Βράζει στον κοροναϊό η χώρα: Δοκιμάζεται το ΕΣΥ - «Κλειδώνει» η παράταση του Lockdown με νέα μέτρα
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα την εξάπλωση του κοροναϊού σε όλη τη χώρα, εστιάζοντας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στη Θεσσαλονίκη.
Τα 3.316 μάλιστα νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες σε συνδυασμό με τους 50 νέους νεκρούς αναγκάζουν τους αρμοδίους να ρίχνουν στο τραπέζι νέες εκτιμήσεις και σχεδιασμούς ενεργοποιώντας όλα τα επιχειρησιακά σχέδια για τη νοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών. Μάλιστα οι αριθμοί αυτοί σύμφωνα με τους ειδικούς θα «διατηρηθούν» και για το επόμενο διάστημα, δηλαδή για τις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, όπου και κανονικά τότε θα πρέπει να δούμε μείωση στα κρούσματα.
Την ίδια ώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη Βόρεια Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, με τη Θεσσαλονίκη να «ηγείται» για ακόμη μια ημέρα με 828 νέα κρούσματα, και τη Δράμα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Καβάλα και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Την ώρα που οι νεκροί και τα νέα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλούνται καθημερινά όλο και περισσότερο, και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από εξαιρετικά δύσκολη μετατρέπεται σε εφιαλτική.
Οι εντατικές γεμίζουν με ταχύτατους ρυθμούς, το ποσοστό εκείνων που κάνουν τεστ και βγαίνουν θετικοί μεγαλώνει, με τους φόβους για νέα αρνητικά ρεκόρ τις επόμενες μέρες, να είναι διάχυτοι.
Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επισκέφτηκε τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, κάνοντας μια δραματική πρόβλεψη.
«Σε δέκα μέρες το ΕΣΥ θα έχει ηττηθεί από τον κοροναϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχουμε υγειονομικό πόλεμο, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε εφημερία δίνεται μια σκληρή μάχη για να διεκπεραιωθούν τα περιστατικά».
«Πριν ξεκινήσει την εφημερία του το Ιπποκράτειο, είχε 130 περιστατικά, έστειλε 20 στον Άγιο Παύλο προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εφημερία. Μέχρι σήμερα το πρωί εισήχθησαν 67 περιστατικά και 24 ύποπτα τα οποία εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα του κοροναϊού. Το νοσοκομείο έχει 180 κλίνες και έχει παραπάνω από 180 περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γεμάτη η ΜΕΘ εδώ και μέρες
«Τώρα είναι αναγκασμένο να διώξει και άλλες κλινικές σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανταπεξέλθει στην επόμενη εφημερία. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη εδώ και πολλές μέρες, διαθέτει δέκα κρεβάτια τα οποία είναι γεμάτα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και συμπλήρωσε: «Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 15 νέες κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, μετατρέποντας έξι χειρουργικές αίθουσες σε κλίνες ΜΕΘ. Από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και οι υποδομές και αυτό που προωθείται από το νοσοκομείο τις επόμενες μέρες είναι είναι να ανοίξουν έξι νέες κλίνες ΜΕΘ».
Μιλώντας ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη ανέφερε ότι εξαντλούνται, όχι μόνο οι υποδομές του συστήματος αλλά και οι εφεδρείες. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι σε δύο ημέρες θα ξεκινήσουν να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο.
Ο σώζων εαυτό σωθήτω
«Ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζονται από το Σάββατο να γίνουν αεροδιακομιδές περιστατικών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Ως εκ τούτου, σε 10 μέρες όπως πάμε το ΕΣΥ θα ηττηθεί από τον κοροναϊο για αυτό θα πρέπει όλοι μας με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς πλέον ο «σώζων εαυτό σωθήτω».
Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που ασκούμε την πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Αλλά τώρα πια πρέπει να αυτoπροστατευτούμε. Το σύστημα δεν αντέχει», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.
«Το Ιπποκράτειο έχει πληρότητα 100%»
Από τη μεριά του ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως το νοσοκομείο έχει πληρότητα 100%.
«Οι κλίνες που άνοιξαν χθες, γέμισαν σε μια εφημερία. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί πραγματικά. Ακόμη και χθες, νοσούσαν αρκετοί συνάδελφοι. Αλλά δίνουν τα πάντα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο» ανέφερε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί.
«Δυστυχώς είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δίνουμε τη μάχη όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.
