9o Σεμινάριο εκπαιδευτικών του προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» (Εικόνες)
Από το ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το κέντρο Robert F. Kennedy
Μέσω διαδικτύου πραγματοποιήθηκε το 9ο Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ», την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020, καταφέρνοντας να φέρει ξανά κοντά μαθητές και εκπαιδευτικούς από ολόκληρη την χώρα.
Το Εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα, που το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» φέρνει στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Κέντρο Robert F. Kennedy Human Rights, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και διδάσκεται σε περισσότερα από 170 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο να γνωρίσουν οι Έλληνες μαθητές τις έννοιες των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων αλλά και οι εκπαιδευτικοί, τον σωστό τρόπο για να τα διδάσκουν.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, για πρώτη φορά το Σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες γύρω από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ‘’παρών’’ στο Διαδικτυακό Σεμινάριο έδωσαν τόσο η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, όσο και η Πρόεδρος του Κέντρου Robert F. Kennedy Human Rights κυρία Kerry Kennedy, οι οποίες μοιράστηκαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς τις σκέψεις τους για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αδήριτη ανάγκη η νέα γενιά να εμπνευστεί και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο.
«Αυτός ο ιός άλλαξε τη ζωή μας. Μας δυσκόλεψε πολύ. Μας κράτησε μακριά από αγαπημένους μας ανθρώπους. Μας έκανε να αλλάξουμε όμως και τις προτεραιότητές μας. Σ’ αυτή τη μάχη, που δεν σας κρύβω πόσο αγωνιούσα κάθε μέρα για τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, όπως και για κάθε παιδί και οικογένειες που ένιωθα αβοήθητες, αποφάσισα να μην το βάλω κάτω. Γιατί όποιος θέλει, βρίσκει τον τρόπο να προσφέρει
Όπως κι εσείς, που δώσατε τον δικό σας αγώνα πίσω από υπολογιστές για ώρες ατελείωτες, προσπαθώντας να βοηθήσετε τα παιδιά σας, τους μαθητές σας, από μακριά, αλλά τελικά από πόσο κοντά…
Νιώθω υπερήφανη για τους ανθρώπους που κατάφεραν να νικήσουν το εγώ και να προσφέρουν για το «εμείς», για το «μαζί».
Ο κορονοϊός μάς απαγόρευσε το «μαζί». Όμως έχουμε το μυαλό και τη δυνατότητα να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία με τα μέσα που διαθέτουμε και που εφευρίσκουμε.
Η τεχνολογία αποδείχτηκε σωτήρια για την επικοινωνία και ας ελπίσουμε ότι θα μας κρατά κοντά για όσο χρειαστεί να μένουμε σε απόσταση», τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία έκλεισε την ομιλία της με μια φράση του Νέλσον Μαντέλα, στον οποίο αναφέρθηκε πολλάκις, εφόσον το έργο του αποτελεί για εκείνη πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση:
«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο». Είμαι σίγουρη πως κι εσείς είσαι αφοσιωμένοι σε αυτόν τον σκοπό και πιστεύετε στη δύναμη της εκπαίδευσης των νέων για την οικοδόμηση καλύτερων κοινωνιών».
