«Το lockdown για μένα δεν είναι η πρώτη λύση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ωστόσο ότι «από τη στιγμή που η Ελλάδα έφτασε σε αυτήν επιδημιολογική εικόνα καλά έγινε το lockdown».

Ακόμη τόνισε πως «η τηλεργασία πρέπει να επεκταθεί στο μάξιμουμ, η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική, να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και το άνοιγμα της εστίασης να γίνει με προϋποθέσεις».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στα Παραπολιτικά 90,1:


Για τη σκληρή στάση της Ελβετίας το θέμα του κοροναϊού, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε: «Η Ελβετία είναι μια σκληρή χώρα γενικότερα, είναι κυνικοί γενικότερα, είναι προτεστάντες, ο Καλβίνος έχει πολύ μεγάλη επιρροή εδώ και αυτό έχει οδηγήσει σε εντελώς διαφορετική προσέγγιση και στη ζωή και στο θάνατο. Εδώ είναι πάρα πολύ συχνή η παρουσία ενός εγγράφου που κάνει κάποιος ειδικά όταν είναι πιο ηλικιωμένος ή είναι βαριά ασθενής, ανεξάρτητα από covid, ότι δεν θέλει μηχανική υποστήριξη».

«Στο πρώτο κύμα ήταν 1.600 άτομα που κατέληξαν λόγω covid στις εντατικές όμως μπήκανε 300 από τα οποία τα 150 ζήσαν άρα μόνο το 10% αυτών που κατέληξαν είχαν μπει σε ΜΕΘ οι υπόλοιποι είχαν πει ότι δεν θέλουν. Εδώ το συγκεκριμένο στοιχείο που κάνει τα πράγματα λίγο πιο σκληρά είναι το γεγονός ότι η ένωση εντατικολόγων βγάζοντας ανακοίνωση λέγοντας σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε έβαλε μια μικρή παράγραφο που λεει ότι πρέπει ο καθένας αλλά κυρίως αυτοί που είναι σε υψηλό ρίσκο, να υπογράψουν ένα χαρτί που να λεει τι θέλουν να κάνουν σε περίπτωση που χρειαστούν μηχανική υποστήριξη. Αυτό ναι μεν είναι κάτι συχνό και κοινό στην Ελβετία αλλά το ότι τονίζεται είναι μια έμμεση ελαφριά ενθάρρυνση του να κάνουν στην άκρη αυτοί που δεν έχουν μεγάλο όφελος από την ΜΕΘ για να μπορούν να μπουν οι πιο νέοι και πιο υγιείς που θα έχουν μεγαλύτερο όφελος», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για το lockdown, ο καθηγητής Γενετικής ανέφερε: «Εγώ ποτέ δεν ήμουνα υπέρ της καραντίνας εκτός από την πρώτη φάση που δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Στην πρώτη φάση δεν ξέραμε ούτε τι κάνει ο ιός, ούτε πως μεταδίδεται, ακόμα και οι ευπαθείς ομάδες ήταν πολύ γενικό και αόριστο επομένως εκείνη στιγμή κάνουμε την καραντίνα, κλεινόμαστε μέσα μέχρι να δούμε τι μας γίνεται. Καλώς το κάναμε στην πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση έχουμε συσσωρεύσει πάρα πολύ γνώση και από την πρώτη φάση και από το άνοιγμα της πρώτης φάσης που έγινε σταδιακά το άνοιγμα και καταλάβαμε που είναι η μεγαλύτερη μετάδοση. Έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία και ξέρουμε πολύ περισσότερα αυτό σημαίνει ότι αν ξέρουμε πολύ περισσότερα και κάνουμε τα ίδια πράγματα ακριβώς μάλλον δεν χρησιμοποιούμε καλά τη γνώση μας διότι δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε τόσα πολλά πράγματα για τη μετάδοση και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τη μειώσουμε. Επομένως η θέση μου είναι, σε αυτή τη φάση, το lockdown για μένα δεν είναι η πρώτη λύση ούτε είναι η ενδεδειγμένη λύση γενικότερα».

