Σε μια παρτίδα σκάκι έχει εξελιχθεί παγκοσμίως η φονική πανδημία του κοροναϊού. Η κάθε κυβέρνηση βάζει συνεχώς νέα μέτρα τα οποία πληγώνουν ανεπανόρθωτα την οικονομία. Σίγουρα όμως δεν πληγώνεται περισσότερο από ένα δεύτερο lockdown.

Έτσι και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει έξω από την πόρτα της την πανδημία.

Με την Αττική να παραμένει εστία υπερμετάδοσης του ιού, κρατώντας τα ηνία στον αριθμό των κρουσμάτων, και τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να ακολουθούν η χώρα μπαίνει σε τροχιά lockdown. Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η αποφυγή ενός οριζόντιου lockdown αποτελεί βασικό σκοπό της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζεται για ένα plan Β σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, που θέλει τα κρούσματα να αγγίζουν τετραψήφιο αριθμό.
Πιο αυστηρά μέτρα πριν το οριζόντιο lockdown

Έτσι, τρία νέα μέτρα βρίσκονται ήδη στο τραπέζι και θα αποτελέσουν το τελευταίο σκαλοπάτι πριν αναγκαστεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο του Μαρτίου, δηλαδή τη γενικευμένη καραντίνα. Η ημερομηνία -κλειδί είναι η 9η Νοεμβρίου, καθώς τότε θα γίνει επανεξέταση των δεδομένων και θα ληφθούν νέες αποφάσεις. Μέσα σε 14 ημέρες από την επιβολή της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, οι ειδικοί θα μελετήσουν τα στατιστικά δεδομένα και αν οι αριθμοί παραμένουν στο κόκκινο, τότε θα εισηγηθούν και η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να επιβάλλει:
  1. Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Ένα μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
  2. Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
  3. Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που επανέρχεται στο προσκήνιο, ενώ υπάρχει ήδη ισχυρή σύσταση επ’ αυτού.
Προ των πυλών η έγκριση εμβολίου

Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα εγκεκριμένο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 σε Ευρώπη και Αμερική, ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές κλινικές μελέτες φάσης 3. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός χθες από βήματος της βουλής επιχείρησε να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας:

«Στο βάθος του τούνελ αχνοφαίνεται η ελπίδα που δεν είναι άλλη από ένα εμβόλιο. Έχουμε σχέδιο για τον ταχύτατο εμβολιασμό ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό όσοι πρέπει και όσοι θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης να το κάνουν. Δεν πρέπει να συμπέσει μία έξαρση της γρίπης με τον κορονοϊό».