Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
emvolia_2
Ελλάδα

Κοροναϊός - Τέταρτη δόση εμβολίου: Σε ποιες ομάδες συνιστάται - Δεν είναι απαραίτητη για τους υγιείς 30-59 - Όλες οι διευκρινίσεις

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας κι έτσι, έκτακτη ενημέρωση για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, σχετικά με την «αναστάτωση» που επικρατεί, αναφορικά με τη 2η αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου, δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική, δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, ξεκαθάρισε απόψε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην πρώτη μετά από δύο μήνες ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Τί ισχύει για τους άνω των 30 ετών

«Μπορεί η τέταρτη δόση να μην αφορά τον υγιή πληθυσμό, αλλά, όπως γνωρίζετε, μέσα στον γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι, καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους». Αυτό τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Η κ. Θεοδωρίδου δικαιολόγησε τη σύσταση αυτή της επιτροπής, εξηγώντας ότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία πως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του γενικού πληθυσμού είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση.

Τα επιστημονικά δεδομένα θα θέλαμε να είναι πιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες με πρώιμα αποτελέσματα που δείχνουν πως η 4η δόση είναι αποτελεσματική, αλλά πιο σίγουροι για τα αποτελέσματα θα είμαστε εφόσον περάσει μία σημαντική περίοδος από την εφαρμογή της, τόνισε.

Ποιους αφορά η τέταρτη δόση εμβολίου

Ακόμη, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών είπε ότι η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα, λόγω σοβαρών παθήσεων, άτομα, τους ηλικιωμένους, αλλά και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τρεις δόσεις δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών με τέταρτη δόση και άνω των 60 ετών που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, βασίστηκε, όπως είπε, στο γεγονός ότι πλέον η πανδημία καταγράφει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω της παραλλαγής Ομικρον και ότι συχνά ξεφεύγει από τα εμβόλια. Επίσης, ρόλο στη σύσταση αυτή έπαιξε και η χαλάρωση των μέτρων, η οποία επιτρέπει στον ιό να διασπείρεται ευκολότερα.

Το θετικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι πως παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων, ότι έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι πολίτες αξίζει να περιμένουν τα εμβόλια που θα καλύπτουν και τις παραλλαγές Όμικρον του ιού, αυτά δηλαδή που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Pfizer και Moderna, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμα βρίσκονται στη φάση της μελέτης, αλλά τόνισε ότι ο στόχος είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προφυλάσσει από όλες τις μεταλλάξεις, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Μέχρι τότε λοιπόν, όπως τόνισε, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένοι να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, καθώς «έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, είναι λάθος να μην το χρησιμοποιήσουμε για τις ευάλωτες ομάδες».

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ότι, παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.