Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για την Αττική κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.  
Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τον περιορισμό της λειτουργίας σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες τα μεσάνυχτα σε Αττική και άλλες «κόκκινες περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων λιανικού πώλησης από τις δώδεκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί.

 Από το μέτρο εξαιρούνται τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία, πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον επεσήμανε ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο θα λειτουργούν από τις πέντε τα ξημερώματα.

 Η ανακοίνωση αυτή αφορά την περιφέρεια Αττικής, Ημαθίας, Πέλλα, Πιερία, Χαλκδική, Ζάκυνθο, Χανιά, Μύκονος, Λέσβος.

 Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακεία αλλά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

 Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Τρικάλων εισάγεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

 “Με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί.

 Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες.

 Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων και το μέτρο θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26.09.2020, στις 05:00 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Μαγιορκίνης σημείωση ότι η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» και ότι το δεύτερο κύμα είναι ακόμη πιο επιθετικό και ενεργό. Μάλιστα ανακοίνωσε και τα 163 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα στην Αττική. 

Μαγιορκίνης: Ανησυχητικά ενεργό το δεύτερο κύμα

Παραμένει επίκεντρο της πανδημίας η Αττική με 163 κρούσματα όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι περισσότερο ενεργό από το πρώτο, σημειώνοντας  ότι  τουλάχιστον 600 ασθενείς νοσηλεύονται με κοροναϊό.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι σε παγκόσμια κλίμακα το δεύτερο κύμα της επιδημίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με τους νεκρούς παγκοσμίως να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο.

 Βασικό σημείο παραμένει ο έλεγχος της επιδημίας - μέσω των μέτρων προστασίας - μέχρι να υπάρξει εμβόλιο, δήλωσε, ενώ στόχος είναι η αποφυγή του lockdown. Πρόσθεσε πως «προτελευταίο μέτρο» είναι το κλείσιμο σχολείων.

 Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε, επίσης, πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει ανησυχητική, παρά τη σχετική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.

Παράλληλα, τόνισε πως η Αττική συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας, καθώς παράγει τη μεγάλη πλειοψηφία των ημερήσιων κρουσμάτων.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε , ο ιός παραμένει το ίδιο επικίνδυνος με το πρώτο κύμα, ενώ η χρήση μάσκας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την μόλυνση.

 Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα κρούσματα που για άλλη μια μέρα είναι αυξημένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 286 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

 Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.913, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, ενώ 2.763 (16.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.028 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Επιπλέον, 63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 15 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα. 138 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ηλικιακή κατανομή

 Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται.