Σήμερα στις 11:00 αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα κάποιων κλάδων του λιανεμπορίου εν όψει των εορτών. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία του λιανεμπορίου, γιατί ακόμη και με την τήρηση των μέτρων μπορεί να υπάρξει εκ νέου διασπορά του ιού στην κοινότητα. Μάλιστα, εικόνες όπως αυτές στο Harrods τρομάζουν τους ειδικούς για ανεξέλεγκτη διασπορά στο βωμό του Χριστουγεννιάτικου πνεύματος.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα 1.534 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αποδεικνύει για ακόμη μία μέρα ότι η πτώση των κρουσμάτων δεν πραγματοποιείται με το βαθμό που ανέμεναν οι ειδικοί, δεδομένου ότι έχει περάσει πάνω από ένας μήνας που ισχύουν τα οριζόντια μέτρα προστασίας.

Πρώτα τα σκυτάλη του ανοίγματος φαίνεται να παίρνουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, ενώ με υπηρεσία click away θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπη κλάδοι του λιανεμπορίου. Κλειστά φαίνεται πως θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα και τα μεγάλα καταστήματα για να αποφευχθούν σκηνές συνωστισμού.

Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα στα βιβλιοπωλεία, αλλά και στα κομμωτήρια. Οι δύο κλάδοι αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα πως θα επαναλειτουργήσουν, ωστόσο αυτό θα γίνει κάτι από πολύ αυστηρά μέτρα.

Για τα κομμωτήρια μάλιστα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφέρει πως δεν αποκλείεται το άνοιγμα να γίνει από το Σαββατοκύριακο, κάτι που χθες δεν επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ετσι σήμερα θα γίνει ξεκάθαρο το πότε θα ανοίξουν, καθώς θεωρείται βέβαιο πως στην χειρότερη περίπτωση, από την Δευτέρα θα λειτουργήσουν ξανά.

Με υπηρεσίες click away το λιανεμπόριο

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away.

Όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης «πρόκειται για μια διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών».

Από Δευτέρα θα ανοίξουν οι πόρτες σε καταστήματα παιχνιδιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Ο καταναλωτής κάνει την ηλεκτρονική παραγγελία, προπληρώνει το προϊόν και με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος, έξω από αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός, τόσο εντός των καταστημάτων, όσο και στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, καθώς η έρευνα αγοράς δεν θα γίνεται εντός του καταστήματος, αλλά από το e-shop.

Οι ειδικοί συμφώνησαν πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον… παραδοσιακό τρόπο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη διασπορά του κοροναϊού στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, την εορταστική, κατά την οποία καταγράφεται συνωστισμός στην αγορά.

Μάλιστα, οι πρόσφατες εικόνες από την αγορά του Λονδίνου όπου χιλιάδες κόσμου περίμεναν επί ώρες σε συνθήκες απόλυτου συνωστισμού για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια λειτούργησαν ως προειδοποίηση.

Για αυτό και συμφώνησαν να δοθεί έγκαιρα και υπό ασφαλείς προϋποθέσεις χρόνος για τις αγορές στους πολίτες ώστε να μην καταγραφούν στην Ελλάδα σκηνές παρόμοιες με εκείνες από την αγορά του Λονδίνου.

Σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Επιπλέον, ανοιχτά μπορούν να μείνουν μεθαύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, η λειτουργία τους, ωστόσο είναι προαιρετική, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες λόγω της επανεκκίνησης της αγοράς, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο για την μετάθεση της απαγόρευσης αργότερα από το ισχύον πλαίσιο, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χρόνο στους εργαζόμενους, αλλά και τους πελάτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά τις αγορές.