ΕΛΛΑΔΑ
Πριν 16 λεπτά
Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν ανοίγαμε πλήρως το λιανεμπόριο η εκτίμηση των ειδικών δείχνει ότι θα είχαμε 1000 θανάτους τη μέρα
«Αν ανοίγαμε σε πλήρη λειτουργεία το λιανεμπόριο η εκτίμηση με βάση τον αλγόριθμο που μου παρουσιάστηκε από τους λοιμοξιολόγους θα οδηγούσε από τον Γενάρη σε 1000 θανάτους τη μέρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «δεν αποφασίζουν οι λοιξωξιολόγοι αλλά οι πολιτικοί», υπογραμμίζοντας ότι «ήταν μονόδρομος το συγκεκριμένο άνοιγμα της αγοράς».
Σημείωσε μάλιστα πως παρουσιάστηκε ένας αλγόριμθος που δείχνει πως εάν είχαμε πλήρες άνοιγμα της αγοράς θα είχαμε 1.000 νεκρούς και παραπάνω την ημέρα.
Ακόμη ο υπουργός τόνισε πως «το άνοιγμα έγινε επειδή οι κουριερ είχαν υπερφορτωθεί».
Για τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν e shop, ανέφερε πως επετράπησαν για αυτά οι τηλεφωνικές παραγγελίες και επισήμανε πως «απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών από τα σούπερ μάρκετ».
Ερωτηθείς για τις εκκλησίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ότι ισχύει για όλους πρέπει να ισχύσει και για τις εκκλησίες».
Όσον αφορά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι είχε πει ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Είπε ακόμα πως για να επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση κυρώσεων έχει δρόμο μπροστά καθώς υπάρχουν χώρες – μέλη που έχουν συμφέροντα στην Τουρκία.
Ανέφερε μάλιστα πως «η ΕΕ παραμένει οικονομική και εμπορική ένωση, ένας εμπορικός συνασπισμός», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ πιο κοντά σε μέτρα κατά της Τουρκίας».
Τέλος ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως «η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι όπως τον εννοεί η Άγκυρα».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε: «Σε όλες τις συνεντεύξεις μου τις προηγούμενες μέρες όταν με ρωτήσανε εάν πιστεύω ότι θα μπουν κυρώσεις είχα σε όλες πει «όχι δεν πιστεύω και θα εκπλαγώ εάν υπάρχουν κυρώσεις σε αυτή τη Σύνοδο». Για να πετύχεις ομόφωνη απόφαση κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην ΕΕ έχεις δρόμο ακόμα, και έχεις δρόμο γιατί έχεις κράτη που διατηρούν σοβαρά συμφέροντα. Ας αφήσουμε ανεύθυνους συναισθηματισμούς και ας δούμε την εξωτερική πολιτική όπως πραγματικά είναι πάντα, όπως είναι ψυχρή. Λεει ο Θουκυδίδης «το επιχείρημα περί δικαίου έχει νόημα μόνον όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ειδάλλως ο ισχυρός προχωρά όσο που επιτρέπει η ισχύς του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο που επιβάλει η αδυναμία του». Άρα το κλειδί είναι να είμαστε ισχυροί. Η αγορά των Rafal, το αίτημα για τα F35, οι νέοι εξοπλισμοί, οι διεθνείς συμμαχίες όλα αυτά μας καθιστούν ισχυρότερους και άρα αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνει σωστά η δουλειά. Αν απλώς κλαιγόμαστε και περιμένουμε να μας σώσουν οι άλλοι δεν θα μας σώσουν».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ασκήσουμε κριτική στην ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Η ΕΕ δεν είναι ομοσπονδία, η ΕΕ παραμένει στην πραγματικότητα μια οικονομική ένωση, μια εμπορική ένωση. Δεν έχει διεθνή γεωπολιτική παρουσία για αυτό και η διεθνή σκηνή δεν την λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Όταν αποφασίσει η ΕΕ να σοβαρευτεί και να αποκτήσει ομοσπονδιακές δομές, δικό της στρατό τα συζητάμε . Προς το παρόν η ΕΕ είναι ένας συνασπισμός εμπορικός. Αυτή είναι η ΕΕ που έχουμε και αυτή είναι το καλύτερο που μπορούμε να βρούμε».
