Ως “αυτονόητη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος την ικανότητα της Ελλάδος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτής «ανά πάσα στιγμή, όπου και όποτε απαιτηθεί», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”.

«Είναι αυτονόητο ότι η επιχειρησιακή ικανότητα το αξιόμαχο, η ετοιμότητα και η συνολική αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας υφίσταται ανά πάσα στιγμή όπου και όποτε απαιτηθεί» τόνισε ο ΥΕΘΑ, ο οποίος σε άλλο σημείο επισήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35. «Ως προς τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σχετική αναφορά στην επιστολή Μπάιντεν που συνοδεύει την υπογραφή της MDCA» τόνισε σχετικώς.

Αναφορικώς με τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, ο ΥΕΘΑ σημείωσε τα εξής:

Τα Rafale μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση της πρώτης εξάδας με την δεύτερη να παραδίδεται εντός του 2022 και η τρίτη το 2023.

Η ΠΑ θα προμηθευτεί και άλλα 6 καινούργια Rafale η πρόσκτηση των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση από τα αρμόδια επιτελεία αυτό το διάστημα.
Το 2025 έχει προγραμματισθεί η παράδοση των δύο πρώτων γαλλικών φρεγατών Bel@arra.

Αναφορικώς με το ενδεχόμενο υπογραφής αμυντικής συμφωνίας και με την Ιταλία ο Ν.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι Ιταλοί έχουν έλθει με δική τους πρόταση για το ΠΝ που εξετάζεται. Και πρόσθεσε: «Το ταχύτατο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των δύο πρώτων Belharra (δύο πλοία εντός του 2025) καθιστά λιγότερο επιτακτική την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης. Άλλωστε και η ενδιάμεση λύση χρειάζεται χρόνο έως ότου τα πλοία καταστούν πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά διαθέσιμα για το ΠΝ. Το θετικό είναι ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει και οι διαπραγματεύσεις τρέχουν μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών. Με την Ιταλία η σχέση στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας αρχίζει και αναβαθμίζεται. Από ιταλική εταιρεία θα προέλθουν τα νέα εκπαιδευτικά τζετ που θα χρησιμοποιηθούν στο κέντρο εκπαίδευσης της Καλαμάτας ενώ τρέχει και η σύμβαση της εν συνεχεία υποστήριξης των μεταγωγικών C-27 μετά από πολύ καιρό. Με τους Ιταλούς συνεργαζόμαστε στο τετραμερές, σχήμα ναυτικής συνεργασίας μαζί με Κύπρο και Γαλλία ενώ φυσικά είμαστε εταίροι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Συνεπώς το πλαίσιο της συνεργασίας και συναντίληψης στον τομέα της Άμυνας και της ασφάλειας υπάρχει και ενισχύεται ήδη».

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε μεταξύ άλλων πως «Το ότι η Τουρκία δηλώνει ενοχλημένη από την ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ πιστοποιεί ακριβώς αυτή την αξία της ως άξονα στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμώ ότι η ενόχληση της Άγκυρας έγκειται σε αυτό ακριβώς το σημείο», ενώ για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χ.Ακάρ στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι «…συζητήσαμε μεταξύ άλλων και την επανακίνηση της διαπραγμάτευσης για τα ΜΟΕ», υπό το πρίσμα του να δώσει πρώτα η Τουρκία επαρκή δείγματα για τη βελτίωση του κλίματος στις μεταξύ μας σχέσεις. «Μόνο τότε η συζήτηση για τα ΜΟΕ θα μπορούσε να αποκτήσει πραγματικό νόημα και να μην είναι μία ατελέσφορη διαδικασία του τύπου " ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω". Ο κύριος Ακάρ έδειξε ότι συμφωνεί ως προς το γενικό σκεπτικό. Θα δείξει» τόνισε σιβυλλικά.