Κάτω των 30 ετών ήταν ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν από τους σημερινούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στην Αθήνα.

Και αυτό όταν ο μέσος όρος του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, τόσο από δειγματοληπτικούς, όσο και από μοριακούς ελέγχους, ήταν τα 39 έτη. Επίσης από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, τέσσερα στα δέκα κρούσματα, δηλαδή το 43,5%, έχουν ηλικία μεταξύ 18 και 39 ετών.

Ολα επομένως δείχνουν ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πέφτει κάτω από τα 30 έτη, επομένως ο φόβος οι νέοι να μεταφέρουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυξανεται καθημερινά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος λήψης των νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τα ξημερώματα του Σάββατου με τις μάσκες παντού και την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε “πορτοκαλί” και “κόκκινους” νομούς.

Συνολικά, διαπιστώνεται ότι η εξάπλωση της πανδημίας στους νέους είναι 60%-70% περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν με βάση την επιδημιολογία της νόσου. Εικόνα που άλλαξε μετά το καλοκαίρι λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στον ιόν νέων ατόνων κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Τον Σεπτέμβριο είχε φανεί ότι η ηλικαική κατανομή επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο τον Οκτώβριο η εικόνα αυτή ανατράπηκε ξανά.

Η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, αφού η δυναμική του ιού είναι πολύ επικίνδυνη. Ο φυσικός δείκτης μεταδοτικότητάς του σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες κυμαίνεται μεταξύ 2-6 με μέσο όρο το 3,28. Αυτό σημαίνει ότι ένας φορέας του ιού μπορεί εύκολα να κολλήσει από 2-6 άτομα με μέσο όρο τα 3,28 άτομα. Για να καταλάβουμε την μεταδοτικότητα αυτή, αναφέρουμε ότι η ιλαρά που έχει τη μέγιστη μεταδοτικότητα κι αυτή επίσης μέσω του αέρα, έχει δείκτη μεταδοτικότητας από 12-18, αλλά ευτυχώς έχουμε εμβόλιο.

170 θάνατοι στους άνω των 65 ετών σε ένα μήνα

Και παρόλο που ο κορονοϊός χτυπά τους νέους, καθώς τα κρούσματα στο ηλικιακό γκρούπ άνω των 65 έχουν μειωθεί, αυτό δεν σημαίνει πως οι ηλικιωμένοι είναι εκτός κινδύνου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα στατιστικά των θυμάτων του τελευταίου διαστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον τελευταίο μήνα 170 ηλικιωμένοι έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Πιο αναλυτικά, από 289 θανάτους που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ στους 65+, προχθές (23/10) -ένα μήνα μετά- άγγιξαν τους 459. Πρόκειται, δηλαδή, για 459 από τα 559 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα όλης της χώρας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχουν προσβληθεί μετά από επαφή με νεότερες ηλικιακά ομάδες» όπως επισήμανε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχει αποδείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από γενιά σε γενικά, δηλαδή από τα νεότερα μέλη της οικογένειας στα μεγαλύτερα.

«Για εμάς η έκκληση, η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και προφανώς σχετίζονται και τα στοιχεία αυτά των νέων ανθρώπων και με τη διασκέδαση, αυτή είναι η πραγματικότητα, και με το συγχρωτισμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τα 1.000 κρούσματα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 2.000» – Συναγερμός επιστημόνων

Επιπροσθέτως, με τα κρούσματα της πανδημίας να αυξάνονται συνεχώς, κυβέρνηση και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ανέφερε ότι ο ιός είναι γύρω μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λεπτό. «Τα μέτρα είναι καλά στον βαθμό που ο κόσμος τα ακολουθεί. Το βασικό μέτρο είναι η μάσκα», επισήμανε.

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα είναι πολύ πιθανό να σπάσουν σύντομα το φράγμα των 1.000 την ημέρα, αφού ο ιός μεταφέρεται πλέον πολύ εύκολα, υποστήριξε. «Τα 1.000 κρούσματα μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε 2.000», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα κρούσματα σημαίνει φυσικά περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, κάτι που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.
«Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με πολλές εισαγωγές», όπως ανέφερε.

Επίσης η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της πανδημίας και όσοι δεν τα τηρούν θα πρέπει να απομονώνονται από τους υπόλοιπους.

Τρεις περιοχές προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες

Δύο περιφερειακές ενότητες (η Καστοριά και η Κοζάνη) έχουν περάσει στο επίπεδο 4 σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη επικινδυνότητας.

Εντούτοις δεν είναι οι μόνες περιοχές δυστυχώς που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς παρουσιάζουν σταθερά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Τρεις περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη και Καστοριά.

Πρόκειται για τις Σέρρες, όπου σήμερα βρέθηκε εκεί και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τα Γιάννενα που εδώ και μέρες βρίσκονται πολύ κοντά στον κόκκινο συναγερμό, αλλά και για την Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε πολύ σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα.

Γιάννενα: «Φλερτάρει» με το επίπεδο 4 – Σταθερά αυξημένα τα κρούσματα

«Φλερτάρουν» με το επίπεδο 4, τα Ιωάννινα. Η μάχη που δίνουν οι Γιαννιώτες τις τελευταίες μέρες είναι μεγάλη καθώς αν και βρίσκονται πολύ κοντά στον πολυπαραγωντικό δείκτη 150 που κρίνει -ανάμεσα σε άλλα– το πέρασμα της περιφέρειας στο επόμενο επίπεδο , ακόμη δεν το έχουν αγγίξει.

Εντούτοις η εν λόγωπεριφέρεια «παίζει με τη φωτιά», καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στον κόκκινο συναγερμό.

Τις επόμενες μέρες λοιπόν δεν αποκλείεται να αλλάξει αυτό και δυστυχώς να επιβληθεί τοπικό lockdown στα Γιάννενα.

Πάντως μέχρι στιγμής όπως αποδεικνύεται και από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα δεν είναι συνεχώς ανοδικά, αλλά αυξομειώνεται κάθε ημέρα.