«Ισχυρή παρέμεινε» η συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση για την τρομοκρατία που αφορά το 2013 και ειδικότερα στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, γίνονται αναφορές σε επεισόδια «μικρής κλίμακας» με παγιδευμένα δέματα ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από εγχώριες αναρχικές ομάδες. Όπως επισημαίνεται, σε γενικές γραμμές, αυτές οι επιθέσεις δεν φαίνεται να έχουν απώτερο στόχο να προκαλέσουν θύματα, αλλά μάλλον να στείλουν πολιτικά μηνύματα.

Στην ετήσια αμερικανική έκθεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφονται συγκεκριμένα γεγονότα, όπως:

Στις 20 Ιανουαρίου, δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν στον πρώτο όροφο εμπορικού κέντρου κοντά στην Αθήνα, τραυματίζοντας δύο ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας, και ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Στις 30 Ιουλίου, η Ελληνική Ακτοφυλακή κατάσχε ένα σκάφος κοντά στο νησί της Χίου μετά από έλεγχο ρουτίνας, αποκαλύπτοντας παράνομο εμπόριο όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικούς όλμους, χειροβομβίδες, όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά. Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ότι μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν σε σχέση με την κατάσχεση του πλοίου ήταν και ο Χασάν Μπιμπέρ, ο οποίος κατηγορείται στην Τουρκία για επιθέσεις του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου.

Την 1η Νοεμβρίου, δύο άγνωστα άτομα πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής και τραυμάτισαν ένα τρίτο πρόσωπο μπροστά από το γραφείο του κόμματος, στο προάστιο της Αθήνας, Νέο Ηράκλειο, και ότι την ευθύνη ανέλαβαν οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις, και πως μέχρι το τέλος του έτους (2013) η αστυνομία εξακολουθούσε να διερευνά (την υπόθεση).

Στις 24 Δεκεμβρίου, μια ομάδα που ονομάζεται ’τυπη Αναρχική Ομοσπονδία / Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο απείλησε να δηλητηριάσει ορισμένα προϊόντα της Coca - Cola στην Ελλάδα με υδροχλωρικό οξύ, προκαλώντας την ανάκληση των εν λόγω προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων.

Στις 30 Δεκεμβρίου, μια ομάδα αγνώστων έριξε περίπου 60 σφαίρες στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα και οι δράστες παρέμειναν ασύλληπτοι μέχρι το τέλος του έτους.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι δυο μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βίωσαν συχνές και σχετικά μικρής κλίμακας επιθέσεις αναρχικών που χρησιμοποιούν φθηνούς και απλούς εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά πολιτικών προσώπων, κομματικών γραφείων, τραπεζών, υπουργείων, εφοριών και ιδιωτικών οχημάτων.

Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι έχει αναφερθεί ένα περιστατικό ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Στις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό για να επιτεθούν στο υποκατάστημα της Citibank στο προάστιο της Αθήνας, Νέο Ηράκλειο, όπου σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Όσον αφορά τη νομοθεσία στην Ελλάδα για την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια των συνόρων, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σημειώνονται τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος που υποχρεώνουν τους Έλληνες πολίτες να εφαρμόζουν κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της τρομοκρατίας. Επίσης, τονίζεται ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η ΔΑΕΕΒ είναι «εξαιρετικά δυναμική» και προσελκύει υψηλά κίνητρα και μορφωμένους νέους αστυνομικούς, ενώ υποστηρίζεται ότι η μονάδα αυτή έχει επιδείξει μεγάλη ικανότητα για τη συλλογή πληροφοριών, αλλά στερείται της ικανότητας να χρησιμοποιεί τον όγκο των πληροφοριών που συλλέγει και να τις μοιράζεται με άλλες υπηρεσίες εντός της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Η Ελλάδα έχει ένα «αδύναμο συνοριακό σύστημα» για τα διαβατήριά της, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι η εθνική ταυτότητα είναι «εξαιρετικά ευάλωτη» στην αλλοίωση και στην αλλαγή φωτογραφίας, και ότι δεν έχουν ενσωματωθεί νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιοποιημένη φωτογραφία και χρήση βιομετρικών στοιχείων.

Αναφορά γίνεται και σε καταδίκες ατόμων που ενέχονταν σε τρομοκρατικά επεισόδια μέσα στο 2013.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «η πορώδης φύση των συνόρων της Ελλάδας είναι ανησυχητική», προσθέτοντας ότι ενώ οι ελληνικές συνοριακές αρχές είχαν επιτυχία κατά το παρελθόν έτος για την αναχαίτιση της ροής της παράνομης μετανάστευσης στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, η ικανότητά τους να ελέγχουν τη μεγάλη κλίμακα παράνομης μετανάστευσης, μέσω των θαλάσσιων συνόρων, είναι περιορισμένη. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι οι πρόσφατες περιφερειακές αναταραχές έχουν αυξήσει την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα, μέσω των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Στην έκθεση σημειώνονται, τέλος, οι συμμετοχές της Ελλάδας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές συνεργασίες της για την καταπολέμηση των φαινομένων χρηματοδότησης μορφών τρομοκρατίας, ξέπλυμα χρήματος και οικονομικών εγκλημάτων, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της για την επιβολή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.