«Περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για το σταδιακό άνοιγμα», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε πως «υπάρχουν κλάδοι όπως τα εποχικά έλατα που επιτρέπονται από σήμερα αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους».

Ακόμη ανέφερε πως «υπάρχει αγωνία για την επανεκκίνηση της οικονομίας», ενώ σημείωσε πως «είναι νωρίς να γίνεται συζήτηση για την εστίαση».

Για το πλαφόν στην τιμή των τεστ του κοροναϊού, ανέφερε πως «δεν άργησε η κυβέρνηση», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι κερδοσκοπούσαν.

Τέλος τόνισε πως «έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Σταμπουλίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε: «Περιμένουμε τις αποφάσεις, τις εισηγήσεις της επιτροπής. Όπως και τον Μάιο δεν πήγαμε εσπευσμένα να ανοίξουμε κλάδους, υπήρχε μια προτεραιότητα με βάση τα στοιχεία της τότε φάσης, τώρα είμαστε στην ίδια λογική ότι περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουμε την πρώτη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Προφανώς υπάρχουν κλάδοι όπως ήταν τα εποχικά έλατα τα οποία τα επιτρέψαμε από σήμερα. Οι παραγωγοί των ελάτων μπορούνε να κόψουν και όταν τους δοθεί η άδεια από τις τοπικές δημοτικές αρχές θα μπορούν να εκθέσουν μόνο σε υπαίθριο χώρο και σε απόσταση τα 10 μέτρα».

Για τις εποχικές χριστουγεννιάτικες επιχειρήσεις, ο γ.γ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανέφερε: «Εδώ αρχίζει και παίρνει άλλη τεχνική μορφή δηλαδή πάμε σε κλειστό χώρο. Εμείς έχουμε προκρίνει τους ανοιχτούς χώρους για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πουλήσουν τα εποχικά τους προϊόντα τα οποία καταλαβαίνετε ότι στον ανοιχτό χώρο υπάρχει καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας για τη μη μετάδοση του ιού. για αυτό και πάρθηκε αυτή η απόφαση. Ζυγίζουμε τα πάντα, αντιλαμβανόμαστε και την ανάγκη των παραγωγών να πουλήσουν τα προϊόντα τους απλά υπάρχει μια σύγχυση σε όλο το περιβάλλον από τη μια έχουμε τους παραγωγούς που λέμε αφήστε μας να πουλήσουμε και σας ξαναλέω ότι οι παραγωγοί πουλούνε δεν έχουν πρόβλημα, από την άλλη όταν ανοίξεις το λιανεμπόριο δεν μπορείς να ανοίξεις μόνο για τον υπαίθριο χώρο πρέπει να ανοίξεις και τα καταστήματα και εκεί παίρνει πλέον μια άλλη τροπή. ...Έχουμε μια αγωνία για όλους τους κλάδους, για αυτό και ετέθη το θέμα εξαρχής από το υπουργείο είναι κάτι που τις επόμενες μέρες θα αποτυπωθεί σε μια πορεία επανεκκινήσεως της οικονομίας».

Για την εστίαση, επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος τώρα να μιλάμε για την εστίαση, είναι πολύ νωρίς εξάλλου ο κλάδος και προς τιμήν βγαίνει επίσημα και λεει προτιμώ να μείνω κλειστός παρά να ανοιγοκλείνω και επίσης αυτό διευκολύνει όλους γιατί εστίαση και όταν λέμε εστίαση εννοούμε τα εστιατόρια, τα καφές, τα μπαρ όλα αυτά ήταν την προηγούμενη περίοδο από τις πηγές μετάδοσης της νόσου, και δεν μιλάω για τα εστιατόρια αλλά τουλάχιστον τα μπαρ».

Αναφορικά με το πλαφόν στις τιμές των τεστ, δήλωσε: «Η πρακτική της διατίμησης είναι μακριά από το dna της κυβέρνησης ωστόσο τώρα που υπάρχει πλέον μεγάλη χρήση για προληπτικούς λόγους όχι κατ’ ανάγκη ότι κάποιος νοσεί, αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων τεστ και παρατηρούσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί προς όφελος όλων αυτών».

ΔΗΜ.: Άρα αναγνωρίζετε ότι το είχανε παραξηλώσει με τις τιμές που βάζανε ιδιαίτερα κάποιες ιδιωτικές κλινικές

«Αυτό δεν το συζητάω, αυτό είναι πασιφανές. Εμείς πάντα πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί ελεύθερα και μάλιστα με την πίεση των πολιτών και των καταναλωτών, σε αυτή τη φάση που βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί για αυτό και έχουμε κάνει παρέμβαση θεσμική η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα η νομοθέτησή της και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση», απάντησε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Πάντως είναι άλλο κάποιος να μην «βγαίνει» στα 10€, ενδεχομένως σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές να έχει μικρότερο ποσοστό κέρδους απλά θέλω να σας πω ότι πρέπει να υπάρχει και μια ηθική πάνω σε αυτό γιατί είναι αλλιώς κάποιος να δουλεύει για 15-20% και αλλιώς για ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η αγορά όπως σε όλα τα είδη δουλεύει με τρείς παράγοντες ο πρώτος είναι η διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα που είχαμε στην αρχή της πανδημίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουμε τώρα. Το δεύτερο είναι η ζήτηση. Δεν έχουμε τη ίδια ζήτηση τώρα με αυτή που είχαμε τον Σεπτέμβριο ή τον Ιούλιο άρα τώρα έχουμε ζήτηση, και το τρίτο είναι πως κινείται ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυτό. Αυτές οι τρεις παράμετροι μας οδήγησαν στο να παρέμβουμε θεσμικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το ελληνικό rapid test, σημείωσε: «Δείχνει ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα έχει όλα τα εχέγγυα στο να παράγει τέτοιου τύπου προϊόντα, μένει να πιστοποιηθεί και να βγει στην αγορά. Είναι τιμή για όλους μας εκεί που έχουμε πολλές φορές την ανάγκη για εισαγωγές από σοβαρές χώρες και από σοβαρές εταιρείες, να έχουμε και την εσωτερική πρόταση η οποία θα συμβάλει και αυτή στον ανταγωνισμό».