«Στην Αμερική είμαστε πιο κοντά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η Αμερική θα τις επιβάλει τις κυρώσεις γιατί η στενή σχέση Τουρκίας-Ρωσίας και Ιράν, οι διαρκείς επιθέσεις στο Ισραήλ, η αγορά των S400 και γενικότερα η συμπεριφορά του Ερντογάν έχουν πραγματικά προκαλέσει πάρα πολύ τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, απάντησε: «Φυσικά και είμαστε υπέρ του διαλόγου. Η Ελλάδα πάντα είναι υπέρ του διαλόγου ποιου διαλόγου όμως; Όχι του διαλόγου όπως τον εννοεί η Τουρκία. Η Τουρκία λεει «διάλογος άνευ όρων». Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διάλογος άνευ όρων με τη Τουρκία,η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη ατζέντα, εάν σε αυτή τη συγκεκριμένη ατζέντα θέλει να προσέλθει η Τουρκία, πολύ ευχαρίστως».
Αναφορικά με το άνοιγμα του εμπορίου, επισήμανε: «Για να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση αποκλείστηκαν όλες οι άλλες δυνατότητες. Δεν αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι, αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί όμως τους λοιμωξιολόγους τους έχουμε για να μας κατευθύνουν σωστά. Αυτή η απόφαση ήταν μονόδρομος. Όποιος από αυτούς που τώρα βρίζει είτε στο ραδιόφωνο είτε βγάζουν ανακοινώσεις πρόεδροι εμπορικών συλλόγων είτε οποιοσδήποτε άλλος εάν ήταν στη θέση μου θα ελάμβανε πιστεύω την ίδια ακριβώς απόφαση. Και θα σας πω και το γιατί. Μπαίνεις στην επιτροπή, σου βγάζουν οι λοιμωξιολόγοι έναν αλγόριθμό που έχουν φτιάξει, ένα χάρτη επιδημιολογικό της Ελλάδας, σου δείχνουν τις προβλέψεις αυτού του αλγορίθμου κατά τους προηγούμενους μήνες οπότε συνειδητοποιείς ότι ο αλγόριθμος έχει πέσει ανά βδομάδα πάντα μέσα άρα καταλαβαίνεις ότι ο αλγόριθμος λειτουργεί. Σου βάζουν μετά τους πίνακες της κοινωνικής κινητικότητας που θα προκαλούσε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με φυσική παρουσία στα καταστήματα, και σου βάζουν πάνω σε αυτή την κοινωνική κινητικότητα τον αλγόριθμο και βγαίνεις από τις 20 Ιανουαρίου να έχεις 1.000 νεκρούς την ημέρα. Και σας ερωτώ θα δεχτείς να πάρεις πάνω σου χιλιάδες θανάτους για να ανοίξεις το λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα; Δεν βλέπετε τις χώρες που ανοίξαν το λιανικό τους εμπόριο σήμερα το ξανακλείνουν;»
Για την «παράδοση εκτός», ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Καταρχάς δεν έγινε άνοιγμα, η «παράδοση εκτός» δεν υποκαθιστά το λιανικό εμπόριο ούτε εννοείται ως μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Έγινε διότι η υπηρεσία των ταχυμεταφορών είχε υπερφορτωθεί, ως αποτέλεσμα αυτού υπήρχαν περιπτώσεις παραδόσεως μιας παραγγελίας μετά από 15-20 μέρες, ως αποτέλεσμα αυτού είχαμε μια ιδιότυπη στάση του εμπορίου. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας το εμπόριο δεν πήγε ποτέ στο μηδέν, είχαμε την ημέρα 250 χιλιάδες περίπου παραδόσεις και φτάσαμε και στο μισό εκατομμύριο την ημέρα άρα υπήρχαν παραδόσεις όχι όσες θα είχαμε με το φυσικό λιανικό εμπόριο αλλά ήμασταν πολύ μακριά από το μηδέν. Με την υπερφόρτωση των ταχυμεταφορών κινδυνεύαμε να ξαναπάμε στο μηδέν. Είπαμε λοιπόν θα ανοίξουμε την παράδοση εκτός με πρώτο στόχο να αποφορτιστούν οι μεταφορείς. Ήδη χθες με ενημέρωσαν πολλά καταστήματα οπου είχαν αυτόματη μεταφορά άνω του 40% των παραγγελιών τους από ταχυμεταφορά τους σε παράδοση εκτός. Αυτό σημαίνει ότι ο ημερήσιος φόρτος των ταχυμεταφορών θα μειωθεί άρα θα μπορέσουν σιγά-σιγά να ομαλοποιήσουν τις παραδόσεις τους. Αυτό είναι το ένα κέρδος από την παράδοση εκτός, το δευτερεύον κέρδος είναι ότι όσοι την χρησιμοποιήσουν θα κάνουν κάποιο έστω τζίρο».
