Μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, θύμα παράνομης κατασκοπευτικής δραστηριότητας φαίνεται να έχει πέσει και η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που έχει αποκαλύψει ο Τούρκος δημοσιογράφος και διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών, η γνωστή ΜΙΤ, παρανόμως συλλέγει διά των πρακτόρων της στη χώρα μας πληροφορίες, ενώ επιδίδεται και σε παρακολουθήσεις. Συγχρόνως, και η τουρκική πρεσβεία πραγματοποιεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρόμοιες δραστηριότητες, παραβιάζοντας έτσι τις διεθνείς Συνθήκες.

Τα έγγραφα που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας ο Τούρκος δημοσιογράφος αποκαλύπτουν εκτεταμένες μυστικές και, βεβαίως, εχθρικές δραστηριότητες της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και της διπλωματικής υπηρεσίας σε βάρος συμμάχου και χώρας του ΝΑΤΟ. Παρά δε το γεγονός ότι οι δραστηριότητες αυτές υποτίθεται ότι αποβλέπουν στην παρακολούθηση των γκιουλενιστών, εντούτοις, υπό την καθοδήγηση Ερντογάν, έχουν μεταβληθεί σε μαζικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, που απειλούν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας.

Η αρχική βεβαίως δραστηριότητα της τουρκικής κυβέρνησης υποτίθεται ότι είναι για να παρακολουθεί γκιουλενιστές στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας θεωρείται σημαντικός τόπος προορισμού όσων αντιστρατεύονται το καθεστώς Ερντογάν. Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει τις τουρκικές υπηρεσίες να αναπτύσσουν και κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βάρος της Ελλάδας. Πράγματι, σε ένα άλλο απόρρητο έγγραφο -πέραν δηλαδή εκείνων που εμπεριέχουν αναφορές στους αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν, Τούρκους πολίτες που έχουν έλθει στη χώρα μας- αναφέρεται πως η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί διπλωμάτες και προξενικούς υπαλλήλους ώστε να λειτουργούν ως μυστικοί πράκτορες και να συλλέγουν πληροφορίες στην Ελλάδα κατά παράβαση της Συνθήκη της Βιέννης, εκμεταλλευόμενοι την ασυλία αλλά και τα προνόμια που παρέχουν οι διεθνείς Συνθήκες, αλλά κυρίως η προαναφερθείσα Συνθήκη. Βεβαίως, η τακτική αυτή του Ερντογάν, που πλέον φαίνεται να έχει θύμα και την Ελλάδα, είναι απλώς η επέκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας και της προσπάθειας διείσδυσης της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι Γερμανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν ειδοποιήσει την κοινοβουλευτική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας για το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στο γερμανικό έδαφος οι τουρκικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, εκτιμάτο ότι η Τουρκική Υπηρεσία ΜΙΤ διαθέτει στη Γερμανία ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών που αποτελείται από περίπου 6.000 άτομα! Μεταξύ των κύριων δραστηριοτήτων τους είναι ο εντοπισμός των μάχιμων Κούρδων-μελών του ΡΚΚ -που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 13.000 στη Γερμανία- καθώς και των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για όλα τα κακά που τον βρίσκουν. Ήδη οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερμανίας έχουν δημιουργήσει μια ειδική ομάδα παρακολούθησης της ΜΙΤ.

ΓΑΛΛΙΑ

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία έχει εξελιχθεί σε χώρα μέσω της οποίας ο Ερντογάν επιδιώκει να ασκήσει επιρροή στην Ευρώπη. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένα ιδιαιτέρου κύρους γαλλικό ινστιτούτο ερευνών προσεγγίστηκε από μια ομάδα δημόσιων σχέσεων της Άγκυρας. Αντικειμενικός σκοπός της προσέγγισης αυτής ήταν η ανάθεση στους ερευνητές του ινστιτούτου της αποκατάστασης της εικόνας της τουρκικής πολιτικής. Δηλαδή της εικόνας κυρίως του Ερντογάν.

Ο άγνωστος «πόλεμος» των χάκερ μεταξύ των δύο χωρών

Περίπου 30 επιθέσεις Τούρκων χάκερ έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, σε έναν άγνωστο διαδικτυακό πόλεμο, που ακολουθεί τις τουρκικές Navtex και τις κινήσεις του σεισμογραφικού πλοίου «Oruc Reis». Πρόκειται για ηλεκτρονικές επιθέσεις στρατιωτικού χαρακτήρα, με ισχυρά χτυπήματα και συγχρονισμό από τις τουρκικές ομάδες «Akincilar» και «Turkish Defacer RootAyyildiz», που ωστόσο οδηγούν σε μικρές, πρόσκαιρες ελληνικές «απώλειες», καθώς αναρτούν εθνικιστικά συνθήματα στις ελληνικές ιστοσελίδες, που αποκαθίστανται γρήγορα.

Ως απάντηση γίνονται επιθέσεις από Έλληνες χάκερ σε τουρκικά υπουργεία. Χτυπήματα Τούρκων χάκερ έχουν γίνει στις ιστοσελίδες του υπουργείου Εργασίας, με αναφορές: «Για κάθε επίθεση που κάνετε στο “Oruc Reis” θα έχετε και μια απάντηση στο Ιντερνετ», και μετά στη σελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Ακολούθησαν επιθέσεις σε servers του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), στην Κρήτη, που είναι υπεύθυνο για την τεχνική υποστήριξη του μητρώου ονομάτων Internet. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες ειδικών για τα συστήματα θωράκισης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το τελευταίο εξάμηνο σημειώνονταν περίπου 50-60 επιθέσεις κάθε ημέρα εναντίον των συστημάτων κάθε κρατικού φορέα! Σε αυτές τις συνεχείς απόπειρες ηλεκτρονικής εισβολής από χάκερ, ποσοστό 37% φέρεται να προέρχεται από τις ΗΠΑ, 13% από τη Γερμανία, 13% από την Ολλανδία και 9% από την Αγγλία. Οι επιθέσεις Τούρκων χάκερ σε κρατικούς φορείς στη χώρα μας είναι, εκτός της συγκεκριμένης περιόδου της έντασης, σχετικά λίγες.