Με επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές γνωστοποίησε η εκκλησία ότι δε θα δεχθεί κλειστές εκκλησίες κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Παρά την επίκληση της εκκλησίας να μην κλείσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια του lockdown, η κυβέρνηση θεώρησε απαραίτητη την αναστολή λειτουργία τους, γεγονός που εξόργησε την εκκλησιαστική κοινότητα και την ώθησε σε αυτες τις δηλώσεις περί Χριστουγέννων.

«Να ξέρετε ότι η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τους αρμοδίους, που λέμε ότι δεν θα ανεχτούμε την περίοδο των Χριστουγέννων να μείνουν οι ναοί κλειστοί» είπε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, λέγοντας ότι η Εκκλησία έχει πλέον την γνώση και την εμπειρία να διαχειρίζεται την πανδημία. «Όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε αντίπραξη ή από κόντρα. Η Εκκλησία απέκτησε την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την μεγάλη κρίση της πανδημίας. Η Εκκλησία και αποστάσεις τηρεί, και αερίζεται και ξέρει πως να οικονομεί τους ανθρώπους μέσα στο χώρο».

Αναφορικά με το κλείσιμο των ναών για δεύτερη φορά, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τόνισε ότι η Εκκλησία δεν μάχεται την επιστήμη, είναι σύμμαχος με την επιστήμη, λέγοντας: «Η Εκκλησία δεν έσκυψε το κεφάλι, ούτε έχει ηττοπάθεια. Η Εκκλησία κατ’ άκραν οικονομία και σεβόμενη το μεγάλο δώρο που λέγεται ανθρώπινη ζωή, δέχθηκε το κλείσιμο των εκκλησιών. Άκουσε την γνώμη των ειδικών και κατάλαβε ότι η πανδημία έχει μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη και επειδή σέβεται την ανθρώπινη ζωή, συμβάλλει, αποφεύγοντας τις συναθροίσεις».