Σε ένταση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια Αττικής, με την αναχαίτιση και την οριοθέτηση της πυρκαγιάς να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου έχουν καεί σπίτια στην περιοχή.

Η φωτιά καίει δασική έκταση, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, γι' αυτό έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.



Μήνυμα του «112»

Την ίδια ώρα. προειδοποίηση και εντολή εκκένωσης των οικισμών «Αγιος Παντελεήμονας» και «Αρης Σαρωνίδας» εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του «112» λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην Φέριζα Κερατέα.

098_2

Το μήνυμα εστάλη σε κατοίκους των παραπάνω οικισμών, καθώς μαίνεται η φωτιά στη Φέριζα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να εκκενώσουν τους οικισμούς για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά oι οικισμοί Ολύμπου και Φέριζας, καθώς και ένα οικοτροφείο της περιοχής με 30 παιδιά.



Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αποκλείει να υπάρχουν ζημιές σε κήπους και μάντρες σπιτιών. Επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.

Άνδρες της ΕΛΑΣ πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν βρίσκονται πολίτες ακόμη στις οικίες τους ενώ βοηθούν και ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τον οικισμό.

Επιτόπου επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.



Δήμαρχος Σαρωνικού: Πολύ δύσκολη και επικίνδυνη η κατάσταση λόγω των ισχυρών ανέμων


Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

Κλειστή η Αθηνών - Σουνίου

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η εθνική οδός Αθηνών - Σουνίου, στο ύψος των Καλυβίων, με τους οδηγούς που φτάνουν στο εν λόγω ύψος να κάνουν αναστροφή προς Αθήνα.

Παράλληλα, κλειστή είναι και η οδός Παλαιάς Φώκαιας - Σουνίου. Οι οδηγοί επιστρέφουν στη Νέα Μάκρη.



Εκκενώθηκε οικισμός και Οικοτροφείο

Στη Φέριζα, η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη καθώς η πυρκαγιά προχωρά ανάμεσα από τα σπίτια. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, έγινε προληπτική εκκένωση δύο οικισμών, ενώ σημειώνεται ότι εκκενώθηκε και οικοτροφείο στα Καλύβια Αττικής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Τα τριάντα παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.