Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Β. Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη εξαιτίας του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει αισθητή μείωση και ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στη 2η εβδομάδα του lockdown, το επιδημικό κύμα μειώνεται με αργούς ρυθμούς.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.311 κρούσματα κορονοϊού με τη Θεσσαλονίκη να μετρά 606 περιπτώσεις, ενώ η Αττική 382 υπόψιν.

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δεν δίστασε, μάλιστα να αναφέρει, ότι φοβάται ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική.

Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;», ανέφερε.

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα», υπογράμμισε.


Η συντονίστρια και διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας σήμερα στο MEGA, είπε ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Επισήμανε μάλιστα πως καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες. Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα υπογράμμισε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». Επιπροσθέτως ανέφερε πως εκτός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υπάρχουν πολλοί άλλοι που νοσούν και λαμβάνουν αγωγή στο σπίτι τους.

Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Συγκεκριμένα στο ΑΧΕΠΑ άλλη μία εφημερία ξεκίνησε με 42/44 κρεβάτια εντατικής θεραπείας κατειλημμένα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της Βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται ασθενείς ηλικίας από 27 μέχρι 97 ετών. Πολλοί δεν έχουν καν υποκείμενο νόσημα.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Σύψας στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», οι επόμενες 10 ημέρες θα κρίνουν τη «μάχη» με τον κοροναϊό.

Μέσα στις γιορτές, εξάλλου, αναμένεται να παραδοθούν στο σύστημα υγείας 53 νέα κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν, Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σήμερα πάντως στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας, ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί στη μεγάλη προσέλευση ασθενών με Covid-19. Οι εργασίες αναμένεται υπόψιν να έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο έως τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ και θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπτευστήρες. Πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής για περιστατικά Covid.