σχολεια2
Ελλάδα

Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα – Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο – Τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη

«Ξεχωριστή σημασία έχει ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λήμνο

Οι ημέρες των διακοπών για τις εορτές οσονούπω ολοκληρώνεται και οι μαθητές θα επιστρέψουν και πάλι στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου , ωστόσο τα πρωτόκολλα θα είναι αυστηρά τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

«Ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός»

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λήμνο χθες αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού για όλους. «Τώρα που θα ανοίξουμε και τα σχολεία αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός, αν και το πιο σημαντικό για τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τα μέτρα, κυρίως τη μάσκα, και να κάνουμε συχνά τεστ έτσι όπως τα έχουμε προγραμματίσει, για να μπορούμε να έχουμε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα».

Πρόσληψη εκπαιδευτικών προς αντικατάσταση όσων νοσούν ζητούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και εξέφρασαν τις απορίες τους για το άνοιγμα των σχολείων. Για την ακρίβεια αιτήθηκαν ένα Plan B για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα απουσιάσουν λόγω κοροναϊού είτε γιατί νόσησαν είτε γιατί θα μπουν σε καραντίνα.

Τηλεκπαίδευση

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι ενεργή η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex. Αυτή χρησιμοποιείται όποτε κλείνει τμήμα λόγω κοροναϊού ή για άλλο έκτακτο περιστατικό (φυσικές καταστροφές). Το δικαίωμα χρήσης των αδειών Webex για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται έως τον Ιούλιο του 2023 καθώς είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το υπουργείο όχι μόνο στο έκτακτο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης αλλά και για άλλους σκοπούς π.χ. για συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων εφόσον το επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά το θέμα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) το υπουργείο Παιδείας λέει ότι θα απαντήσει αναλυτικά.

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία

Τα σχολεία ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου, με αυξημένο τέστιγκ, οπότε άρχισε, η δωρεάν διάθεση self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self-test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1). Θυμίζουμε ότι αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη

Σε περίπτωση κρούσματος τότε θα κάνει τεστ όλο το τμήμα και όχι μόνο αυτοί που κάθονταν μπρος πίσω αριστερά και δεξιά, σε σχήμα σταυρού όπως ίσχυε μέχρι πριν από τις διακοπές των εορτών. Τα rapid test θα γίνονται δωρεάν και για τους ανεμβολίαστους μαθητές με χαρτί του διευθυντή του σχολείου στα συνεργεία του ΕΟΔΥ ή σε άλλη δημόσια δομή και όχι στα φαρμακεία.

Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Επιγραμματικά, προβλέπονται τρεις βασικές αλλαγές: Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.

Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self test, δηλαδή συνολικά τρία self test δωρεάν την εβδομάδα

Σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγωνιστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.