Αρχές Ιανουαριου θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.

H χώρα μας θα προμηθευτεί 590.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, 200.000 δόσεις της Moderna στα τέλη του Ιανουαρίου και 750.000 δόσεις εμβολίου της Astra Zeneca γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι τις 10 Φεβρουάριου, σε διάστημα, δηλαδή, ενός μήνα, υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΙ, «όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός  24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις». Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα». 

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές. Υπογράμμισε δε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη. «Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», δήλωσε.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός - Τα εμβολιαστικά κέντρα και ο ρόλος της άυλης συνταγογράφησης

Αυτή τη στιγμή, το  υπουργείο Υγείας εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία των υποδομών, οι οποίες θα αφορούν τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη διανομή των 25 εκατομμυρίων δόσεων.

Σε όλη τη χώρα με βάση το σχέδιο θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας κι άλλες υποδομές τις πρωτοβάθμιας υγείας. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξουν και κινητά συνεργεία, τα οποία θα εμβολιάζουν τις ιδιαίτερως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Αυτά θα μπορέσουν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες το μήνα. Ωστόσο αν έρθουν περισσότερα εμβόλια μπορεί να αναπτυχθούν και νέα εμβολιαστικά κέντρα. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε πολίτες θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τους εμβολιασμούς, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με sms είτε τηλεφωνικά είτε και μέσα από το διαδίκτυο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.

Aυλη συνταγoγράφηση

Με βάση την ιδέα στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην άυλη συνταγoγράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, με την προτεινόμενη ώρα και μέρα ραντεβού στο πλησιέστερο κέντρο εμβολιασμού, που ο παραλήπτης θα πρέπει απλώς να αποδέχεται. 

Την εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση ενθαρρύνει μάλιστα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να κλείνουν οι πολίτες το ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με τον πιο εύκολο, και απλό τρόπο.

Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι "εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση -και αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας το έχουν ήδη πράξει- το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και e-mail γι' αυτό, με βάση τα στοιχεία που θα έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα".

Δείτε πώς θα εγγραφείτε στην άυλη συνταγογράφηση ΕΔΩ

Παράλληλα, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνσης έχουν σχεδιαστεί κι άλλοι τρόποι μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στο gov.gr που θα αναπτυχθεί αλλά και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας για όσους δεν έχουν εξοικείωση με ψηφιακά συστήματα. «Με αυτά τα πολλαπλά κανάλια εκτιμούμε πως θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε σημαντικά τη διαχείριση μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας εθνικής σημασίας» αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.