Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινοβραδινή έκρηξη κρουσμάτων. Τα 1547 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα την Τετάρτη, γεγονός που προετοιμάζει τον πληθυσμό για νέα μέτρα.

Η πιθανότητα ενός νέου γενικευμένου lockdown, φαίνεται να πλησιάζει όλο και περισσότερο, αν τις επόμενες μέρες δε μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα και κατά συνέπεια αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα προστασίας.

Lockdown, αλά Ευρώπη – Αυτά είναι τα πιθανά μέτρα

Τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, πιθανότατα θα ακολουθήσει για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση, υιοθετώντας τα μέτρα που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στις χώρες που ο κοροναϊός έχει ταχύτερη εξάπλωση.

Γενίκευση της τηλεργασίας, κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής κι εστίασης, απαγόρευση των συναθροίσεων φαίνεται να είναι τα επόμενα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα πρότυπα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ανοιχτά βέβαια φαίνεται πως θα παραμείνουν τα σχολεία, τα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων, και τα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης.

«Κοκκινίζει» σταδιακά η Ελλάδα

Στο κόκκινο βρίσκονται οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη και η Καστοριά ενώ φαίνεται να προσεγγίζουν το επίπεδο 4 και οι (προς το παρόν) «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Τρίκαλα.

χαρτης_ελλαδα

Ένα βήμα πριν το lockdown η Θεσσαλονίκη

Την εφαρμογή ενός lockdown στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων μετά το νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού.

Ειδικότερα είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη να περάσει σήμερα στο επίπεδο 4, δηλαδή σε lockdown, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα ενώ μέσα σε πέντε μέρες είχαμε 1.220 κρούσματα.

Το απίστευτο μάλιστα είναι πως δεν έχει περάσει πάνω από μήνας απ΄όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ως το καλό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη, ενοχλημένος τότε από την μη τήρηση των μέτρων στην Αττική, αλλά μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τα πάντα έχουν αλλάξει και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι πολύ κοντά σε ένα lockdown.

Εκτός από την Θεσσαλονίκη στην οποία φαίνεται να ερρίφθη ο κύβος για το επίπεδο 4, στο τραπέζι έπεσαν κι άλλα έκτακτα μέτρα στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Σήμερα θα υπάρξουν έκτακτες ανακοινώσεις ενώ δεν αποκλείεται και αύριο, στην τακτική ενημέρωση να δοθούν κι άλλα μέτρα.

Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και στις «κίτρινες» περιοχές, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τις «πορτοκαλί» περιοχές, ώστε να περιοριστεί η διασπορά στους όμορους δήμους.

Απεύχεται το lockdown ο Γεωργιάδης «Τραγικές συνέπειες σε οικονομία»

«Η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από τη συμπεριφορά όλων μας», σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός συνεχίζει στη δήλωσή του: «Εάν δεν το αποφύγουμε, οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα».

Ο μεγαλύτερος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι ένα δεύτερο lockdown στην Αττική. Στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν τις επιπτώσεις από ένα νέο lockdown στην Αττική και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος στην οικονομία κυμαίνεται από 600 εκατ. ευρώ έως 2 δισ ευρώ, ανάλογα με την έκταση της καραντίνας και το χρόνο εφαρμογής της. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Αττική παράγεται περίπου ο μισός πλούτος της χώρας καθώς από τα 180 δισ. ευρώ που είναι συνολικά το ΑΕΠ η περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 86 δισ. ευρώ, ή το 47%. Όσον αφορά στην κατανομή του ΑΕΠ στην Αττική ο Βόρειος τομέας παράγει 15,032 δισ. ευρώ, ο Νότιος 5,58 δισ. ευρώ, ο Κεντρικός 30,424 δισ. ευρώ, η Ανατολική Αττική 10,747 δισ. ευρώ, η Δυτική 4,375 δισ. ευρώ και ο Πειραιάς και Νήσοι 9,706 δις. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για διαχειρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τις ταμειακές αντοχές του Δημοσίου, ποντάροντας στα ταμειακά διαθέσιμα που κινούνται στην περιοχή των 37-38 δις. ευρώ.

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Στις περιοχές που έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός ενεργοποιούνται τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών και συγκεκριμένα:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.


Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων.

Σημειώνεται επίσης ότι:

Για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).

Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.