Στο τραπέζι η παράταση του lockdown – Πιο σκληρά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα
Όσο περνούν οι μέρες και τα αρνητικά ρεκόρ με την εξέλιξη της πανδημίας σπάνε το ένα μετά το άλλο, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για παράταση του lockdown και τον Δεκέμβρη ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσουν να αποφασιστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown.
Τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και όσα μέλλει γενέσθαι αναγκάζει την κυβέρνηση να σκέφτεται νέα σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Στρατηγική ακορντεόν για να σωθεί η οικονομία
Χτες μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μίλησε για την στρατηγική «ακορντεόν, δηλαδή το άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και κλείσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και εν όψει των Χριστουγέννων, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων κ.λπ. (υπό όρους) για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδο καραντίνας.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Έρχονται σκληρότερα μέτρα για Θεσσαλονίκη
Αυτό άλλωστε αποκάλυψε και σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα θα αποφασιστούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων.
«Είναι στο τραπέζι και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η διυπουργική μαζί με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσει, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.
Αφήνω τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το συντομότερο, πρέπει να μειωθούν οι δείκτες. Οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και όλοι να αναλογιστούν πόσοι μπαίνουν σε κίνδυνο» σχολίασε στον Alpha 98,9 σχετικά με τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Tο κλείσιμο πάντως των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη εισηγήθηκε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τόνισε πως δυστυχώς η εικόνα που έχει δεν δείχνει να σταθεροποιείται η κατάσταση, ενώ οι Θεσσαλονικείς είναι μέσα στον πόλεμο.
Το ότι η Θεσσαλονίκη όμως είναι ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα, δεν σημαίνει πως η υπόλοιπη χώρα δεν βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα».
Τι εξετάζεται για την υπόλοιπη Ελλάδα
Όσον αφορά όλη την επικράτεια, από το τραπέζι των συζητήσεων προφανώς δεν έχει φύγει η σκέψη για ένα «κα-θο-λι-κό» lockdown, όπου κανείς δεν θα μπορεί ουσιαστικά να βγαίνει από το σπίτι του, όπως δηλαδή έγινε και στην Ιταλία τον Μάρτιο.
Αν δεν πάμε σε καθολικό lockdown, ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%.
Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίας.
Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία το επόμενο σενάριο είναι να κλείσουν όλα για 15 μέρες.
Εκτός αυτού, όπως τονίζουν συνεχώς οι ίδιοι η κατάσταση στη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα είναι οριακή, γι’ αυτό και ο περιορισμός των μετακινήσεων ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.
Χρειάζονται 8 εβδομάδες για να πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα
Καλύτερη εικόνα στο θέμα της εξάπλωσης του κοροναϊού περιμένει από την άλλη εβδομάδα για τη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Τις επόμενες μέρες θα δούμε οριζοντιοποίηση. Από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου περιμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωση,η οποία από το τέλος της εβδομάδας θα επιταχύνεται, θα βλέπουμε και τα αποτελέσματα του lockdown» είπε στον Θέμα 104,6 είπε.
Έκανε μάλιστα την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown.
Ο καθηγητής θεωρεί ότι το σύστημα «ακορντεόν» (άνοιγμα-κλείσιμο) είναι μια ασφαλής λύση για τον υγειονομικό κίνδυνο.
«Είναι βιολογικά σημαντικό» όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης «να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 ημέρες όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα».
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη οι λόγοι που ξέφυγε αφορά τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό.
Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα
«Οι αριθμοί είναι μεγάλοι, αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολλά περισσότερα τα κρούσματα» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τον κοροναϊό.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «το lockdown δεν είναι το πραγματικό, αυτό που εννοούμε οι επιστήμονες. Πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι μου και εξυπηρετώ μόνο τις αναγκαίες καταστάσεις (φαρμακείο, σούπερ μάρκετ)».
Η καθηγήτρια τόνισε ότι «δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα, πρέπει να τα κάνεις εύκολα στην εφαρμογή τους, εκεί υστερούμε. Πρέπει να τονίσεις τα θέματα επικοινωνίας. Στη δημόσια υγεία πρέπει να πετύχεις αλλαγή συμπεριφοράς».
Για το πιθανό λουκέτο στα δημοτικά σχολεία ανέφερε ότι δεν ξέρει αν είναι το επόμενο βήμα στη λίστα των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση. «Θα ήθελα μια τυχαιοποιημένη μελέτη με δείγμα από τα παιδάκια όλης της χώρας, να δω αν νοσούν […] Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα σε κοροναϊούς».
Δεδομένη η παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου
Από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.
«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.
«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.
«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου. Νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.
