Η ραγδαία αύξηση νεκρών και ασθενών φέρνει νέα μέτρα: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και οι προτάσεις των ειδικών - Επιστρέφουν τα SMS
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ελλάδα με τον κοροναϊό να εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Η κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί ο πρωθυπουργός να είπε ηχηρό «όχι» σε ένα νέο lockdown, υπέρ του οποίου αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφραστεί δημοσίως, ωστόσο έστειλε εμμέσως το μήνυμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση από τους πολίτες λέγοντας ότι ο ιός παραμένει σε έξαρση και εξήγησε γιατί θα πρέπει να αποφευχθεί ένα νέο lockdown. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα προς τους πολίτες «αυτοπροστασία ή καραντίνα».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης μάσκας, κάνοντας λόγο για «εμβόλιο πριν το εμβόλιο». «Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες. Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό» είπε.
«Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη» υπογράμμισε.
Να αποφευχθεί το lockdown τη δεδομένη στιγμή προσπαθούν οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας σύμφωνα και με όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο δεν θα διστάσουν να λάβουν περισσότερα μέτρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν επικεντρωθεί μάλιστα από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κορωνοϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Στο κόκκινο η Αττική
Μεγαλύτερη πληγή στη χώρα μας αναφορικά με τον κοροναϊό αποτελεί η Αττική.
Καθημερινά η Αττική «φλέγεται» μετρώντας όχι απλά πάνω από τα μισά κρούσματα, αλλά πλέον και τη συντριπτική πλειοψηφία.
Από τα 312 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από τα 2/3 εντοπίζονται στην Αττική. Με τα 213 νέα περιστατικά κοροναϊού το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά του μεταξύ των επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στο κέντρο αν δεν είναι αναγκαίο, ενώ συμβούλεψε τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να μην κυκλοφορούν σε ώρες με πολυκοσμία.
Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Ιδιαίτερα αυξημένα και για ακόμα μια μέρα πάνω από 300 εμφανίζονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Μάλιστα, πρόκειται για την 4η σερί μέρα που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 300.
Εκ των νέων κρουσμάτων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, 2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.