Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Αττικήη οποία είχε ως αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων που εισηγήθηκε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

H ανάγκη λήψης μέτρων για την Αττική κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Γώγος ότι «η κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τους ίδιους o αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων σε συνδυασμό με την πρόβλεψη πως θα αυξηθούν τα κρούσματα όσο χειμωνιάζει έχει ως αποτέλεσμα η λήψη μέτρων να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Σημειώνεται πως οι επιδημιολόγοι λοιπόν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες αποφάσισαν πως είναι αναγκαίο τα μέτρα να ληφθούν οριζόντια σε όλη την Αττική και όχι σε επίπεδο δήμων, όπως είχε ειπωθεί στην αρχή. Μάλιστα, οι ειδικοί κατέληξαν στην πρόταση τα μέτρα να λαμβάνονται οριζόντια στο Λεκανοπέδιο, και όχι σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων. 

Το βασικό μέτρο που αποφάσισαν από κοινού είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας.

Ποια μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες 

Το βασικό μέτρο που είχε πέσει στο τραπέζι από μεγάλη μερίδα των επιστημόινων είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.

Ομως, φαίνεται πως ούτε αυτή τη φορά θα αποφασιστεί γενικευμένη χρήση της μάσκας. Ούτε και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εφαρμογή μέτρων μόνο σε συγκεκριμένους δήμους και όχι σε άλλους.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η γενικευμένη χρήση της μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή. Για εκείνους αναγκαία είναι και η μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα οι λοιμωξιολόγοι σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν να μειωθούν τα άτομα κάτω των 50 σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ έκριναν αναγκαίο να «μπουν στον πάγο» για λίγο καιρό (περίπου δύο εβδομάδες) οι συναυλίες και τα θέατρα.

Οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν κάνουν λόγο για:

1 ) Kυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός σε ΜΜΜ και υπηρεσίες.

2) Μείωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε συναυλίες, κάθε είδους εκδηλώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ενδεχομένως να μπει και ολιγοήμερη διακοπή τέτοιων εκδηλώσεων.

3) Περιορισμός των πελατών στα τραπέζια στην εστίαση

4) Περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).
SOS από ειδικούς: Νέα μέτρα τώρα ή κατάρρευση του ΕΣΥ – Πιθανός ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, οι οποίοι προειδοποιούν πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, πολύ σύντομα ο κοροναϊός δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων και σημείωσε πως δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θ’ ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, είπε πως η χρήση μάσκας σ’ εξωτερικούς χώρους «είναι αναγκαία όπου υπάρχει συνωστισμός, διότι έτσι μεταφέρεται ο ιός».

«Τον Αύγουστο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 18 νεκρούς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 44. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους σε ΜΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε 59. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε ολοένα δυσμενέστερο δειγματολογικά περιβάλλον. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα», υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1.

Περιοριστικά μέτρα εγκαίρως ή κατάρρευση του συστήματος Υγείας, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο εγγύς μέλλον. «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος, σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.