Πάει για αρνητικό ρεκόρ ο Οκτώβριος

 

Τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται δραματικά και ο Οκτώβριος τείνει να γίνει ο μήνας με το αρνητικό ρεκόρ μέχρι στιγμής.

 Μπορεί στην Αττική να φαίνεται πως η κατάσταση είναι σε σταθερά (αλλά πολύ υψηλά) επίπεδα, ωστόσο στην περιφέρεια τα κρούσματα αυξάνονται, κάτι που έχει φέρει ως αποτέλεσμα ένα lockdown στην Κοζάνη, στην Καστοριά, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα σε Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης και τις προειδοποιήσεις πως τον χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν, άρα και πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που υπάρχουν, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται. Και ο Οκτώβριος, πριν μπει στο τελευταίο 1/3 του, δείχνει πως πάει για αρνητικό ρεκόρ, άνω των 10.000 κρουσμάτων.

Οι αριθμοί δείχνουν πως ο Οκτώβριος θα ξεπεράσει πολύ πιο γρήγορα, το αρνητικό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τα συνολικά κρούσματα. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν συνολικά 8.362 κρούσματα, αριθμός που σε μέσο όρο σημαίνει 278.7 ανά ημέρα. 

Μαγιορκίνης: «Οι νέοι έως 40 ετών μολύνονται 2 φορές πιο εύκολα

 «Οι νέοι έως 40 ετών μολύνονται από τον κορανοϊό στη χώρα μας δύο φορές πιο εύκολα από άλλες ηλικιακές ομάδες» ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία του κοροναϊού στην χώρα μας.

 Οι ειδικοί της επιτροπής για τον κοροναϊό έχουν αναφερθεί στο γεγονός πως οι νέες μολύνσεις καταγράφονται σε εκθετικό βαθμό σε νεότερες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό πως τις περασμένες ημέρες ο μέσος όρος των νέων διαγνώσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη υπολογιζόταν στα 33 και 30 έτη, αντίστοιχα.

 Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η ηλικία 19-40 ετών παρουσιάζει αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, έως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Το 51% περίπου των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι ηλικίας 16-26 ετών, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Το μεγάλο ζήτημα όλων, ειδικά των νέων παιδιών, που πολλές φορές μπορεί να είναι λίγο περισσότερο αμελή, είναι να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μεγάλων ηλικιών», σημείωσε. 

«Να είναι πολύ προσεκτικοί οι νέοι», λέει ο Μαγιορκίνης

«Η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ηλικιακές ομάδες» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, και κάλεσε τους νέους έως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για την ώρα, οι μολύνσεις από τον κοροναϊό στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες δεν παρουσιάζει αντίστοιχη αύξηση.
 Το ηλικιακό γκρουπ 65+ έχει 40% λιγότερη συμμετοχή στις νέες διαγνώσεις από ό, τι αναμενόταν, είπε απαντώντας αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου ο καθηγητής. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η χρήση μάσκας για τον ευάλωτο πληθυσμό των ηλικιωμένων λειτουργεί ως εμβόλιο, «θα είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει».

 Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η ηλικιακή ομάδα αυτή θα πρέπει «να προσέχει πάρα πολύ, να μη θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα, να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπαθή πληθυσμό». 

Σοκάρει η έρευνα του ΑΠΘ για 200.000 κρούσματα -Τα δύο σενάρια

 Αυτά, την ώρα που έρευνα του ΑΠΘ έδωσε στην δημοσιότητα μία σοκαριστική έρευνα, στην οποία αναφέρει πως τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 200.000, σε περίπτωση που δεν ληφθούν νέα μέτρα.

 Η έρευνα αυτή, την οποία εκπόνησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρρηγιάννης, επεξεργάζεται συγκεκριμένα σενάρια, υπολογίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία, αλλά υπολογίζει και το κατά πόσο τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από τους πολίτες.

 Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου 2020 η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους (μέχρι σήμερα οι θάνατοι είναι 509), ενώ οι ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι 103 (σήμερα είναι 84). Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η χώρα θα είναι στο «κόκκινο». Κι αυτό, γιατί βάσει της έρευνας αυτής, θα έχει συνολικά 200.055 κρούσματα, 1.834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Στο δεύτερο σενάριο, υπολογίζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, εάν υπήρχε χρήση μάσκας παντού. Έτσι, εάν γινόταν χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, στις 31 Οκτωβρίου 2020 τα κρούσματα θα ήταν 31.800, οι θάνατοι 566, ενώ 91 συμπολίτες θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εάν η χρήση μάσκας συνεχιζόταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, τα συνολικά κρούσματα έως τότε θα ήταν 45.826, οι θάνατοι 836, ενώ στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 42 άνθρωποι.