«Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τόνισε πως τα πράγματα στην Αττική είναι λίγο καλύτερα ενώ είπε πως στο Λεκανοπέδιο και στην Κρήτη έχουν καταγραφεί κρούσματα από τις νέες παραλλαγές του κοροναϊού που όπως ανέφερε χαρακτηρίζονται από ισχυρό ποσοστό διαφυγής από την ανοσία.

Ανέφερε πως αναμένει αύξηση των νοσηλειών τον Νοέμβριο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Τα λύματα στη Θεσσαλονίκη έχουν δείξει την τελευταία εβδομάδα μια σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο. Στην Αττική είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, από την άλλη έχουμε δει στην Αττική και στην Κρήτη την εμφάνιση μολύνσεων που οφείλονται σε δυο νέες υποπαραλλαγές της Ο5, την BQ1 και την BQ1.1 τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα πολύ σημαντικό ποσοστό διαφυγής ανοσίας. Υπολογίζουμε ότι έχουν 57% διαφυγή της ανοσίας. Αυτό σε ότι αφορά τη λοίμωξη όχι την σοβαρή νόσηση. Το στέλεχος BQ1 είναι τόσο γρήγορο στη μετάδοση όσο είναι το Ο5 και το BQ1.1 είναι γύρω στο 11% πιο γρήγορο στη μετάδοση σε σχέση με την Ο5. Είναι εξίσου επικίνδυνα, δηλαδή δεν δίνουν πολύ πιο σοβαρή νόσηση να θυμίσω όμως οτι η Ο5, η Ο4, η Ο2, η Ο η αρχική ήταν παραλλαγές του ιού οι οποίες είχαν σαν στόχο κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, η Ο5 έχει φανεί και σε μοντέλο στο εργαστήριο και νομίζω στην πράξη ότι μπορεί να χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή μπορεί να δημιουργήσει και πιο σοβαρή νόσηση στο αναπνευστικό. Άρα δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα.

Τώρα κυριαρχούν ποιοτικά διαφορετικά στελέχη γιατί αυτή τη στιγμή κυριαρχούν όλη αυτή τη χρονιά στελέχη της οικογένειας Ο η οποία δίνει μεσοσταθμικά μια πιο ήπια νόσηση. Αυτό για τον υγιή οργανισμό που δεν έχει άλλα προβλήματα, προφανέστατα αυτό δεν ισχύει για τους πιο ευπαθείς ανάμεσά μας, τους πιο ηλικιωμένους κλπ άρα για αυτό λεω να κρατάμε μικρό καλάθι γα το θέμα της νοσηρότητας. Από την άλλη ταυτόχρονα μιλάμε για στελέχη που είναι πιο γρήγορα στην μετάδοση και έχουν το νέο χαρακτηριστικό που δεν το είχαν μέχρι πέρυσι σε σημαντικό βαθμό οι προηγούμενες παραλλαγές αυτό της διαφυγής από την ανοσία που είναι ουσιαστικά μια βιολογική εξέλιξη του ιού για αυτό εγώ είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι το να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στους σκληρούς δείκτες δεν είναι σωστό γιατί είναι σαν να περιμένουμε ότι θα χτυπήσουμε στον τοίχο και θα φρενάρουμε όταν θα δούμε τον τοίχο πολύ κοντά μας. Συνήθως πρέπει να φρενάρεις νωρίτερα και οι δείκτες που μας λένε ότι πρέπει να φρενάρουμε πιο γρήγορα, να πάρουμε κάποια μέτρα είναι και οι αρχικοί δείκτες ανάπτυξης της διασποράς αλλά βεβαίως και ένας άλλος ενδιάμεσος δείκτης που είναι οι νοσηλείες. Εμείς περιμένουμε να δούμε μια αύξηση στις νοσηλείες στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου πανελλαδικά και βέβαια αντίστοιχα με μια αύξηση στη διασπορά από τα μέσα Νοεμβρίου και έπειτα η οποία περιμένουμε να κορυφωθεί αυτή η πορεία στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά να αρχίσει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση.