Καθολική χρήση μάσκας και νέα περιοριστικά μέτρα για επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές τόσο της Αττικής, όσο και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο από την κυβέρνηση, καθώς τα 667 κρούσματα και η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην χώρα έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές.

Επανεκτίμηση της κατάστασης και των νέων δεδομένων που θα έχουν προκύψει τα επόμενα 24ωρα από τον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού ανά περιοχή και ανά νομό, θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, αποφασίζοντας για τα νέα μέτρα που πιθανόν να χρειαστεί να εφαρμοστούν, την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι στην Κύπρο και τα επόμενα 24ωρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ώστε την Παρασκευή, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη του Μαξίμου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα να παραθέσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ παρόντες ήταν και επιδημιολόγοι καθώς και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσίοδρας, οι οποίοι εκτίμησαν τα νέα δεδομένα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Η νέα επιθετική αύξηση της πανδημίας έφεραν στο τραπέζι και τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στην καθολική χρήση της μάσκας και στον περιορισμό των μετακινήσεων καθώς και πρόσθετα μέτρα για τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και τους ελέγχους σε πλατείες, πεζόδρομους κα. Τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν καθώς θα αφορούν διαφορετικές περιοχές, σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη ασφαλείας, και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο.

 Στο στόχαστρο των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών μπαίνουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη τόσο με την καθολική χρήση της μάσκας, όσο και με περιοριστικά μέτρα, που θα αφορούν στις μετακινήσεις.

 Η ανεξέλεγκτη πορεία του κοροναϊού αποτυπώνεται και από την σημερινή ανακοίνωση των 667 κρουσμάτων  που σήμανε και τον συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη κυρίως έγινε μία αναλυτική ενημέρωση για τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά περιοχών με επιβαρυμένο φορτίο και ειδικότερα το κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά και δευτερευόντως την Κορινθία και την Εύβοια

Στο «κόκκκινο» η Καστοριά

 Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και με βάση το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής, βέβαιο θεωρείται ότι θα ανακοινωθεί lockdown στην «κόκκινη» Καστοριά, στην οποία η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία τα τελευταία 24ωρα. Προβληματισμός υπάρχει για τον νομό Ιωαννίνων, όπου ορισμένοι εκ των επιστημόνων εισηγούνται lockdown. Και αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη.

Ανησυχία για την Βόρεια Ελλάδα 

 Νωρίτερα, ο Ν. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση  στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς ζητώντας  εγρήγορση και προσοχή, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα.

 Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή και στους πολίτες στη Βοιωτία αλλά και στις Σέρρες για τις εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

 Τα Γιάννενα καταγράφουν την Τρίτη 15 νέα κρούσματα, στην Κοζάνη διαπιστώθηκαν 20 και στην Καστοριά 5, ενώ 30 νέες διαγνώσεις του κοροναϊού αναφέρθηκαν στη Βοιωτία και 10 στις Σέρρες. Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η εξάπλωση του κοροναϊού παρουσιάζει αύξηση στη βόρεια Ελλάδα.

 Όπως είπε, οι εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής αφορούν περισσότερο από το 50% των μολύνσεων που καταγράφεται συνολικά. Ο καθηγητής σημείωσε πως η αύξηση παρατηρείται στα βόρεια της χώρας, αναφέροντας τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες.

 Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Αττική, τη χαρακτήρισε κρίσιμα σταθερή, ενώ στον κεντρικό τομέα όπου υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, άρα ακόμα επικίνδυνη και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι θα μεταβεί αύριο στην Καστοριά για να συμμετέχει στη μία το μεσημέρι σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους 3 δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.