Ο νέος Κορυδαλλός, οι σύγχρονες φυλακές της Αθήνας, θεμελιώνονται ουσιαστικά την Πέμπτη με την κατεδάφιση κτιρίων της παλαιάς βάσης του ΝΑΤΟ όπου θα γίνει το έργο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αύριο, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 10.30, στον Ασπρόπυργο, γίνεται το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Δικαστικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Αθηνών, το οποίο θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κατεδάφιση κτιρίων στην παλαιά βάση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για το νέο, υπερσύγχρονο Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Το Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών θα κατασκευαστεί με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε οικόπεδο 180 στρεμμάτων.

Θα δημιουργηθούν κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες.

Επίσης, θα διαθέτει προαύλια πτερύγων 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση, ανοικτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ, κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία, χώρους θεραπευτικών Προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ), σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριο.

Πολύ σημαντική είναι η κατασκευή 7 δικαστικών αιθουσών ενώ θα λειτουργήσει και τμήμα Μεταγωγών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του 2022.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε κάνει το Βήμα της Κυριακής, πρόκειται για νέα φυλακή υποδίκων.



Μιλώντας πρόσφατα στο «MEGA Σαββατοκύριακο», η Γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, εξήγησε τις αλλαγές που θα γίνουν.


Όπως είπε, οι νέες φυλακές θα μεταφερθούν σε ένα οικόπεδο 180 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο και θα είναι υπερσύγχρονες και πλήρεις.

«Θα υπάρχουν κελιά για κρατούμενους, επτά δικαστικές αίθουσες, ενώ θα βρίσκεται και το τμήμα μεταγωγών. Το όνομα θα είναι Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, οι νέες φυλακές θα είναι έτοιμες στα μέσα του 2022, ενώ οι φυλακές του Κορυδαλλού, θα έχουν γκρεμιστεί το αργότερο στις αρχές του 2020.

«Θέλουμε να αναμορφώσουμε το σωφρονιστικό σύστημα. Οι κρατούμενοι μπαίνουν εκεί για να σωφρονιστούν όχι για να διαπράξουν νέες έκνομες πράξεις» πρόσθεσε με νόημα.

«Οι φυλακές θέλουν λεφτά, νέα συστήματα ασφαλείας, θέλουν εκπαιδευτικά προγράμματα, οι κρατούμενοι χρειάζονται αρκετά πράγματα για να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα που πρέπει σε αυτή τη χώρα» κατέληξε η κ. Νικολάου.