Τα 3.316 μάλιστα νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες σε συνδυασμό με τους 50 νέους νεκρούς αναγκάζουν τους αρμοδίους να ρίχνουν στο τραπέζι νέες εκτιμήσεις και σχεδιασμούς ενεργοποιώντας όλα τα επιχειρησιακά σχέδια για τη νοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών. Μάλιστα οι αριθμοί αυτοί σύμφωνα με τους ειδικούς θα «διατηρηθούν» και για το επόμενο διάστημα, δηλαδή για τις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, όπου και κανονικά τότε θα πρέπει να δούμε μείωση στα κρούσματα.
Την ίδια ώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη Βόρεια Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, με τη Θεσσαλονίκη να «ηγείται» για ακόμη μια ημέρα με 828 νέα κρούσματα, και τη Δράμα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Καβάλα και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Στο κόκκινο το ΕΣΥ
Την ώρα που οι νεκροί και τα νέα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλούνται καθημερινά όλο και περισσότερο, και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από εξαιρετικά δύσκολη μετατρέπεται σε εφιαλτική.
Οι εντατικές γεμίζουν με ταχύτατους ρυθμούς, το ποσοστό εκείνων που κάνουν τεστ και βγαίνουν θετικοί μεγαλώνει, με τους φόβους για νέα αρνητικά ρεκόρ τις επόμενες μέρες, να είναι διάχυτοι.
Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επισκέφτηκε τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, κάνοντας μια δραματική πρόβλεψη.
«Σε δέκα μέρες το ΕΣΥ θα έχει ηττηθεί από τον κοροναϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχουμε υγειονομικό πόλεμο, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε εφημερία δίνεται μια σκληρή μάχη για να διεκπεραιωθούν τα περιστατικά».
«Πριν ξεκινήσει την εφημερία του το Ιπποκράτειο, είχε 130 περιστατικά, έστειλε 20 στον Άγιο Παύλο προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εφημερία. Μέχρι σήμερα το πρωί εισήχθησαν 67 περιστατικά και 24 ύποπτα τα οποία εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα του κοροναϊού. Το νοσοκομείο έχει 180 κλίνες και έχει παραπάνω από 180 περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γεμάτη η ΜΕΘ εδώ και μέρες
«Τώρα είναι αναγκασμένο να διώξει και άλλες κλινικές σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανταπεξέλθει στην επόμενη εφημερία. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη εδώ και πολλές μέρες, διαθέτει δέκα κρεβάτια τα οποία είναι γεμάτα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και συμπλήρωσε: «Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 15 νέες κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, μετατρέποντας έξι χειρουργικές αίθουσες σε κλίνες ΜΕΘ. Από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και οι υποδομές και αυτό που προωθείται από το νοσοκομείο τις επόμενες μέρες είναι είναι να ανοίξουν έξι νέες κλίνες ΜΕΘ».
Μιλώντας ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη ανέφερε ότι εξαντλούνται, όχι μόνο οι υποδομές του συστήματος αλλά και οι εφεδρείες. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι σε δύο ημέρες θα ξεκινήσουν να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο.
Ο σώζων εαυτό σωθήτω
«Ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζονται από το Σάββατο να γίνουν αεροδιακομιδές περιστατικών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Ως εκ τούτου, σε 10 μέρες όπως πάμε το ΕΣΥ θα ηττηθεί από τον κοροναϊο για αυτό θα πρέπει όλοι μας με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς πλέον ο «σώζων εαυτό σωθήτω».
Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που ασκούμε την πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Αλλά τώρα πια πρέπει να αυτoπροστατευτούμε. Το σύστημα δεν αντέχει», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.
«Το Ιπποκράτειο έχει πληρότητα 100%»
Από τη μεριά του ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως το νοσοκομείο έχει πληρότητα 100%.
«Οι κλίνες που άνοιξαν χθες, γέμισαν σε μια εφημερία. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί πραγματικά. Ακόμη και χθες, νοσούσαν αρκετοί συνάδελφοι. Αλλά δίνουν τα πάντα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο» ανέφερε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί.
«Δυστυχώς είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δίνουμε τη μάχη όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.
Στο τραπέζι η παράταση του lockdown – Πιο σκληρά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα
Όσο περνούν οι μέρες και τα αρνητικά ρεκόρ με την εξέλιξη της πανδημίας σπάνε το ένα μετά το άλλο, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για παράταση του lockdown και τον Δεκέμβρη ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσουν να αποφασιστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown.
