Στη δίνη του… «κυκλώνα» του κοροναϊού βρίσκεται η Αττική (η οποία κατέγραψε 212 από τα 359 χθεσινά κρούσματα) και όλα δείχνουν πως νέα, αυστηρότερα μέτρα έρχονται για το λεκανοπέδιο.

Παράλληλα, η “εκτίναξη” του αριθμού των διασωληνωμένων μέσα στον Σεπτέμβριο προκαλεί έντονη ανησυχία, τόσο στην ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όσο και στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί ήταν 38 και σήμερα έχουν φτάσει τους 69.

Ποια μέτρα έρχονται

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει νέα μέτρα στην Αττική, όπως ο ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Νίκο Χαρδαλιά και θα ισχύσουν από τη Δευτέρα. Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί θα έχουν να κάνουν με την αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες κ.λπ.) για 14 ημέρες.

Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ θα ανακοινωθούν και μέτρα για τις δημόσιες συναθροίσεις.

Ενδεχομένως να πρόκειται για περιορισμό στις μετακινήσεις τις βραδυνές ώρες ή ακόμη και κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης νωρίτερα από τις 12 που κλείνουν σήμερα. Ακούγεται ότι μπορεί τα καταστήματα να κλείνουν στις 10 προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ειδικά στις πλατείες, κάτι ωστόσο που θα είναι και πάλι δύσκολο να επιτευχθεί.

Θα ανακοινωθούν επίσης περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις, (γάμοι, κηδείες, βαφτίσεις κτλ.) στα 9 άτομα.

Για τις μάσκες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι υποχρεωτικές στα ΜΜΜ κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι ενώ τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για τοπικά λοκντάουν, ωστόσο, η εξειδίκευση των μέτρων για τις συναθροίσεις θα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει από εδώ και στο εξής.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για λήψη περισσότερων μέτρων

Τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού έκρουσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά την διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην Αττική ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό» είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία. «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής.

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».