Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Ηλιούπολης και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα παιδιά.

Αναγνωρίζοντας από κοινού, ότι η παρατεταμένη κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την κοινωνία, την οικογένεια και την ψυχική-συναισθητική ανάπτυξη των παιδιών, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, της ανασφάλειας, της αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και της παρατηρούμενης αύξησης των εξαφανίσεων ατόμων, οι δυο φορείς συναποδέχονται και δεσμεύονται ότι θα αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος υπό τον θεσμικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου και θα παρέχουν στα παιδιά και στους γονείς τους τις υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Συγκεκριμένα στους παρακάτω τομείς:

· Στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας

· Στον τομέα της πρόληψης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών καθώς και της αντιμετώπισης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών και ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο.

· Στον τομέα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

· Στον τομέα της υποστήριξης των οικογενειών που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.

· Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει να προσφέρει για την επίτευξη του κοινού σκοπού όλες τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτει.

Αναλυτικά:

1. Την πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών,

2. Την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

3. Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας..

4. Την ενημέρωση του Δήμου για τα αποτελέσματα της έρευνας και για την διακοπή των μηνυμάτων με την ανεύρεση του αναζητούμενου ατόμου.

5. Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, 24ωρης λειτουργίας, στελεχωμένη από ψυχολόγους..

6. Την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, 24ωρης λειτουργίας, στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

7. Την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000.

8. Την Υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης για παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, θύματα κάθε μορφής βίας με σκοπό την απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον.

9. Το Σπίτι του Παιδιού, στην περιοχή του Ζωγράφου, που είναι ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους.

10. Τα «Amber Alert Hellas» για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και «Missing Alert Hellas» για ενήλικες

11. Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

12. Την υλοποίηση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής.

13. Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ασθενοφόρα) εντατικής θεραπείας για παιδιά και νεογνά, εξοπλισμένα με θερμοκοιτίδες, ενταγμένες στο ΕΚΑΒ.

14. Την Παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.

15. Το Πολυϊατρείο του Συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας.

16. Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, με τρόφιμα, σχολικά, είδη πρώτης ανάγκης, βιβλία, παιχνίδια, ψυχολογική-ιατρική στήριξη, θεραπείες, φροντιστήρια, κλπ.

17. Το Κέντρο Διαχείρισης και Διανομής Προϊόντων.

18. Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

19. Τα εξειδικευμένα οχήματα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Νεογνών, Ειδικά Μέσα και το κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ως κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.


Ο Δήμος Ηλιούπολης αναλαμβάνει:

· Να προβάλλει την Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

· Να ενημερώσει όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις του, για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Σύλλογος στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας.

· Να προβάλλει άμεσα τα μηνύματα «Amber Alert Hellas» και «Missing Alert Hellas» και να συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα τους μέσω της δημοτικής αστυνομίας ή άλλων υπηρεσιών του.

· Να παρέχει υποστήριξη τεχνική, κλπ στις δομές που θα λειτουργήσει στον Δήμο, το Χαμόγελο του Παιδιού και να διαθέσει κατάλληλο χώρο, εφόσον είναι εφικτό, για δημιουργία δομών ενδυνάμωσης των παιδιών στον Δήμο Ηλιούπολης.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας αποτελεί κοινή δήλωση συνεργασίας, επίτευξης στόχων και υλοποίησης δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με αόριστη διάρκεια ισχύος.