Πλήθος βίαιων ενεργειών περιλαμβάνονται στο χρονολόγιο εγκληματικών δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. Κι ενώ έως το 2011 η δολοφονία δύο αλλοδαπών και ο σοβαρός τραυματισμός ακόμα επτά από τον «Περίανδρο» (Παντελή Ανδρουτσόπουλο) τον Οκτώβριο του 1999 αποτελούσαν τα μελανότερα σημεία στην πορεία της ολιγάριθμης έως τότε ομάδας, η δράση της άρχισε να αυξάνεται ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2011, μετά την ειδεχθή δολοφονία στην οδό Ηπείρου του Μ. Καντάρη από δύο Μαροκινούς για μία κάμερα, άγνωστοι κατέσφαξαν τον αλλοδαπό Αλί Μάναν στα Πατήσια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια, στα οποία είχαν πρωταγωνιστήσει, μεταξύ άλλων, οι Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Στ. Μπούκουρας και Π. Ηλιόπουλος. Το ρατσιστικό πογκρόμ είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 αλλοδαπών και τον βανδαλισμό δεκάδων καταστημάτων τους.

Τέσσερις μήνες αργότερα (18 Σεπτεμβρίου 2011), ένας νεαρός Αφγανός δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι στην Πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα και μεταξύ των κατηγορουμένων για την επίθεση είναι και η Θ. Σκορδέλη, υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Ακολούθως, τον Οκτώβριο στο Μεταξουργείο ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής ξυλοφόρτωσε δύο γυναίκες αλβανικής καταγωγής. Ο επικεφαλής της επίθεσης, πυρηνάρχης της οργάνωσης στη Δράμα, και οι συνεργοί του καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές.

Στις αρχές Ιουνίου του 2012, ενώ το πολιτικό σύστημα «παλλόταν» μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και η χώρα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο αιφνίδιας χρεοκοπίας, ο Ηλ. Κασιδιάρης άρπαξε την ευκαιρία και χαστούκισε σε τηλεοπτική εκπομπή τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Το μήνυμα ήταν σαφές: το κέλυφος είχε ήδη σπάσει, το φίδι έβγαινε από το αυγό του. Εκείνες τις ημέρες, λοιπόν, 8 μέλη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στα οποία και υποψήφιος βουλευτής, εισέβαλαν σε καφενείο στη Βέροια και ξυλοκόπησαν θαμώνες. Ανάλογα, δε, επεισόδια καταγγέλλονταν καθημερινώς σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Στις 12 Ιουνίου 2012, τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους στη μονοκατοικία όπου διέμεναν στο Πέραμα, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να υποστεί σοβαρά τραύματα. Σε σχετική ομιλία του ο Γ. Λαγός είχε δηλώσει ότι «θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Ελληνες πολίτες».
Την ίδια ημέρα, στην Αγ. Παρασκευή ο Β. Στεφανάκης σε έξαλλη κατάσταση είχε ξυλοκοπήσει δημοτικό σύμβουλο της περιοχής, καταστρέφοντας παράλληλα προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ. Υπήρξε δραστήριο μέλος της οργάνωσης, αλλά λίγους μήνες αργότερα δολοφόνησε την 23χρονη φίλη του και από τότε εκτίει ποινή ισοβίων. Επίσης, στις 8 Σεπτεμβρίου τα αποκαλούμενα «τάγματα εφόδου» εισέβαλαν σε λαϊκές αγορές στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι και ξήλωσαν τους πάγκους των αλλοδαπών. Στα επεισόδια είχαν πρωτοστατήσει οι τότε βουλευτές Μπαρμπαρούσης, Γερμενής και Ηλιόπουλος, οι οποίοι αθωώθηκαν, καθώς στα δικαστήρια δεν παρέστησαν ούτε τα θύματα ούτε πολιτική αγωγή.

