Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τα Παιδιά αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», διοργάνωσε συμβολικά, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, τη διαδικτυακή παρουσίαση της παγκόσμιας Έκθεσης, με φετινό θέμα τη «Συμπερίληψη και Εκπαίδευση: Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ηΥπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκης Κεραμέως.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα, με πρωτοβουλία της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννημεταφράζει στα ελληνικά και εκδίδει την περίληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCOγια την εκπαίδευση για όλους, ώστε να διασφαλιστεί πως κανείς δεν θα μείνει πίσω.

«Η στήριξη που ο καθένας από εμάς μπορεί να παρέχει σε διεθνή προγράμματα για την παιδεία είναι πολύ σημαντική. Γιατί μόνο όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις και τις ιδέες μας, και εντοπίζοντας τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν παγκοσμίως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Είναι ευθύνη όλων μας να ρίξουμε φως εκεί που η ζωή δεν ευνοεί τα παιδιά και την ομαλή ένταξή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα. Να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και να βοηθήσουμε ώστε να μπορούν να κάνουν βίωμα το δικαίωμα στην παιδεία, στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια, στα όνειρα για το μέλλον τους. 

Η πανδημία έκανε ακόμα πιο έντονες τις ανισότητες ανάμεσα σε χώρες, σε κοινότητες και σε πληθυσμιακές ομάδες.  Απειλεί να αφήσει πίσω της μια γενιά χαμένη και τραύματα που θα χρειαστεί πολύχρονος αγώνας συλλογικός και ατομικός για να επουλωθούν.   Για τον λόγο αυτόν, ο Αναπτυξιακός Στόχος 4 των Ηνωμένων Εθνών για την διασφάλιση της ελεύθερης, ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους γίνεται για μία ακόμα φορά και στόχος δικός μας.  Η συμπερίληψη στην εκπαίδευση, που είναι το θέμα της Έκθεσης, υπογραμμίζει την ανάγκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα μέσα στις σχολικές αίθουσες, τον ρόλο της ομαλής ενσωμάτωσης των μαθητών και την σημασία της ισότιμης πρόσβασης στη μόρφωση», τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία η κυρία Βαρδινογιάννη.

«Η έκθεση αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ένα βαρόμετρο για την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσπαθεί να αναδείξει και καλές πρακτικές αλλά και αδυναμίες.  Να βοηθήσει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και προτεραιοτήτων.  Η έκθεση την φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε αυτό που κατά τη γνώμη μας είναι ένα μείζων ζήτημα: τη συμπερίληψη», ανέφερε στο χαιρετισμό της η κυρία Κεραμέως, η οποία παράλληλα μίλησε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης και συγκεκριμένα: την εφαρμογή της τηλε-εκπαίδευσης λόγω των συνθηκών της πανδημίας και τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για τα άτομα με αναπηρίες.

Αμέσως μετά ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Έκθεσης της Εκπαίδευσης της UNESCO  κύριος Μάνος Αντωνίνης παρουσίασε τα βασικά πορίσματα της Έκθεσης.  Όπως εξήγησε ο κύριος Αντωνίνης με τον όρο συμπερίληψη νοείται πως «όλα τα άτομα σε μια κοινωνία έχουν αξία και δυνατότητες και δεν πρέπει κανένας μαθητής να απορρίπτεται από το εκπαιδευτικό σύστημα, αντίθετα θα πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμόζεται στους μαθητές». 

Ο κύριος Αντωνίνης μίλησε αναλυτικά και με παραδείγματα για τα προβλήματα συμπερίληψης στην εκπαίδευση παγκοσμίως αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα άτομα με αναπηρία που έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην πάνε καν σχολείο χαρακτηρίζοντας αυτό ως «την μεγαλύτερη μορφή απόρριψης από το εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο».  Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες ομάδεςόπως είναι οι έφηβοι πρόσφυγες ή οι γυναίκες της υπαίθρου 20 χωρών παγκοσμίως που δεν τελειώνουν καν το λύκειο.

«Η ενιαία εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που το αποτέλεσμα της είναι ένας μακρινός στόχος.  Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσουμε εκεί και η Έκθεση παρέχει υλικό για τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των χωρών», κατέληξε ο κύριος Αντωνίνης.

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο δημοσιογράφος κύριος Γιώργος Κουβαράς.