Αναφορικά με τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν e-shop, σημείωσε: «Τα μικρά καταστήματα επιλέξαμε και επιτρέψαμε τις τηλεφωνικές παραγγελίες. Εγώ ισχυρίζομαι ότι ένα μικρό κατάστημα που ξέρει το πελατολόγιο της γειτονιάς του, εγώ αυτή τη δουλειά την έχω κάνει ο ίδιος, μπορούν τηλεφωνικά να επικοινωνούν με τον πελάτη τους και να κλείσουν παραγγελία. ...Βρε παιδιά έμποροί είμαστε, λίγη καλή διάθεση να έχουμε, είμαστε σε μια περιπέτεια τι να κάνουμε! Υπάρχει περίπτωση ένας έμπορος που θέλει να βρει τον τρόπο να πουλήσει στον πελάτη του να μην το κάνει;»
Για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, ανέφερε: «Ο σύλλογος των βιβλιοπωλών είχε θέσει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία από την αρχή της δεύτερης καραντίνας, το αίτημα αυτό το συλλόγου είχε τύχει στη Βουλή διακομματικής συναίνεσης . Άλλες χώρες στη διάρκεια της σκληρής τους καραντίνας είχαν αφήσει ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία όπως η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Στην Ελλάδα όλοι δεχόμαστε ότι το βιβλίο έχει δεχτεί τεράστια ζημιά την προηγούμενη δεκαετία και γενικά η αναγνωσιμότητα μας είναι αρκετά χαμηλότερη από ότι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι τόσο φοβερό να ανοίξουμε έστω αυτά τα 1.784 καταστήματα για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιον να αγοράσει κάποιο βιβλίο και να διαβάσει κάποιο βιβλίο στις γιορτές; Για συμβολικούς λόγους το κάνουμε, για να δείξουμε ως κυβέρνηση ότι στηρίζουμε το βιβλίο. Είναι αυτός λόγος για να απολογηθώ;».
«Το πρόβλημά μας με το λιανικό εμπόριο δεν ήταν ποτέ το κατάστημα αυτό καθεαυτό, το πρόβλημά μας ήταν η μεγάλες ουρές και η εικόνα ο ένας πάνω στον άλλο», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για την πώληση παιχνιδιών από τα super market, δήλωσε: «Δεν θα πουλάνε παιχνίδια τα super market. Τα super market θα πουλάνε παιχνίδια με παράδοση εκτός. Και εμένα με απασχόλησε αυτή η απόφαση, ήταν μια από τις αποφάσεις που δίστασα να την πάρω όμως κατέληξα και θα σας πω γιατί. Έρχονται τα καταστήματα που πουλάν αμιγώς παιχνίδια και τα οποία στις γιορτές κάνουν περίπου το 30% του τζίρου τους, και τα οποία έχουν κάνει εισαγωγές εμπορευμάτων μεγάλες, έχουν κόψει μεταχρονολογημένες επιταγές ή έχουν στείλει στο εξωτερικό προκαταβολές και τους λες εσύ θα δουλεύεις μόνο με «παράδοση εκτός» άρα αποκλείεις εκ των προτέρων να πάει ο πατέρας με το παιδί του, η μαμά με το παιδί της κοκ αφού πηγαίνει ένας να πάρει την παραγγελία. Άρα στα καταστήματα παιχνιδιών λες εκ των προτέρων ότι θα δουλέψουνε μόνο με αυτό τον περιορισμένο τρόπο. Εάν αφήσεις ελεύθερα τα super market να πουλάνε παιχνίδια με φυσικό τρόπο άρα εκεί μπορεί η μαμά να πάρει το παιδί της μαζί, ο παππούς τον εγγονό του και λοιπά δεν θα έχεις δώσει στην ουσία ένα τρομερό κίνητρο να πηγαίνουν όλοι βόλτα στο super market για να αγοράσουνε παιχνίδια αντί για να αγοράσουνε τρόφιμα; Δεν θα δημιουργήσεις περαιτέρω συνωστισμό στα super market και μεγαλύτερη ζημία στα καταστήματα παιχνιδιών; Εγώ θέλω να περάσουμε απέναντι από αυτή την κρίση όλοι μαζί χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, εγώ δεν θέλω να ευνοήσω τον έναν έναντι του άλλου. Τα super market λειτουργούν γιατί πρέπει από κάπου να παίρνουμε τρόφιμα».
