καρα_τεπε_λεσβος
Ελλάδα

Καρά Τεπέ: Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έπληξαν την προσφυγική δομή

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Τρίτη τη Λέσβο και το προσωρινό κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ  «ήδη έχουν ξεκινήσει και αντιμετωπίζονται» σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει - Ζητήθηκε η βοήθεια του Ελληνικού Στρατού 


Η δυνατή και ειδικότερα την παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση οι ισχυροί άνεμοι ευθύνεται για τις ζημιές στην προσφυγική δομή, αποδίδουν πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τα οποία «ήδη έχουν ξεκινήσει και αντιμετωπίζονται. Τα έργα διαχείμασης βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή».


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ζητήθηκε η άμεση βοήθεια του Ελληνικού Στρατού για την διοχέτευση υδάτων όσο και για την άντλησή τους με κατάλληλα μηχανήματα και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της δομής από τα εξωτερικά όμβρια ύδατα, ανοίχτηκαν απορροές όμβριων υδάτων, έγιναν επιχωματώσεις, τοποθετήθηκαν συρματοκιβώτια, μπροστά από τις σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rubhalls), ανοίχτηκαν χαντάκια και αποστραγγίστηκαν λιμνάζοντα ύδατα. Αύριο το πρωί δε, θα τοποθετηθεί χαλίκι τύπου 3Α στο δρόμο πέριξ της δομής για την προστασία από ορμητικά νερά».


Όπως τονίζεται «αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που συντονίζει στο πεδίο η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν μετά από λίγες ώρες τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται και η κατάσταση να αρχίζει να βελτιώνεται».


Ας σημειωθεί ότι δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» ο διαγωνισμός για την κατασκευή προγραμματισμένων έργων υποδομής και προστασίας, όπως αντιπλημμυρικά, επαρκούς ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, πυροπροστασίας κλπ. στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Επίσης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εθελοντές προχωρά η εφαρμογή έργων προστασίας της δομής.