«Η χαλάρωση των προσωπικών μέτρων προστασίας δεν βοηθούν στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε αργή φάση αποκλιμάκωσης», ενώ είπε ότι «η κοινωνική ζωή και η οικονομία στην πόλη θα πρέπει να ανοίξει στις αρχές του 2021».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημοσθένη Σαρηγιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στο κορονοπάρτι που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαρηγιάννη σημείωσε: «Η χαλάρωση των μέτρων προσωπικής προστασίας είναι ο βασικός μηχανισμός για να μην πέφτουν τα κρούσματα. Βέβαια κάτι που συμβαίνει σήμερα θα το δούμε μετά από 10-14 μέρες».

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε: «Είναι ακόμα σε πίεση η Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι σε φάση αποκλιμάκωσης αλλά μιας αργής αποκλιμάκωσης η οποία θα διατηρηθεί σε τέτοιους αργούς ρυθμούς για αρκετό διάστημα με την έννοια ότι δεν περιμένω να δούμε γρήγορα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Άρα όχι στην άρση του lockdown, για τις 14 του μήνα δεν το συζητάω καν».

Ερωτηθείς αν θα ότι πρέπει να αρθεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη μετά τις γιορτές, απάντησε: «Θα ήταν ασφαλέστερο. Με τη λογική ότι τότε θα έχουμε πέσει σε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, κάτω από 200, έτσι ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε και με περιορισμούς να λειτουργήσουμε ενώ ταυτόχρονα θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον εμβολιασμό σαν ένα μέτρο ενεργητικής προστασίας».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι σωστά απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια των γιορτών, ανέφερε: «Απολύτως. Παρόλο που με «πονάει» προσωπικά, έχουν δίκιο».