Παράλληλα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 δύο άτομα εισέβαλαν στο κουρείο Πακιστανού μετανάστη στην Αθήνα, ξυλοκόπησαν Πακιστανό εργαζόμενο και έβαλαν φωτιά στο κουρείο ενώ βρισκόταν μέσα ο εργαζόμενος. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2012, ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές επιθέσεις σε Πακιστανούς, τους οποίους λήστεψαν και μαχαίρωσαν. Για τα περιστατικά αυτά είχε συλληφθεί και ο χρυσαυγίτης Κωνσταντίνος Κοντομούς με τις κατηγορίες της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο οποίος καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη 14 ετών.

Τα χαράματα της 17ης Ιανουαρίου 2013, στα Πετράλωνα, ο 27χρονος Πακιστανός Σαχζάτ Λουκμάν έπεφτε νεκρός με επτά μαχαιριές καθώς ποδηλατούσε προς τη λαϊκή αγορά όπου και εργαζόταν. Για τη δολοφονία του κατηγορήθηκαν δύο νεαροί της Χ.Α., που καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά.

Ο κόμπος έφτανε στο χτένι, αφού, πλέον των άλλων, αποκαλύπτονταν και περίεργες ροές χρήματος προς αφανή ταμεία της οργάνωσης. Στις 28 Ιανουαρίου 2013, λίγο μετά το έγκλημα στα Πετράλωνα, ένας 21χρονος φοιτητής Θεολογίας και ο συνεργός του, μέλη της Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκαν με μαχαίρι και τραυμάτισαν στον λαιμό και στο πρόσωπο έναν ανήλικο στο Π. Φάληρο. Ο 21χρονος προφυλακίστηκε ενώ από τις καταθέσεις προέκυψε ότι το θύμα είχε δεχθεί στο παρελθόν απειλές λόγω της «αντιφασιστικής νοοτροπίας» του.

Παραμονές του Πάσχα του 2013 και ενώ η οργάνωση πραγματοποιούσε συσσίτια σε γειτονιές ανά την επικράτεια ή μοίραζε τσουβάλια με τρόφιμα «μόνο για Ελληνες», αποφάσισε να κάνει κάτι ανάλογο στην Πλατεία Συντάγματος. Η διανομή τελικώς αποτράπηκε. Ο βουλευτής Γ. Γερμενής είχε αποπειραθεί να γρονθοκοπήσει τότε τον δήμαρχο, Γ. Καμίνη, ενώ απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς όταν αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του περίστροφο.

ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ

Παραμονές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, 50 οπαδοί της Χρυσής Αυγής έδειραν άγρια 30 μέλη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ, στη διάρκεια αφισοκόλλησης στο Πέραμα. Τα μεσάνυχτα της 17ης προς τη 18η Σεπτεμβρίου ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός έξω από αναψυκτήριο στο Κερατσίνι από τα χτυπήματα του Γ. Ρουπακιά. Η δολοφονία αυτή υπήρξε αφορμή για να σχηματιστεί η δικογραφία που χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση. Από τις εκτεταμένες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία και τα σπίτια των επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ήλθαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο. Σε ένα από αυτά, που έχει τραβηχτεί με κινητό τηλέφωνο, είναι μια ομάδα χρυσαυγιτών στο μετρό ή στον Ηλεκτρικό και, προφανώς βλέποντας κάποιον πολίτη αλβανικής καταγωγής, φωνάζει: «∆εν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ». Επίσης, σε άλλες φωτογραφίες εμφανίζονται ο Ηλ. Κασιδιάρης και στελέχη του κόμματος να εξασκούνται στη σκοποβολή με ημιαυτόματα, πιστόλια και Καλάσνικοφ ή να κάνουν κατήχηση σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Η απότομη άνοδος και η εκλογική κατάρρευση

Η επταετής παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή ξεκίνησε απότομα και με υψηλά ποσοστά στις πρώτες εκλογές το 2012 και έληξε επτά χρόνια μετά, το 2019. Τότε, σε διάστημα 6 εβδομάδων, μεταξύ των ευρωεκλογών και των εθνικών, έχασε 100.000 ψήφους. Συγκεκριμένα, στις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου είχε λάβει 275.821 ψήφους και 4,88%, εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές (σ.σ.: ο Γ. Λαγός ανεξαρτητοποιήθηκε) και στις εκλογές που ακολούθησαν κατέγραψε ραγδαία πτώση στο 2,93% (165.709 σταυρούς).

