Ομαλα φαίνεται ότι ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μετά τις αναταράξεις της πρεμιέρας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθώς αποκαταστάθηκαν τα όποια προβλήματα στην πλατφόρμα Webex όπως είχε δεσμευθεί η εταιρεια Cisco αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

Περίπου 35.000 ελληνικές τάξεις «τρέχουν» από το πρωί στο webex, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Παιδείας, ενώ η Cisco ενημέρωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω θωράκιση του συστήματος μετά το πέρας της σχολικής ημέρας

Η ομαλή λειτουργία των ψηφιακών τάξεων αναμένεται να «δοκιμαστεί» και σήμερα, όταν στο σύστημα της webex «μπουν» και σχολεία από την κεντρική Ευρώπη, σε κάτι που άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οφειλόταν η χθεσινή υπερφόρτωση του συστήματος.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, έχουν ήδη υλοποιηθεί ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις. Ωστόσο, μετά το πέρας της σημερινής σχολικής ημέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη θωράκιση του συστήματος.

Κατόπιν αυτών, ένα ποσοστό εκ των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθεί μετά το τέλος των σχετικών διαδικασιών για το νέο ατομικό τους σύνδεσμο ψηφιακής τάξης, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί εν συνεχεία στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία υπογράμμισε την ανάγκη να συνδέονται στο σύστημα μόνη οι εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα, εξαιτίας της διαπιστωμένης υπερχρήσης του συστήματος.

«Η πανδημία έχει επιφέρει διεθνώς μια σειρά από επιπτώσεις και μας έχει υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και λειτουργίας μας συνολικά σε μικρό χρόνο», ανέφερε η ΓΓ.

«Οι συνθήκες είναι σαφώς πρωτόγνωρες για όλους, παρόλα αυτά από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης, από κοινού Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι και σήμερα καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες διαδικτυακής φόρτωσης που είναι πρωτοφανείς για όλον τον κόσμο», κατέληξε η ΓΓ.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Από το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, διευκρινίζονταν τα ακόλουθα: «Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος. Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη προχειρότητα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά παραίτηση της υπουργού Παιδείας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει αστείο το αίτημα.

Νωρίς το μεσημέρι η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης επισήμανε ότι σήμερα, δεύτερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας, βρίσκονται σε λειτουργία 40.000 και πλέον ψηφιακές τάξεις, ενώ τα όποια τεχνικά προβλήματα προκύπτουν, αντιμετωπίζονται και επιλύονται άμεσα. Σημειώνεται ότι μόνο οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επισκέπτονται την ιστοσελίδα webex.sch.gr ώστε να εισέλθουν στο Webex μέσω του ΠΣΔ. Οι μαθητές ακολουθούν απλώς το σύνδεσμο ψηφιακής τάξης που τους στέλνει ο εκπαιδευτικός.

Τι ισχύει για τις απουσίες

Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης.Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά.Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς γυμνασίου και λυκείου, λόγω κορωνοιού και η κάθε σχολική ώρα διαρκεί 40 λεπτά.