Κοροναϊός: Στο «κόκκινο» η χώρα - Ποια μέτρα μπαίνουν στη ζωή μας από σήμερα- Πού θα φοράμε μάσκα - Τι θα ισχύει για εστίαση, σούπερ μάρκετ και θέατρα
Νέα μέτρα ανά περιοχή επικινδυνότητας τίθενται σε ισχύ από σήμερα, με στόχο να μπει «φρένο» στην εκτόξευση κρουσμάτων του κοροναϊού, ιδίως στην Αττική η οποία είναι στο επίπεδο 3 και πιέζει και το σύστημα υγείας λόγω του αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων.
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός αυτός έφτασε το «ψυχολογικό όριο» των 100, με το Σύστημα Υγείας της Αττικής, όπου νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, να δοκιμάζεται από την πανδημία.
Κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές αφού οι επιστήμονες, είχαν θέσει το 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χτυπούν «καμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα – όπως είπε – η εικόνα είναι καλύτερη.
Η συνεχής άνοδος των διασωληνώσεων δημιουργεί περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το όριο που είχε τεθεί ήταν οι 100 νοσηλείες.
«Υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, ενώ στη διάθεσή μας θα προστεθούν σύντομα δεκάδες ακόμη, γεγονός που θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά» εξηγεί στο «Βήμα» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου. Η ίδια διευκρινίζει ότι «όταν ξεπεραστεί το όριο των 100 κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ – COVID, τότε η κατάσταση θα είναι κρίσιμη».
Νέα μέτρα μπαίνουν ξανά στη ζωή όλων των Ελλήνων από σήμερα, Δευτέρα, χωρίς αυτά όμως να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.
Ουσιαστικά η παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας και προστασίας που έγινε την Παρασκευή αποσαφηνίζει:
α) το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε περιοχή σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 και β)τι μέτρα ισχύει ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται.
Ειδικότερα ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Ο χάρτης εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:
EΠΙΠΕΔΑ
Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)
Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)
Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)
Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.
Ανά περιφέρεια η εφαρμογή των μέτρων – Εξαιρέσεις
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:
Στο επίπεδο 1. Τα 100 άτομα,
Στο επίπεδο 2. τα 50 άτομα
Στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα
4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:
Επίπεδο 1 στο… 65%
Επίπεδο 2 στο …1, 50%
Έπίπεδο 3 στο… 30%
6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:
Επίπεδο 1…. 80%
Επίπεδο 2…..65%
Επίπεδο 3….50%
α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Άλλωστε το ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το κόκκινο επίπεδο αποδεικνύεται και από τις αποκαλύψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματα εστίασης στην Αττική να κλείνουν στη 1:00 π.μ. και όχι τα μεσάνυχτα όπως τώρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός διασωληνωμένων έχει χτυπήσει καμπανάκι στους λοιμωξιολόγους καθώς είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας όπως παραδέχθηκε και κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Επίσης όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν θα βάλουν stop στα χειρουργεία, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση, αλλά μια αύξηση», είπε ο κ. Κοντοζομάνης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή από τις 122 διαθέσιμες κλίνες οι 94 είναι κατειλημμένες. Ανάλογα με την εξέλιξη θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, είπε.
Το lockdown του Απριλίου, που κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει, θυμίζουν τα μέτρα του επιπέδου 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια της χώρας μας να εμποδίσει την πορεία του φονικού ιού.
Στα προληπτικά μέτρα και κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ σε μια ή περισσότερες από τις 74 περιοχές της χώρας με βάση το απευκταίο –απομακρυσμένο πάντως με τα έως στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα- σενάριο, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης, των μουσείων, των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, των εμποροπανηγύρεων κλπ.
Σημειώνεται ότι πλέον σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα η χρήσης μάσκας είναι υποχρεωτική όπου έχει συγχρωτισμό –πριν υπήρχε απλώς ισχυρή σύσταση- ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.
Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή
λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
(προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε
τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική
χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας
στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή,
περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
Αναστολή συναθροίσεων.
Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές
παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Τρόμος με το νέο ρεκόρ διασωληνωμένων
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το αρνητικό, θλιβερό σημερινό «ρεκόρ» των 13 θανάτων από επιπλοκές της νόσου COVID – 19 στη χώρα μας καθώς και η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ, λόγω κορονοϊού.Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός αυτός έφτασε το «ψυχολογικό όριο» των 100, με το Σύστημα Υγείας της Αττικής, όπου νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, να δοκιμάζεται από την πανδημία.
Κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές αφού οι επιστήμονες, είχαν θέσει το 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χτυπούν «καμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα – όπως είπε – η εικόνα είναι καλύτερη.
Η συνεχής άνοδος των διασωληνώσεων δημιουργεί περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το όριο που είχε τεθεί ήταν οι 100 νοσηλείες.
«Υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, ενώ στη διάθεσή μας θα προστεθούν σύντομα δεκάδες ακόμη, γεγονός που θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά» εξηγεί στο «Βήμα» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου. Η ίδια διευκρινίζει ότι «όταν ξεπεραστεί το όριο των 100 κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ – COVID, τότε η κατάσταση θα είναι κρίσιμη».
Οι κανόνες που μπαίνουν στη ζωή μας από σήμερα
Νέα μέτρα μπαίνουν ξανά στη ζωή όλων των Ελλήνων από σήμερα, Δευτέρα, χωρίς αυτά όμως να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.
Ουσιαστικά η παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας και προστασίας που έγινε την Παρασκευή αποσαφηνίζει:
α) το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε περιοχή σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 και β)τι μέτρα ισχύει ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται.
Ειδικότερα ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Ο χάρτης εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:
EΠΙΠΕΔΑ
Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)
Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)
Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)
Από τι εξαρτάται το επίπεδο κινδύνου σε κάθε περιοχή
Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.
Ανά περιφέρεια η εφαρμογή των μέτρων – Εξαιρέσεις
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:
Στο επίπεδο 1. Τα 100 άτομα,
Στο επίπεδο 2. τα 50 άτομα
Στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα
4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:
Επίπεδο 1 στο… 65%
Επίπεδο 2 στο …1, 50%
Έπίπεδο 3 στο… 30%
6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:
Επίπεδο 1…. 80%
Επίπεδο 2…..65%
Επίπεδο 3….50%
Πού θα βρείτε τον χάρτη
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Αττική: Πόσο απέχει από τον «κόκκινο συναγερμού» – Αριθμός ρεκόρ διασωληνωμένων
Όσον αφορά την Αττική παρά την έκρηξη των διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι μία ανάσα πριν τους 100, δηλαδή 98, πράγμα που σημαίνει πως το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χτες πως η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού.Άλλωστε το ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το κόκκινο επίπεδο αποδεικνύεται και από τις αποκαλύψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματα εστίασης στην Αττική να κλείνουν στη 1:00 π.μ. και όχι τα μεσάνυχτα όπως τώρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός διασωληνωμένων έχει χτυπήσει καμπανάκι στους λοιμωξιολόγους καθώς είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας όπως παραδέχθηκε και κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Επίσης όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν θα βάλουν stop στα χειρουργεία, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση, αλλά μια αύξηση», είπε ο κ. Κοντοζομάνης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή από τις 122 διαθέσιμες κλίνες οι 94 είναι κατειλημμένες. Ανάλογα με την εξέλιξη θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, είπε.
Τι θα συμβεί αν η Αττική φθάσει στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου»
Το lockdown του Απριλίου, που κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει, θυμίζουν τα μέτρα του επιπέδου 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια της χώρας μας να εμποδίσει την πορεία του φονικού ιού.
Στα προληπτικά μέτρα και κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ σε μια ή περισσότερες από τις 74 περιοχές της χώρας με βάση το απευκταίο –απομακρυσμένο πάντως με τα έως στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα- σενάριο, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης, των μουσείων, των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, των εμποροπανηγύρεων κλπ.
Σημειώνεται ότι πλέον σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα η χρήσης μάσκας είναι υποχρεωτική όπου έχει συγχρωτισμό –πριν υπήρχε απλώς ισχυρή σύσταση- ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.
Τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο
Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή
λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
(προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε
τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική
χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας
στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή,
περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
Αναστολή συναθροίσεων.
Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές
παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.