Με συγκινητικό τρόπο και αναφορές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μίλησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς η κυρία Kennedy:
«Ο Πλούταρχος έγραψε κάποτε ότι το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν' ανάψει. Ο στόχος του «Speak Truth to Power» δεν είναι να δώσει στους νέους μας γεγονότα που θα ξεχάσουν σύντομα, αλλά να δημιουργήσει μέσα τους μια διά βίου δέσμευση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαθαίνοντας να λένε τη γνώμη τους μέσα στην τάξη τώρα, προετοιμάζονται να λένε τη γνώμη τους στην αίθουσα συνεδριάσεων ή στη Γερουσία αργότερα. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια γενιά μαθητών που θα εργαστούν προς όφελος της δικαιοσύνης όταν έρθει η σειρά τους να ξεκινήσουν μια
επιχείρηση ή να διδάξουν σε μια σχολική τάξη ή να κατεβούν υποψήφιοι σε εκλογές. Το να παρέχουμε στα παιδιά μας τα εργαλεία για να γίνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το ασφαλές μονοπάτι για ένα καλύτερο μέλλον. Εύχομαι σε όλους εσάς καλή επιτυχία και σας στέλνω όλη μου την αγάπη. Σας ευχαριστώ πολύ»
Παρούσα στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση – Σεμινάριο ήταν και η Axion Hellas, οργάνωση με την οποία συνεργάζεται το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ», προκειμένου το μήνυμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Την Axion Hellas εκπροσώπησε η κυρία Ιωάννα Μαρτίνου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων, η οποία μίλησε για την εμπειρία τους στα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, ενώ τόνισε τη σημασία διδασκαλίας του Προγράμματος σε ολόκληρη την χώρα: «Πρωταρχική μας μέριμνα αποτελούν οι ποικίλου περιεχομένου εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούμε, για τους μαθητές των σχολείων αλλά και όλων των κατοίκων του κάθε νησιού. Αυτονόητα λοιπόν, το άκρως επιτυχημένο και με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», δε θα μπορούσε να λείπει από τον σχεδιασμό μας. Γιατί, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η δύναμή του να εμπνέει δράση στους μαθητές μέσα από διάφορες μορφές δημιουργικής έκφρασης. Καθώς οι ίδιοι οι μαθητές αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενισχύεται μέσα τους η πίστη στην ικανότητά τους να τα υπερασπίζονται και στην καθημερινή τους Ζωή».
Το Διαδικτυακό Σεμινάριο συντόνισαν από κοινού η κυρία Ινώ Κωνσταντοπούλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», και η κυρία Σοφία Δάρτζαλη, υπεύθυνη του ιδρύματος για το πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».
Συνολικά 54 εκπαιδευτικοί καθώς και μαθητές, από σχολεία της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας, παρακολούθησαν το Σεμινάριο και συγκεκριμένα παρουσίασαν τις δράσεις τους τα παρακάτω σχολεία:
1) Εκπαιδευτήρια Δούκα – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Χρυσάνθη Σωτηρίου (εκπαιδευτικός)
2) Γυμνάσιο Αλικιανιού Χανίων – ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Τζαγκαράκη Αργυρώ (εκπαιδευτικός)
Και οι μαθήτριες: Κατερίνα Πούλακα , Αργυρώ Μουσουράκη και Μαρία Μπαλαντινάκη
3) International School of Athens – Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λουκία Κεφαλληνού (εκπαιδευτικός)
Μαρίνα Καψαμπέλη (εκπαιδευτικός)
Και οι μαθητές:
· Attari Monya- Β' Λυκείου, από την Παλαιστίνη
· Karsanidi Anastasia- Β' Λυκείου, από τη Ρωσία
· Chairetaki Ariadni- Β' Λυκείου, από την Σουηδία
· Fengaras Jakub-Α´Λυκείου, από την Πολωνία
· Amanatidis Vasilis- Β' Λυκείου, από την Ελλάδα
4) 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας (Σχολείο μέσα σε φυλακή) – «ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ», ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιώργος Τράντας (εκπαιδευτικός)
Φάνης Κατσάνος (εκπαιδευτικός)
5) Γυμνάσιο Λύκειο Σίκινου – ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Μελίση Παρασκευή (εκπαιδευτικός)
6) Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα – ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Γιαννοπούλου Τερψιχόρη (εκπαιδευτικός)
Μυλώνης Κωνσταντίνος (εκπαιδευτικός)
Πανονίδου Ελπίδα (εκπαιδευτικός)
Νεφέλη Μπουλούκου - Α Λυκείου
Γιώργος Βαλαλάκης - Α Λυκείου
Τηλέμαχος Μπούκας - Β Λυκείου
Αποστολία Γκολφινοπούλου Β Λυκείου
7) Κολλέγιο Ψυχικού – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Ιορδάνης Παπαδόπουλος
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων των σχολικών δράσεων οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν τις απόψεις τους, έθεσαν ερωτήσεις και υποσχέθηκαν να ξανασυναντηθούν σύντομα, είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Όλοι έφυγαν από τον διαδικτυακό τόπο συγκινημένοι, πιο πλούσιοι και πιο γεμάτοι από την ανταλλαγή πληροφοριών και την ελπίδα πως όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε στους νέους τα εφόδια για έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο όμορφο, πιο ανθρώπινο.
Οι συντονιστές τους ευχήθηκαν δύναμη και υπομονή και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την άνοιξη, με νέες δράσεις, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους στην ομάδα που διαρκώς μεγαλώνει.