«Υπήρχε μια συντονισμένη πολιτική από πάρα πολλές χώρες ΕΕ και περαιτέρω στο να μπούμε στο Φθινόπωρο με ελαφρά μέτρα. Επομένως δεν μπήκαν σοβαρά βαριά μέτρα, χωρίς lockdown όμως, με κάποια διάρκεια για να δούμε το αποτέλεσμα σε καμία χώρα. Εγώ πιστεύω ότι η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους έπρεπε να έχουμε από το καλοκαίρι. Πήραμε πολύ πιο ελαφρά μέτρα συνολικά και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα παντού και το καλοκαίρι και στην αρχή του φθινοπώρου», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να αποφύγει η Ευρώπη τα lockdowns τη στιγμή που δεν πάρθηκαν αυστηρότερα μέτρα, απάντησε: «Όχι εκεί που φτάσαμε, σωστά έγιναν με δεδομένο ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Εγώ δεν είμαι εναντίον του lockdown εκεί που βρεθήκαμε. Είμαι υπέρ του lockdown εκεί που φτάσαμε, δηλαδή τη στιγμή τη χρονική που ο πρωθυπουργός είπε «κανουμε lockdown γιατί είμαστε εκεί», καλά έκανε και το έκανε. Η εγρήγορση του πληθυσμού έπρεπε να ήταν πιο ψηλά , που δεν ήταν, και ένα μέρος από αυτό είναι και μια πολίτική δεν είναι απλώς ο καθένας από εμάς να έχει εγρήγορση, και δεύτερον πιο συγκεκριμένα πιο αυστηρά μέτρα από την αρχή του φθινοπώρου για παράδειγμα μάσκες παντού».

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα πάμε σε τρίτο lockdown. Αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανένας γιατί δεν ξέρουμε κάποιες παραμέτρους αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε τουλάχιστον όσο περισσότερα μέτρα μπορούμε που να κρατάνε και κάποιες δραστηριότητες ανοιχτές. Το πλαίσιο που πρέπει να ακολουθηθεί είναι μάσκα παντού, περιορισμός της κυκλοφορίας από κάποια στιγμή και μετά το βράδυ. Τρίτον τηλεεργασία στο μάξιμουμ, όχι με τιμωρία στις εταιρείες που δεν το κάνουν αλλά με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα να το κάνουν στο μαξιμουμ. Και τέταρτον εστίαση συντεταγμένη. Διαχωρισμός εστίασης οικογενειακής ταβέρνας-εστιατορίου τύπου και άλλης εστίασης η οποία γίνεται μπουζούκια το βράδυ. Όρθιοι και τα λοιπά όχι, αυτά δεν μπορούν να ανοίξουν για τους επόμενους μήνες. Αυτά είναι και από εκεί και πέρα υπάρχουν εξειδικευμένα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος», υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ερωτηθείς αν είναι «εμπόριο ελπίδας» η αναμονή του εμβολίου, απάντησε: «Μου φαίνεται λίγο χιουμοριστικό όλο αυτό γιατί κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι δεν σχεδιάζει νωρίς, αλλά όταν σχεδιάζει νωρίς της λέμε ότι σχεδιάζει πολύ νωρίς και δεν ασχολείται με αυτό που πρέπει. Καλά κάνουνε και κάνουνε σχέδιο και ελπίζω να το τελειώσουν πολύ πριν έρθουν τα εμβόλια. Δεν είναι εμπόριο ελπίδας , το εμβόλιο είναι μπροστά μας και νομίζω ότι πρέπει και από τους επιστήμονες συναδέλφους μου να σταματήσει η συντηρητικότητα. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα εάν έχουμε ένα εμβόλιο στην αποτελεσματικότητα που συζητάμε το οποίο το πάρει το 60-70% του πληθυσμού καθαρά υγειονομικά η πανδημία έχει τελειώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται ο ιός, ο ιός θα είναι μαζί μας».

Για το εμβόλιο της AstraZaneca, δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου της AstraZaneca θα έρθει πιο γρήγορα στην Ευρώπη γιατί η AstraZaneca από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση έχει υποσχεθεί και ελπίζω να το κάνει ήδη 1,5 δις δόσεις παραγωγή πριν το τέλος του 2020. Άρα να μην εκπλαγούμε αν το πρώτο εμβόλιο που κάνουμε στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη είναι σης AstraZaneca».

Για τη συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, επισήμανε: «Πάρα πολλοί στο αντιεμβολιαστικό κίνημα λένε γιατί να κάνω ένα εμβόλιο χαμηλής αποτελεσματικότητας για τους άλλους και να βάλω σε ρίσκο τον εαυτό μου με τις παρενέργειες. Όταν όμως έχεις ένα εμβόλιο αποτελεσματικό 90% , μπορεί να είναι 85% αλλά πάλι πολύ είναι, εάν έχεις ένα εμβόλιο πολύ αποτελεσματικό το εγωιστικό κίνητρο γίνεται πιο δυνατό και άρα η ελπίδα μου είναι ότι για εγωιστικούς λόγους καμιά φορά, ανθρωποι που δεν θα το έκαναν αν η αποτελεσματικότητα ήταν 50-60 θα το κάνουν τώρα που η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή. Άρα είμαι αισιόδοξος όσον αφορά τη συμμετοχή στον εμβολιασμό τουλάχιστον στην Ευρώπη».