Για τις εκκλησίες, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Ότι ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει και για τις εκκλησίες αφού ο ιός μεταδίδεται με την κοινωνική κινητικότητα».
Συγκεκριμένα, αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «δεν αποφασίζουν οι λοιξωξιολόγοι αλλά οι πολιτικοί», υπογραμμίζοντας ότι «ήταν μονόδρομος το συγκεκριμένο άνοιγμα της αγοράς».
Σημείωσε μάλιστα πως παρουσιάστηκε ένας αλγόριμθος που δείχνει πως εάν είχαμε πλήρες άνοιγμα της αγοράς θα είχαμε 1.000 νεκρούς και παραπάνω την ημέρα.
Ακόμη ο υπουργός τόνισε πως «το άνοιγμα έγινε επειδή οι κουριερ είχαν υπερφορτωθεί».
Για τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν e shop, ανέφερε πως επετράπησαν για αυτά οι τηλεφωνικές παραγγελίες και επισήμανε πως «απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών από τα σούπερ μάρκετ».
Ερωτηθείς για τις εκκλησίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ότι ισχύει για όλους πρέπει να ισχύσει και για τις εκκλησίες».
Όσον αφορά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι είχε πει ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Είπε ακόμα πως για να επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση κυρώσεων έχει δρόμο μπροστά καθώς υπάρχουν χώρες – μέλη που έχουν συμφέροντα στην Τουρκία.
Ανέφερε μάλιστα πως «η ΕΕ παραμένει οικονομική και εμπορική ένωση, ένας εμπορικός συνασπισμός», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ πιο κοντά σε μέτρα κατά της Τουρκίας».
Τέλος ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως «η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι όπως τον εννοεί η Άγκυρα».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε: «Σε όλες τις συνεντεύξεις μου τις προηγούμενες μέρες όταν με ρωτήσανε εάν πιστεύω ότι θα μπουν κυρώσεις είχα σε όλες πει «όχι δεν πιστεύω και θα εκπλαγώ εάν υπάρχουν κυρώσεις σε αυτή τη Σύνοδο». Για να πετύχεις ομόφωνη απόφαση κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην ΕΕ έχεις δρόμο ακόμα, και έχεις δρόμο γιατί έχεις κράτη που διατηρούν σοβαρά συμφέροντα. Ας αφήσουμε ανεύθυνους συναισθηματισμούς και ας δούμε την εξωτερική πολιτική όπως πραγματικά είναι πάντα, όπως είναι ψυχρή. Λεει ο Θουκυδίδης «το επιχείρημα περί δικαίου έχει νόημα μόνον όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ειδάλλως ο ισχυρός προχωρά όσο που επιτρέπει η ισχύς του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο που επιβάλει η αδυναμία του». Άρα το κλειδί είναι να είμαστε ισχυροί. Η αγορά των Rafal, το αίτημα για τα F35, οι νέοι εξοπλισμοί, οι διεθνείς συμμαχίες όλα αυτά μας καθιστούν ισχυρότερους και άρα αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνει σωστά η δουλειά. Αν απλώς κλαιγόμαστε και περιμένουμε να μας σώσουν οι άλλοι δεν θα μας σώσουν».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ασκήσουμε κριτική στην ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Η ΕΕ δεν είναι ομοσπονδία, η ΕΕ παραμένει στην πραγματικότητα μια οικονομική ένωση, μια εμπορική ένωση. Δεν έχει διεθνή γεωπολιτική παρουσία για αυτό και η διεθνή σκηνή δεν την λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Όταν αποφασίσει η ΕΕ να σοβαρευτεί και να αποκτήσει ομοσπονδιακές δομές, δικό της στρατό τα συζητάμε . Προς το παρόν η ΕΕ είναι ένας συνασπισμός εμπορικός. Αυτή είναι η ΕΕ που έχουμε και αυτή είναι το καλύτερο που μπορούμε να βρούμε».
