Λίγη ώρα απομένει για την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ληφθούν προκειμένου να μπει «φρένο» στη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στην Αττική.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά κα τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συζητήθηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί

Τι οδηγεί σε έκτακτα μέτρα για την Αττική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων σε συνδυασμό με την πρόβλεψη πως θα αυξηθούν τα κρούσματα όσο χειμωνιάζει έχει ως αποτέλεσμα η λήψη μέτρων να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Έτσι, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων για το Λεκανοπέδιο, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα.

Ποια μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Το βασικό μέτρο που είχε πέσει στο τραπέζι από μεγάλη μερίδα των επιστημόινων είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η γενικευμένη χρήση της μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή. Για εκείνους αναγκαία είναι και η μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν κάνουν λόγο για:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας στο Δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους όταν πρόκειται για συναθροίσεις και συναυλίες.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και κινηματογράφους, που θα λειτουργούν με το 50%-60% της πληρότητας

Μείωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε συναυλίες.  Θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 50%-60%.

Περιορισμός του συγχρωτισμού στις λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργούν με το 50% των παραγωγών και με τους πάγκους σε απόσταση τριών μέτρων.

Περιορισμός των πελατών στα τραπέζια στην εστίαση  -Έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι 

SOS από ειδικούς: Νέα μέτρα τώρα ή κατάρρευση του ΕΣΥ – Πιθανός ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, πολύ σύντομα ο κοροναϊός δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων και σημείωσε πως δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θ’ ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, είπε πως η χρήση μάσκας σ’ εξωτερικούς χώρους «είναι αναγκαία όπου υπάρχει συνωστισμός, διότι έτσι μεταφέρεται ο ιός».

«Τον Αύγουστο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 18 νεκρούς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 44. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους σε ΜΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε 59. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε ολοένα δυσμενέστερο δειγματολογικά περιβάλλον. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα», υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1.

Περιοριστικά μέτρα εγκαίρως ή κατάρρευση του συστήματος Υγείας, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο εγγύς μέλλον. «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος, σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.