Συνέντευξη με αφορμή την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας παραχώρησε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

 Η  Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μίλησε για το μεγάλο ανθρωπιστικό έργο που πραγματοποιήθηκε με τα κονδύλια του Ιδρύματος για το Επετειακό Έτος, τονίζοντας πως «από την αρχή στο επίκεντρο των Επετειακών Εκδηλώσεων τέθηκε ο Άνθρωπος».

Η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε παράλληλα και τη συμμετοχή της, μέσα από το ομώνυμο Ίδρυμά της στην «Πρωτοβουλία 1821-2021» των σημαντικότερων Ιδρυμάτων στην χώρα.  «Αγαπώ βαθιά την πατρίδα μου.  Πάνω από όλα είμαι Ελληνίδα και προσπαθώ πάντοτε να είμαι παρούσα, όποτε μου ζητηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, ενώ προανήγγειλε πως θα συμβάλει στη διεθνή προβολή της εθνικής αυτής επετείου μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, αλλά και στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Μίλησε επίσης για την πανδημία και την ανάγκη δωρεάν διάθεσης του εμβολίου για την οποία αγωνίζεται μέσα από τις διεθνείς επαφές της, τονίζοντας πως η «υγεία δεν είναι προνόμιο για τους λίγους, αλλά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Με αφορμή την πρόσφατη αναγνώριση του έργου της από τον ΟΗΕ με το Βραβείο «Nelson Mandela», αλλά και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιΐας», η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για τις γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία, λέγοντας: «Πιστεύω πολύ στις γυναίκες.  Πάντοτε πίστευα και αγωνίζομαι για να έχουν ίσες ευκαιρίες.  Στον τομέα αυτό έχουμε ακόμα πολύ δρόμο βέβαια να διανύσουμε.  Είναι όμως μια μάχη που αξίζει να τη δώσουμε γιατί όταν πετυχαίνουν οι γυναίκες, τελικά πετυχαίνουν οι ίδιες οι κοινωνίες μας».


 Ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Βαρδινογιάννη έχει ως εξης:

Αντριάνα Παρασκευοπούλου:  Είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσιο κοινωνικό έργο που έχει αναγνωριστεί εμπράκτως με τα πολλά βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πριν από λίγο μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ.

Καλωσορίζουμε στο δελτίο μας την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Καλησπέρα σας κυρία Παρασκευοπούλου και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμητική αυτή πρόσκληση.

Αντριάνα Παρασκευοπούλου:  Εμείς ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή.  Έχετε αναλάβει λοιπόν την Προεδρία της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους ‘’Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020’’ .Πόσο η πανδημία του κορονοιού άλλαξε τους σχεδιασμούς σας στις δράσεις και στην προώθηση των μηνυμάτων σε διεθνές επίπεδο και τι πιστεύετε ότι θα μείνει ως παρακαταθήκη ?

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Λόγω των συνθηκών της πανδημίας ο αρχικός σχεδιασμός μας άλλαξε σε μεγάλο βαθμό αφού μεγάλο μέρος των κονδυλίων του Ιδρύματός μας που είχε προϋπολογιστεί για τους Εορτασμούς δόθηκε σε ευπαθείς ομάδες και νομίζω πως αυτή ήταν μια σωστή απόφαση.

Βέβαια πρέπει να σας πω πως το όραμά μας έτσι και αλλιώς δεν ήταν οι εντυπωσιακές εκδηλώσεις.  Βάλαμε στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις Ιδέες.

 Γιατί τελικά η παρακαταθήκη των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι ιδέες.  Οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Αρετής και της Ελευθερίας.  Αξίες και ιδέες  πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε ο Δυτικός Πολιτισμός.

 Αγαπώ βαθιά την πατρίδα μου.  Πάνω από όλα είμαι Ελληνίδα και προσπαθώ πάντοτε να είμαι παρούσα, όποτε μου ζητηθεί.  Πρόσφατα μάλιστα για παράδειγμα δέχτηκα από τον κύριο Γιάννη Μάνο την πολύ τιμητική πρόταση να συμμετέχω, με το Ίδρυμά μου, στην Πρωτοβουλία 1821-2021 των σημαντικότερων κοινωφελών και επιστημονικών Ιδρυμάτων της χώρας, καθώς και της Εθνικής Τράπεζας.

