Κοροναϊός: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο - Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα - Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι
Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει έτοιμη υποδομή και σχέδιο για τον εμβολιασμό των ομάδων που δικαιούνται να λάβουν πρώτοι το εμβόλιο.
Η κατάσταση που βιώνει η χώρα από την τεράστια απειλή της πανδημίας είναι κρίσιμη είπε χτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας με έμφαση την τεράστια πίεση που δέχεται στο σύστημα υγείας και απευθύνοντας έκκληση για συνέχιση της προσπάθειας και τήρηση των μέτρων προστασίας.
Εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19
Όπως είπε ο υπουργός ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εκπονηθεί νωρίς ένα επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, έτσι ώστε όταν έρθουν τα εμβόλια να εμβολιαστούν με ασφάλεια, οργάνωση και ιεράρχηση οι πολίτες. Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, ο υπουργός αρχικά τόνισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Όλα τα εμβόλια και της γρίπης και της COVID θα είναι δωρεάν .
Η προμήθεια των εμβολίων θα είναι κεντρική από την ΕΕ, η οποία θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα παραλάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή, η αναλογία θα είναι ίδια, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, και η τιμή ίδια για τις χώρες.
Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi -GSK, Pfizer- BioΝΤech, CureVac, Moderna) και έχει υπογράψει συμφωνία με 4 εταιρείες. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν από τις εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, στις κεντρικές αποθήκες των κρατών- μελών. Από εκεί, με ασφάλεια, θα φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα όπου και θα εμβολιάζεται ο πληθυσμός.
Σε 1.018 κέντρα 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα
Στην Ελλάδα θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όπου θα εμβολιάζονται 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωί - απόγευμα και θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, όχι την Κυριακή. Υπολογίζεται ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη χώρα μας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδίου για να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ο υπουργός.
Στη μάχη κατά της πανδημίας συμμετέχει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όπως είπε ο υπουργός, πλέον τεστ covid-19, διενεργούνται και στα Κέντρα Υγείας και η ΠΦΥ θα στηρίξει και την προσπάθεια εμβολιασμού.
Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή, ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.
Πώς θα εμβολιαστούν οι Έλληνες
Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα πραγματοποιείται σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα, κατόπιν ραντεβού.
Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».
Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».
Όπως είχε γίνει γνωστό απόλυτη προτεραιότητα θα έχει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατόπιν οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.
Η διαδικασία για τον εμβολιασμό των πολιτών
Ο εμβολιασμός των πολιτών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα γίνεται με τρεις τρόπους και οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας.
Οι τρεις τρόποι είναι: μέσω SMS, μέσω διαδικτύου (σ.σ. on line) και μέσω τηλεφώνου.
Στη συνέχεια της διαδικασίας θα γίνεται έλεγχος από το κράτος σε δύο στάδιο.
Στο πρώτο θα ελέγχονται οι δικαιούχοι μέσω ΑΜΚΑ και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος στην καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων.
Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα από τα εργοστάσια και θα τοποθετηθούν σε κεντρικές αποθήκες.