Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε χθες η Ελλάδα με 108 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο. Η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ έχει αρχίσει να δείχνει τα αποτελέσματα της, καθώς ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας χάνουν τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό.

Συνολικά από τις αρχές του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 901 θάνατοι, δηλαδή τα 2/3 περίπου των συνολικών θανάτων από την αρχή της πανδημίας.

Τρόμο προκαλεί ένα πιθανό σενάριο στο οποίο η παρούσα κατάσταση θα έχει διάρκεια, καθώς δεν απέχει πλέον πάρα πολύ από τις δραματικές εικόνες που σημειώθηκαν στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο με 2.311 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 606 σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, 382 στην Αθήνα, 117 στη Λάρισα και 140 στην Πέλλα.

Η σημαντική πτώση στα κρούσματα της Αθήνας, αν εξακολουθήσει να σημειώνεται και τις επόμενες μέρες θα σημαίνει ότι έχει αρχίσει να επιπεδώνεται η επιδημιολογική καμπύλη στην πρωτεύουσα.

Η Θεσσαλονίκη δεινοπαθεί

Η Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 606 νέα κρούσματα, είναι η περιοχή που δοκιμάζεται περισσότερο από την επέλαση του δεύτερου κύματος του φονικού ιού και πλέον τα νοσοκομεία είναι σε διαρκή μαραθώνιο ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς κρεβάτι, έργο το οποίο όσο περνάνε οι μέρες δείχνει να δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα που οδήγησε και σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν και ο λόγος άλλωστε που η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στις οποίες, αφού αδειάσουν οι κλίνες θα μεταφερθούν πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ασθενείς με κοροναϊό από δημόσιες νοσηλευτικές δομές που δοκιμάζονται.

Ενδεικτικό πάντως της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι το γεγονός ότι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία του χθες το πρωί με 20 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες, κατά τη διάρκεια της εφημερίας δέχθηκε δεκάδες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό και έτσι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ χρειάστηκε να δημιουργήσει δύο νέες ΜΕΘ για να βάλει νέους ασθενείς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι σε εφημερία το νοσοκομείο «Παπανικολάου» όπου και οι 44 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και το «Άγιος Δημήτριος» όπου και εκεί και οι 12 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες. Παράλληλα, σήμερα στο «Παπανικολάου» διακομίστηκε ένας 35χρονος από τη Βέροια ο οποίος διασωληνώθηκε.

Έσπασαν το «φράγμα» των 90.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90.121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες, ενώ 4.787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22.901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.



Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Εξήγησε μάλιστα ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.


Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία –τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Τέλος, για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, το νοσοκομείο του ΕΣΥ της Αττικής, το οποίο αναμένεται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε νοσοκομείο το οποίο θα υποδέχεται και θα νοσηλεύει αποκλειστικά και μόνον περιστατικά της νόσου COVID – 19 είναι το «Αμαλία Φλέμιγκ».


Μάλιστα, το «Αμαλία Φλέμιγκ» θα συνεπικουρείται στο έργο του από το διασυνδεδεμένο νοσοκομείο της Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο διαθέτει σε λειτουργία όλες τις κλινικές του, παθολογικές, καρδιολογικές, πευμονολογικές κ.λπ.