«Στην Αμερική είμαστε πιο κοντά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η Αμερική θα τις επιβάλει τις κυρώσεις γιατί η στενή σχέση Τουρκίας-Ρωσίας και Ιράν, οι διαρκείς επιθέσεις στο Ισραήλ, η αγορά των S400 και γενικότερα η συμπεριφορά του Ερντογάν έχουν πραγματικά προκαλέσει πάρα πολύ τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, απάντησε: «Φυσικά και είμαστε υπέρ του διαλόγου. Η Ελλάδα πάντα είναι υπέρ του διαλόγου ποιου διαλόγου όμως; Όχι του διαλόγου όπως τον εννοεί η Τουρκία. Η Τουρκία λεει «διάλογος άνευ όρων». Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διάλογος άνευ όρων με τη Τουρκία,η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη ατζέντα, εάν σε αυτή τη συγκεκριμένη ατζέντα θέλει να προσέλθει η Τουρκία, πολύ ευχαρίστως».
Αναφορικά με το άνοιγμα του εμπορίου, επισήμανε: «Για να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση αποκλείστηκαν όλες οι άλλες δυνατότητες. Δεν αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι, αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί όμως τους λοιμωξιολόγους τους έχουμε για να μας κατευθύνουν σωστά. Αυτή η απόφαση ήταν μονόδρομος. Όποιος από αυτούς που τώρα βρίζει είτε στο ραδιόφωνο είτε βγάζουν ανακοινώσεις πρόεδροι εμπορικών συλλόγων είτε οποιοσδήποτε άλλος εάν ήταν στη θέση μου θα ελάμβανε πιστεύω την ίδια ακριβώς απόφαση. Και θα σας πω και το γιατί. Μπαίνεις στην επιτροπή, σου βγάζουν οι λοιμωξιολόγοι έναν αλγόριθμό που έχουν φτιάξει, ένα χάρτη επιδημιολογικό της Ελλάδας, σου δείχνουν τις προβλέψεις αυτού του αλγορίθμου κατά τους προηγούμενους μήνες οπότε συνειδητοποιείς ότι ο αλγόριθμος έχει πέσει ανά βδομάδα πάντα μέσα άρα καταλαβαίνεις ότι ο αλγόριθμος λειτουργεί. Σου βάζουν μετά τους πίνακες της κοινωνικής κινητικότητας που θα προκαλούσε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με φυσική παρουσία στα καταστήματα, και σου βάζουν πάνω σε αυτή την κοινωνική κινητικότητα τον αλγόριθμο και βγαίνεις από τις 20 Ιανουαρίου να έχεις 1.000 νεκρούς την ημέρα. Και σας ερωτώ θα δεχτείς να πάρεις πάνω σου χιλιάδες θανάτους για να ανοίξεις το λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα; Δεν βλέπετε τις χώρες που ανοίξαν το λιανικό τους εμπόριο σήμερα το ξανακλείνουν;»
Για την «παράδοση εκτός», ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Καταρχάς δεν έγινε άνοιγμα, η «παράδοση εκτός» δεν υποκαθιστά το λιανικό εμπόριο ούτε εννοείται ως μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Έγινε διότι η υπηρεσία των ταχυμεταφορών είχε υπερφορτωθεί, ως αποτέλεσμα αυτού υπήρχαν περιπτώσεις παραδόσεως μιας παραγγελίας μετά από 15-20 μέρες, ως αποτέλεσμα αυτού είχαμε μια ιδιότυπη στάση του εμπορίου. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας το εμπόριο δεν πήγε ποτέ στο μηδέν, είχαμε την ημέρα 250 χιλιάδες περίπου παραδόσεις και φτάσαμε και στο μισό εκατομμύριο την ημέρα άρα υπήρχαν παραδόσεις όχι όσες θα είχαμε με το φυσικό λιανικό εμπόριο αλλά ήμασταν πολύ μακριά από το μηδέν. Με την υπερφόρτωση των ταχυμεταφορών κινδυνεύαμε να ξαναπάμε στο μηδέν. Είπαμε λοιπόν θα ανοίξουμε την παράδοση εκτός με πρώτο στόχο να αποφορτιστούν οι μεταφορείς. Ήδη χθες με ενημέρωσαν πολλά καταστήματα οπου είχαν αυτόματη μεταφορά άνω του 40% των παραγγελιών τους από ταχυμεταφορά τους σε παράδοση εκτός. Αυτό σημαίνει ότι ο ημερήσιος φόρτος των ταχυμεταφορών θα μειωθεί άρα θα μπορέσουν σιγά-σιγά να ομαλοποιήσουν τις παραδόσεις τους. Αυτό είναι το ένα κέρδος από την παράδοση εκτός, το δευτερεύον κέρδος είναι ότι όσοι την χρησιμοποιήσουν θα κάνουν κάποιο έστω τζίρο».