Αποδέχτηκα αυτή την πρόταση με μεγάλη χαρά και θα ήθελα να προσφέρω προβάλλοντας το γεγονός και την ιστορία μας με έργα και δράσεις σε διεθνές επίπεδο.  Αυτό έχει σημασία. Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ, με εκδηλώσεις στην έδρα του Οργανισμού και βέβαια οργανώνοντας εκδηλώσεις και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με την νέα μου ιδιότητα που έχω αυτή τη στιγμή και την αποστολή που μου έχει ανατεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κύριο Antonio Guterres.

Αντριάνα Παρασκευοπούλου:  Στο μέτωπο της  πανδημίας τώρα, εξετάζετε το ενδεχόμενο να αναλάβετε  πρωτοβουλίες και για προς τη στήριξη δράσεων και σε ερευνητικό επίπεδο για το εμβόλιο κατά του κορονοιου και γενικότερα στην έρευνα για τον κορονοιο?

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία η πρώτη μου σκέψη ήταν πως μια τόσο μεγάλη κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, παρά μόνο με παγκόσμια συνεργασία.  Μέσα από διεθνείς επαφές, έχω συστρατευθεί με πρωτοβουλίες που πραγματικά υπογραμμίζουν ακριβώς αυτή την ανάγκη, όπως με τον Gordon Brown και τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Γιούνους.  Βιώνουμε όλοι μαζί πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να λάβουμε όλοι μαζί σημαντικά μέτρα.

Ανταλλαγή επιστημονικών στοιχείων ανάμεσα στα κράτη, διακρατικές συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για δωρεάν διάθεση του εμβολίου, δημιουργία υποδομών για μαζική παραγωγή του εμβολίου όταν αυτό βρεθεί, επιπλέον προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργία υποδομών υγείας. Αν δεν γίνουν αυτά τότε το εμβόλιο θα αποτελέσει ένα προνόμιο για τους λίγους.  Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!  Η υγεία δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα.  Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όλων.

Αντριάνα Παρασκευοπούλου:  Δοκιμαζόμαστε όλοι μαζί.  Πρόσφατα τιμηθήκατε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το βραβείο Nelson Mandela,το οποίο αποτελεί και την ύψιστη τιμή ,για τη δράση σας. Υπάρχει κάποιος τομέας στον εκτιμάτε ότι χρειάζεται, ίσως και λόγω των συγκυριών να εστιάσετε το έργο σας?

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Αυτή η βράβευση για μένα, κυρία Παρασκευοπούλου, ήταν πολύ μεγάλη τιμή την οποία ποτέ δεν είχα φανταστεί!  Αυτό που ένιωσα από την πρώτη στιγμή είναι πως αυτό το βραβείο αποτελεί αναγνώριση της χώρας μας καθώς το έργο μου αποτελεί έργο κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας που ήταν πάντοτε στο πλευρό μου. Για αυτό άλλωστε και το αφιερώνω στην πατρίδα μου και σε όλους τους Έλληνες.

Πρέπει βέβαια να σας πω πως το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί και μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Φέρει το όνομα μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, του Nelson Mandela.

 Αντριάνα Παρασκευοπούλου:  Είχατε ακόμη μια ύψιστη διάκριση φέτος.  Γίνατε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες σήμερα ακόμη και αν προσφέρουν, το έργο τους τελικά να αναγνωρίζεται ?

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  Η διάκριση αυτή με τιμά βαθύτατα και κάνει το χρέος που νοιώθω  απέναντι στην πατρίδα μου ακόμα πιο μεγάλο. Μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω και μέσα από το κανάλι σας τις ολόθερμες ευχαριστίες μου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου την οποία εκτιμώ βαθύτατα. Μας συμπαραστέκεται σε κάθε μας βήμα και ειδικά σε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Το γεγονός πως έχουμε στην χώρα μας μια γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας νομίζω λέει πολλά.  Πιστεύω πολύ στις γυναίκες.  Πάντοτε πίστευα και αγωνίζομαι για να έχουν ίσες ευκαιρίες.  Στον τομέα αυτό έχουμε ακόμα πολύ δρόμο βέβαια να διανύσουμε.  Είναι όμως μια μάχη που αξίζει να τη δώσουμε γιατί όταν πετυχαίνουν οι γυναίκες, τελικά πετυχαίνουν οι ίδιες οι κοινωνίες μας.

 Αντριάνα Παρασκευοπούλου:  Και αυτό είναι το μήνυμα κυρία Βαρδινογιάννη που κρατάμε και εμείς, ότι πιστεύουμε στις γυναίκες και πράγματι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.  Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή και την χαρά που είχαμε να σας φιλοξενήσουμε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ.