Μείωση ακόμη και κατά 20% σε αρκετές νησιωτικές περιοχές σημείωσε την περασμένη εβδομάδα η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, ενώ απολύτως σταθεροποιημένος, περί τους 110 - 115, παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και, έτσι, η μεγάλη, ακόμη, διασπορά του νέου κοροναϊού δεν έχει επηρεάσει καίρια τις τιμές των “σκληρών” επιδημιολογικών δεικτών, παρά το γεγονός ότι ελαφρώς αυξημένη εμφανίζεται η επίπτωση της COVID – 19 στον δείκτη των ανθρωπίνων απωλειών.

Πλεύρης: Καλύτερος ο Αύγουστος

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση, ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια, ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα, να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να πιεστεί, έχει πολύ μεγάλες μονάδες. Η νησιωτική χώρα αυτομάτως μπορεί να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη πίεση, όπου θα πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο, που ευτυχώς δεν το έχουμε χρειαστεί, το έχουμε χρειαστεί σε πολύ μικρό βαθμό διακομιδών λόγω COVID – 19, οπότε είμαστε σε μια συνεννόηση, όπου χρειάζεται να γίνουν διακομιδές».

Μόσιαλος: Να διενεργηθούν δειγματοληψίες

Την ίδια στιγμή, με το βασικό πρόβλημα για τη χώρα μας τους συνανθρώπους μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά και τους ευπαθείς και ευάλωτους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι κατά πλειοψηφία… δεν προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα για να λάβουν την τέταρτη δόση, δηλαδή την δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα της πανδημίας του νέου κοροναϊού, Ηλίας Μόσιαλος, εκτιμά επίσης στο parapolitika.gr ότι «θα πάμε σε αποκλιμάκωση της διασποράς της επιδημίας του νέου κοροναϊού, στη χώρα μας και παντού, από το τέλος του τρέχοντος Ιουλίου. Το έκτο κύμα θα αποκλιμακωθεί και θα δούμε πλέον από τον ερχόμενο Οκτώβριο τι μας επιφυλάσσει η πανδημία του νέου κοροναϊού».

Ο κ. Μόσιαλος, μάλιστα, προτείνει για μία ακόμη φορά την διενέργεια τακτικών τυχαίων δειγματοληψιών για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, δειγματοληψίες τις οποίες ο ίδιος θεωρεί ότι μπορούν να διενεργούνται κάλλιστα κάθε 2 – 3 εβδομάδες, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας και με δείγμα όχι μεγαλύτερο των 4.000 – 5.000 ατόμων, σε συνεργασία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Μαγιορκίνης: Αποκλιμάκωση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκφράζει επίσης στο parapolitika.gr την άποψη ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι θα πάμε από το τέλος του Ιουλίου σε αποκλιμάκωση της διασποράς της επιδημίας του νέου κοροναϊού». 

Παρασκευής: Σε τροχιά πτωτικής τάσης

Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και Α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, τονίζει στο parapolitika.gr:

«Η πορεία της πρόσφατης έξαρσης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στην επικράτεια με τις περιοχές που εμφανίστηκε πρώτα η έξαρση όπως η Αττική και οι τουριστικές περιοχές, να δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Προς το παρόν η παρούσα έξαρση φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά πτωτικής τάσης με το κύριο χαρακτηριστικό να αποτελεί το μικρό αποτύπωμα σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ ή διασωληνώσεις»

Ο κ. Παρασκευής υπογραμμίζει επίσης:

“Αναφορικά με το επόμενο φθινόπωρο παρότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα, η εμπειρία μας από το πρόσφατο κύμα είναι ότι όλο και λιγότεροι συνάνθρωποι μας θα χρειαστεί να νοσηλευθούν σε κλινικές ΜΕΘ, ενώ η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάσει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αυτό μεταφράζεται ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες που θα ανακοινωθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η προστασία που παρέχει η 4η δόση είναι σημαντική στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας και στο προσεχές μέλλον. Παράλληλα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την έγκαιρη διάγνωση COVID-19 και τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων στα άτομα με το μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο σε συνδυασμό με τη χρήση προληπτικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή συγχρωτισμού. Οι νέες υποπαραλλαγές του ιού θα αποτελούν ένα σημαντικό θέμα που πιθανόν να σχετίζονται με μελλοντικές εξάρσεις του ιού στην κοινότητα, αλλά παρόλα αυτά τα μέσα αντιμετώπισης παραμένουν τα ίδια και περιλαμβάνουν κυρίως τον εμβολιασμό, τα θεραπευτικά μέτρα και οι μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού”.