Όλη η χώρα από τις 7 Νοεμβρίου βρίσκεται σε ένα νέο καθολικό lockdown όπως εκείνο του περασμένου Μαρτίου. Σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών οι οικονομικές επιπτώσεις του δευτέρου lockdown αναμένεται να είναι πιο έντονες και σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως σε κάθε κρίση έτσι και σε αυτή το τίμημα και οι θυσίες που θα υποστεί η κοινωνία θα επηρεάσει νομοτελειακά περισσότερο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση για εμάς είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας σε όλους τους κλάδους εργασίας. Θα πρέπει να στηριχθεί γενναία όλο το ανθρώπινο δυναμικό που την επόμενη μέρα της πανδημίας θα κινδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπο με το «τέρας» της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Σε ότι αφορά τον νομικό μας κόσμο είναι για εμάς επίσης αυτονόητο πως θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι ανάγκες στήριξης των συναδέλφων και να δοθεί σαφής προτεραιότητα και στόχευση στους ασκούμενους και νέους δικηγόρους που η πανδημία τους βρήκε πάνω στο γεμάτο όνειρα ξεκίνημά τους. Η Πολιτεία οφείλει να μην καταστρέψει αυτά τα όνειρα αντιθέτως να τα διατηρήσει και να τα ενδυναμώσει μέσω δραστικών μέτρων στήριξης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε απαραίτητο το οικονομικό βοήθημα ειδικού σκοπού όπως τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμη, αναγκαία είναι όχι απλά και μόνον η αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά ειδικά για τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους η σημαντική μείωση αυτών για όσο διάστημα διαρκέσει το lockdown. Περαιτέρω, να δοθεί η δυνατότητα μειωμένων εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς ,να υπάρξει μείωση κόστους ενοικίου για όσους νέους συναδέλφους έχουν δικό τους γραφείο αλλά και έκπτωση όλων των πάγιων βασικών εξόδων όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η ύδρευση. Τέλος, θεωρούμε επίσης αυτονόητο πως οι αρμόδιοι θεσμικοί μας φορείς δηλαδή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, θα είναι οι πρώτοι που θα στηρίξουν οικονομικά τους συναδέλφους βάση εισοδηματικών κριτηρίων με μειώσεις παραβόλων, τελών κοκ

Με λίγα λόγια πιστεύουμε πως η Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει μία πολιτική στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικά συναδέλφων μας ώστε η επόμενη μέρα της πανδημίας να τους κρατήσει όρθιους και ικανούς να συνεχίσουν με τις όποιες γενικές δυσκολίες θα υπάρχουν ούτως ή άλλως. Τα μέτρα που προτείνουμε είναι ενδεικτικά μιας γενικότερης οικονομικής πολιτικής φιλοσοφίας που θεωρούμε πως πρέπει να ακολουθήσει η Πολιτεία και να τα εφαρμόσει αυστηρά με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Γιατί δεν είναι λογικό και δίκαιο τα έξοδα και οι υποχρεώσεις να παραμένουν οι ίδιες με οικονομικούς όρους προ πανδημίας την στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών έχουν υποστεί σημαντικότατη μείωση χωρίς καμία ευθύνη αυτών.

Ζήσαμε όλη αυτήν την χρονιά και συνεχίζουμε να ζούμε μία πρωτοφανή κρίση λόγω της πρωτοφανούς αυτής πανδημίας που έμελε να πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη. Ως Πολιτεία, ως κοινωνία ,ως άνθρωποι θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας τους πιο αδύναμους οικονομικά, ώστε η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους και πάλι καταρχάς υγιείς και κατά δεύτερον όρθιους επαγγελματικά και όχι ανέργους, γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει ακόμη πιο μεγάλες κοινωνικές ανισότητες με ανυπολόγιστες συνέπειες.