Τα τρία αυστηρότερα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση
Τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και όσα μέλλει γενέσθαι αναγκάζει την κυβέρνηση να σκέφτεται νέα σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Στρατηγική ακορντεόν για να σωθεί η οικονομία
Χτες μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μίλησε για την στρατηγική «ακορντεόν, δηλαδή το άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και κλείσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και εν όψει των Χριστουγέννων, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων κ.λπ. (υπό όρους) για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδο καραντίνας.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Έρχονται σκληρότερα μέτρα για Θεσσαλονίκη
Αυτό άλλωστε αποκάλυψε και σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα θα αποφασιστούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων.
«Είναι στο τραπέζι και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η διυπουργική μαζί με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσει, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.
Αφήνω τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το συντομότερο, πρέπει να μειωθούν οι δείκτες. Οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και όλοι να αναλογιστούν πόσοι μπαίνουν σε κίνδυνο» σχολίασε στον Alpha 98,9 σχετικά με τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Tο κλείσιμο πάντως των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη εισηγήθηκε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τόνισε πως δυστυχώς η εικόνα που έχει δεν δείχνει να σταθεροποιείται η κατάσταση, ενώ οι Θεσσαλονικείς είναι μέσα στον πόλεμο.
Το ότι η Θεσσαλονίκη όμως είναι ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα, δεν σημαίνει πως η υπόλοιπη χώρα δεν βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα».
Τι εξετάζεται για την υπόλοιπη Ελλάδα
Όσον αφορά όλη την επικράτεια, από το τραπέζι των συζητήσεων προφανώς δεν έχει φύγει η σκέψη για ένα «κα-θο-λι-κό» lockdown, όπου κανείς δεν θα μπορεί ουσιαστικά να βγαίνει από το σπίτι του, όπως δηλαδή έγινε και στην Ιταλία τον Μάρτιο.
Αν δεν πάμε σε καθολικό lockdown, ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%.
Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίας.
Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία το επόμενο σενάριο είναι να κλείσουν όλα για 15 μέρες.
Κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου οι ειδικοί
Την ίδια ώρα οι ειδικοί δεν σταματούν να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το πότε θα φτάσουμε στο peak τις επιδημίας, αλλά και πότε θα δούμε αποκλιμάκωση.Εκτός αυτού, όπως τονίζουν συνεχώς οι ίδιοι η κατάσταση στη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα είναι οριακή, γι’ αυτό και ο περιορισμός των μετακινήσεων ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.
Χρειάζονται 8 εβδομάδες για να πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα
Καλύτερη εικόνα στο θέμα της εξάπλωσης του κοροναϊού περιμένει από την άλλη εβδομάδα για τη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Τις επόμενες μέρες θα δούμε οριζοντιοποίηση. Από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου περιμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωση,η οποία από το τέλος της εβδομάδας θα επιταχύνεται, θα βλέπουμε και τα αποτελέσματα του lockdown» είπε στον Θέμα 104,6 είπε.
Έκανε μάλιστα την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown.
Ο καθηγητής θεωρεί ότι το σύστημα «ακορντεόν» (άνοιγμα-κλείσιμο) είναι μια ασφαλής λύση για τον υγειονομικό κίνδυνο.
«Είναι βιολογικά σημαντικό» όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης «να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 ημέρες όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα».
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη οι λόγοι που ξέφυγε αφορά τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό.
Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα
«Οι αριθμοί είναι μεγάλοι, αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολλά περισσότερα τα κρούσματα» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τον κοροναϊό.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «το lockdown δεν είναι το πραγματικό, αυτό που εννοούμε οι επιστήμονες. Πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι μου και εξυπηρετώ μόνο τις αναγκαίες καταστάσεις (φαρμακείο, σούπερ μάρκετ)».
Η καθηγήτρια τόνισε ότι «δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα, πρέπει να τα κάνεις εύκολα στην εφαρμογή τους, εκεί υστερούμε. Πρέπει να τονίσεις τα θέματα επικοινωνίας. Στη δημόσια υγεία πρέπει να πετύχεις αλλαγή συμπεριφοράς».
Για το πιθανό λουκέτο στα δημοτικά σχολεία ανέφερε ότι δεν ξέρει αν είναι το επόμενο βήμα στη λίστα των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση. «Θα ήθελα μια τυχαιοποιημένη μελέτη με δείγμα από τα παιδάκια όλης της χώρας, να δω αν νοσούν […] Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα σε κοροναϊούς».
Δεδομένη η παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου
Από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.
«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.
«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.
«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου. Νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.