Οσο θεαματική ήταν η άνοδός της, άλλο τόσο αιφνίδια και θεαματική είναι η πτώση της. Το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου κατήλθε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 1994 με υποψήφιο τον ίδιο. Κατετάγη στη 19η θέση με ποσοστό 0,11%, ενώ στις βουλευτικές του 1996 είχε ακόμα μικρότερη αποδοχή, 0,07%. Ομοίως χαμηλά κινήθηκε έως και το 2009, με 0,46% στις ευρωεκλογές και 0,29% στις εθνικές. Στις πρόωρες εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εν μέσω Μνημονίου, «εκτινάχθηκε» στο 6,97% και στις επαναληπτικές της 18ης Ιουνίου με 425.990 σταυρούς και 6,92% εξελέγη 5ο κόμμα, καταλαμβάνοντας 17 έδρες στη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι την τριετία 20122015 κατεγράφησαν ιδιαίτερα αρνητικά γεγονότα (δολοφονίες, εγκληματικές ενέργειες, προφυλακίσεις βουλευτών κ.λπ.), τον Ιανουάριο του 2015, στις εθνικές εκλογές, η Χ.Α. εξασφάλισε 6,28% (388.186 ψήφους) και 17 έδρες. Εννέα μήνες αργότερα «σφράγισε» την 3η θέση στη Βουλή, αυξάνοντας κατά μία, στις 18, τις έδρες της. Μία φορά υπερέβη τις 500.000 ψήφους, στις ευρωεκλογές του 2014 (ποσοστό 9,94% και 536.913 σταυροί), εκλέγοντας 3 ευρωβουλευτές, τους Ελ. Συναδινό, Γ. Επιτήδειο και Λ. Φουντούλη, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν σταδιακά από το 2018 έως το 2019.

O ναζί υπαρχηγός...

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει το αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Π» στις 5 Οκτωβρίου του 2013 σχετικά με το Νούμερο 2 της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και δεξί χέρι του Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστο Παππά. Το αποκλειστικό ντοκουμέντο που είχαν αποκαλύψει τα «Π», το χειρόγραφο κείμενο, γραμμένο το 1983 (σ.σ.: με τον όρκο της Χρυσής Αυγής), ανάμεσα στα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, περιελήφθη στη σχετική δικογραφία.

Ο ίδιος ο Χρ. Παππάς είχε αποδεχθεί ενώπιον του ανακριτή ότι ήταν ο συντάκτης του κειμένου (σε ηλικία 21 ετών). Ο ίδιος εμφανιζόταν σε φωτογραφίες με στρατιωτική στολή και περιβραχιόνιο των ταγμάτων του Γ’ Ράιχ, να ποζάρει περήφανος στον φακό, ενώ σε άλλο ντοκουμέντο φωτογραφίζεται μπροστά από την ερυθρά σημαία του ναζιστικού καθεστώτος με στρατιωτική περιβολή. Επιπλέον, στο σπίτι του στα Γιάννενα βρέθηκε άλμπουμ με φωτογραφικό υλικό με τον Αδόλφο Χίτλερ. Στα χέρια των δικαστικών Αρχών είναι και ένα κείμενο με τον τίτλο «Όρκος Χρυσή Αυγή 3061983», το οποίο βρέθηκε επίσης στο σπίτι του Χρήστου Παππά στα Γιάννενα και καταδείκνυε το ναζιστικό ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο της Χρυσής Αυγής.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Οκτωβρίου