O «αόρατος εχθρός» του οποίου το δεύτερο κύμα επελαύνει , έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον πλανήτη και δη στην Ελλάδα. Ο κοροναϊός «δείχνει για άλλη μια φορά τα δόντια του», καθώς πρόκειται για τη δεύτερη φορά που σπάει το «φράγμα» των 2.000 ημερήσιων περιστατικών, με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000 εδώ και μία εβδομάδα (από την Τρίτη 27 Οκτωβρίου).


«Βράζει η Θεσσαλονίκη» - Στα όριά της η Αττική


Σε ασφυκτικά επίπεδα κινηθήκαν την Τρίτη Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς τα ημερήσια κρούσματα του κοροναϊού ανέρχονται σε 542 και 595 αντίστοιχα. Μάλιστα, η Αττική κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Παράλληλα, από τα 2.166 ημερήσια κρούσματα, τα 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.


Χαρδαλιάς: Θα τα καταφέρουμε αν εφαρμόσουμε τα μέτρα

Την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας με την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, υπογράμμισε σήμερα ο υφ.Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι και απαραίτητα και αναγκαία.


Σε μια δραματική μάλιστα έκκληση ο υφυπουργός τόνισε πως πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα να κρατάνε αποστάσεις και να κάνουν υπομονή για 30 ημέρες προκειμένου να τα καταφέρουμε και πάλι και να αναχαιτίσουμε την διασπορά του ιού.


O κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε πως «οι στιγμές είναι κρίσιμες, αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».


Κοντοζαμάνης: Eίναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα και να παραμείνουμε πιστοί στις οδηγίες 


Το σύστημα υγείας αναδιατάσσει τις δυνάμεις του όπου υπάρχει ανάγκη, τόσο σε κλίνες νοσηλείας όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή δίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου «το πρόβλημα είναι πιο οξύ» και έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ενισχύεται το σύστημα με προσωπικό και με οικονομικούς πόρους. Επίσης , η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι στη μάχη με 160 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία υποδέχονται κόσμο, γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών και διεξάγεται και διαγνωστικός έλεγχος για τον κορονοϊό, εφόσον χρειαστεί. «Η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα και να παραμείνουμε πιστοί στις οδηγίες που δίνονται έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες στιγμές».


Κικίλιας: Lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί


«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.

Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση σε χώρες της Ευρώπης, όπως στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία κ.ά. αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συναίσθηση ευθύνης, με σεβασμό στα ιατρικά δεδομένα και στην αντίληψη της ανθρώπινης ζωής» κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.


Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός πάντως και σε αυτό το σημείο ότι «δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα», στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα.


Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «η πίεση που δέονται πλέον οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη», εξήρε τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υπογράμμισε «ότι βεβαίως υπάρχουν εφεδρείες αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη».


Ένα βήμα πριν το lockdown Λάρισα και Ροδόπη


Ενα βήμα πριν από τοπικό lockdown βρίσκονται η Ροδόπη και η Λάρισα καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ανησυχία όμως στους ειδικούς προκαλεί και η εικόνα της Δράμας που δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή να περάσει στην γκρι ζώνη και να τεθεί σε καθεστώς lockdown.