Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας ότι περνάμε σε «μια κρίσιμη καμπή και τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα», ωστόσο επεσήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό όπου εκεί τα κρούσματα ως ποσοστό είναι πέντε με επτά φορές παραπάνω. Αναλύοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ γιατί βλέπουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, παρά την εφαρμογή μέτρων, ο κ.Μόσιαλος εξήγησε πως οι πολύ πιο τακτικές κοινωνικές συναναστροφές αλλά και η μεγαλύτερη χαλαρότητα του κόσμου,σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αποτελεί μια αιτία του φαινομένου.



«Σίγουρα δεν περίμενε να βλέπει κανείς πολλά κρούσματα την περίοδο του lockdown αλλά και μετά από αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής εξηγώντας πως κατά εκείνο το διάστημα η δραστηριότητα και τα επίπεδα του ιού είχαν περιοριστεί κατά πολύ εντός της ελληνικής επικράτειας. «Ήταν αναμενόμενο μετά τον Ιούλιο να αρχίσουμε να βλέπουμε άνοδο των κρουσμάτων» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως αντιλαμβανόμαστε πλέον την ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων και λόγω του ότι διενεργούνται πια πολύ περισσότερα τεστ σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Όταν κάνεις περισσότερα τεστ είναι και πιο πιθανό να βλέπεις περισσότερα κρούσματα» τόνισε ενώ επεσήμανε πως επιπρόσθετος λόγος αντίληψης περισσότερων κρουσμάτων είναι ότι αυτά δεν δηλώνονται απαραίτητα με βάση την ημέρα που γίνονται τα τεστ.


Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής επιβεβαιώνει πως τα κρούσματα κοροναϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση και τονίζει πως τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Βασική επιδίωξη για τον κ.Μόσιαλο είναι, στο προσεχές διάστημα, να σταματήσει η διασπορά σε κλειστούς χώρους και με βάση το παραπάνω αναφέρει πως οι εργαζόμενοι και διαβιούντες σε κλειστούς χώρους, επί παραδείγματι, οίκους ευγηρίας, φυλακές, δομές μεταναστών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοιό ακόμη και κάθε εβδομάδα.


«Όντως περνάμε σε μια κρίσιμη καμπή και τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα» παραδέχτηκε ο καθηγητής αντιπαραβάλλοντας ωστόσο πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό όπου εκεί τα κρούσματα ως ποσοστό είναι πέντε με επτά φορές παραπάνω. «Εάν εφαρμόσουμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό ( τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας και προσοχή σε κλειστούς χώρους και σε ανοικτούς σε περιπτώσεις που ενδεχομένως κρίνεται απαραίτητο), το επόμενο διάστημα δεν θα χρειαστεί να πάμε σε φαινόμενα Ιρλανδίας ή Ουαλίας» συνόψισε ο καθηγητής καλώντας να «πάρουμε τα μέτρα μας όλοι» για να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο εφόσον έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα έχουμε ως σύμμαχό μας τον καιρό και ειδικότερα τους ήπιους χειμώνες.


Η ανάρτηση στο Facebook για τον φόβο που δυσχεραίνει τη διαδιακασία της ιχνηλάτησης


Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος αναδημοσίευσε φράσεις από άρθρο του γνωστού Ιταλού δημοσιογράφου Massimo Gramellini στην ιταλική Corriere della Sera. Ο καθηγητής εστίασε στην άποψη που έχει καλλιεργηθεί από ορισμένους ότι η μόλυνση από κοροναϊό οδηγεί στον στιγματισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του δημοσιογράφου, ο καθηγητής γράφει: «η νόσος του Covid-19 δεν είναι ούτε βιβλική πληγή ούτε θεία τιμωρία, αλλά ένας πολύ μεταδοτικός ιός από τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα μπορούμε και όσο μπορούμε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η θετική διάγνωση στο τεστ δεν ισούται με θανατική ποινή. Δεν είναι καν φταίξιμο».


«Το ‘δεν ξέρω αν- και πως- κόλλησα, είχα κάποια συμπτώματα αλλά δεν πήγα να κάνω τεστ’ ή το ‘έκανα τεστ αλλά δε θέλω να πω με ποιους συναναστράφηκα’ δεν βοηθάει ούτε την αναχαίτηση ούτε την ιχνηλάτηση. Ίσως να πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία και προσοχή σε όλο αυτό», καταλήγει στην ανάρτησή του ο καθηγητής.