Στην Αθήνα θα βρίσκεται την επόμενη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί τόσο με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφθεί και την Αμερκανική βάση της Σούδας.

Ο χρόνος επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε κοινή εμφάνιση των Μητσοτάκη - Πομπέο στην στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας. Οι γνωρίζοντες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός αξιωματούχος, δεν απέκλειαν να διανυκτερεύσει στην Κρήτη. Με δεδομένη την Κρητική καταγωγή του Κυριακου Μητσοτάκη, είναι πολύ πιθανόν να δούμε και δείπνο αντίστοιχο με εκείνα που έχει παραθέσει σε ομολόγους του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε Τουρκία και Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα ενεργειακά δικαιώματα που συνδέονται με αυτή την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», δληλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ αξιζει να σημειωθεί ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντατικοποιήσει τις προετοιμασίες για αποχώρηση από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην επαρχία των Αδάνων της Τουρκίας και βλέπουν τα ελληνικά νησιά ως εναλλακτική λύση, έγραψε η επιθεώρηση Washington Examiner επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανού Γερουσιαστή.

Η μοίρα της βάσης του Ιντσιρλίκ είναι ακόμη άγνωστη, και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο «αλλά να κάνουν σχέδια για το χειρότερο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον στην Washington Examiner.

H Αμερικανική βάση στη Σούδα, στην Κρήτη, αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ. «Επειδή η παρουσία μας, τελείως ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται στα σίγουρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον. “Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν, ή ήδη την έχει οδηγήσει”, λέει ο Τζόνσον.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη από το 2016 απειλήσει να απαγορεύσει την πρόσβαση των Αμερικανών στην βάση του Ιντσιρλίκ μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ περιορίζουν την παρουσία τους στην βάση από το 2018 κι έπειτα.

Η αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 προκάλεσαν περαιτέρω ένταση στην σχέση των δυο ΝΑΤΟϊκών εταίρων, Αγκυρας – Ουάσιγκτον, οδηγώντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολου να πει ότι η εχθρότητα των ΗΠΑ έναντι της Αγκυρας απειλησε πέρσι την βάση και περισσότερους στις ΗΠΑ να καλούν την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την βάση του Ιντσιρλίκ.

Η αυξανόμενη προσέγγιση του Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους και έχει πυροδοτήσει διαμάχη εντός του ΝΑΤΟ, αναφέρει η Washington Examiner .