Αναφορικά με τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν e-shop, σημείωσε: «Τα μικρά καταστήματα επιλέξαμε και επιτρέψαμε τις τηλεφωνικές παραγγελίες. Εγώ ισχυρίζομαι ότι ένα μικρό κατάστημα που ξέρει το πελατολόγιο της γειτονιάς του, εγώ αυτή τη δουλειά την έχω κάνει ο ίδιος, μπορούν τηλεφωνικά να επικοινωνούν με τον πελάτη τους και να κλείσουν παραγγελία. ...Βρε παιδιά έμποροί είμαστε, λίγη καλή διάθεση να έχουμε, είμαστε σε μια περιπέτεια τι να κάνουμε! Υπάρχει περίπτωση ένας έμπορος που θέλει να βρει τον τρόπο να πουλήσει στον πελάτη του να μην το κάνει;»
Για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, ανέφερε: «Ο σύλλογος των βιβλιοπωλών είχε θέσει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία από την αρχή της δεύτερης καραντίνας, το αίτημα αυτό το συλλόγου είχε τύχει στη Βουλή διακομματικής συναίνεσης . Άλλες χώρες στη διάρκεια της σκληρής τους καραντίνας είχαν αφήσει ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία όπως η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Στην Ελλάδα όλοι δεχόμαστε ότι το βιβλίο έχει δεχτεί τεράστια ζημιά την προηγούμενη δεκαετία και γενικά η αναγνωσιμότητα μας είναι αρκετά χαμηλότερη από ότι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι τόσο φοβερό να ανοίξουμε έστω αυτά τα 1.784 καταστήματα για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιον να αγοράσει κάποιο βιβλίο και να διαβάσει κάποιο βιβλίο στις γιορτές; Για συμβολικούς λόγους το κάνουμε, για να δείξουμε ως κυβέρνηση ότι στηρίζουμε το βιβλίο. Είναι αυτός λόγος για να απολογηθώ;».
«Το πρόβλημά μας με το λιανικό εμπόριο δεν ήταν ποτέ το κατάστημα αυτό καθεαυτό, το πρόβλημά μας ήταν η μεγάλες ουρές και η εικόνα ο ένας πάνω στον άλλο», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για την πώληση παιχνιδιών από τα super market, δήλωσε: «Δεν θα πουλάνε παιχνίδια τα super market. Τα super market θα πουλάνε παιχνίδια με παράδοση εκτός. Και εμένα με απασχόλησε αυτή η απόφαση, ήταν μια από τις αποφάσεις που δίστασα να την πάρω όμως κατέληξα και θα σας πω γιατί. Έρχονται τα καταστήματα που πουλάν αμιγώς παιχνίδια και τα οποία στις γιορτές κάνουν περίπου το 30% του τζίρου τους, και τα οποία έχουν κάνει εισαγωγές εμπορευμάτων μεγάλες, έχουν κόψει μεταχρονολογημένες επιταγές ή έχουν στείλει στο εξωτερικό προκαταβολές και τους λες εσύ θα δουλεύεις μόνο με «παράδοση εκτός» άρα αποκλείεις εκ των προτέρων να πάει ο πατέρας με το παιδί του, η μαμά με το παιδί της κοκ αφού πηγαίνει ένας να πάρει την παραγγελία. Άρα στα καταστήματα παιχνιδιών λες εκ των προτέρων ότι θα δουλέψουνε μόνο με αυτό τον περιορισμένο τρόπο. Εάν αφήσεις ελεύθερα τα super market να πουλάνε παιχνίδια με φυσικό τρόπο άρα εκεί μπορεί η μαμά να πάρει το παιδί της μαζί, ο παππούς τον εγγονό του και λοιπά δεν θα έχεις δώσει στην ουσία ένα τρομερό κίνητρο να πηγαίνουν όλοι βόλτα στο super market για να αγοράσουνε παιχνίδια αντί για να αγοράσουνε τρόφιμα; Δεν θα δημιουργήσεις περαιτέρω συνωστισμό στα super market και μεγαλύτερη ζημία στα καταστήματα παιχνιδιών; Εγώ θέλω να περάσουμε απέναντι από αυτή την κρίση όλοι μαζί χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, εγώ δεν θέλω να ευνοήσω τον έναν έναντι του άλλου. Τα super market λειτουργούν γιατί πρέπει από κάπου να παίρνουμε τρόφιμα».
Για τις εκκλησίες, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Ότι ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει και για τις εκκλησίες αφού ο ιός μεταδίδεται με την κοινωνική κινητικότητα».