Αντιστροφή της πτωτικής τάσης που καταγράφηκε το 2020 στις τιμές των λιπασμάτων παγκοσμίως αναμένουν για την επόμενη χρονιά οι αναλυτές, δίχως μάλιστα αυτό να επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα είναι εξίσου αν όχι και περισσότερο ισχυρή.

Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από τις αυξημένες τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, σε μια συγκυρία που οι περισσότεροι άλλοι κλάδοι, αλλά και η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της προσπαθούν να ανακτήσουν τον βηματισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) αναρριχήθηκε τον Νοέμβριο σε υψηλά σχεδόν έξι ετών, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι ο αντίστοιχος δικός της δείκτης (World Bank Food Price Index) θα κλείσει το 2020 με αύξηση άνω του 3%, ακολουθούμενη από νέα αύξηση 1,5% το 2020.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έχει παίξει εδώ η αναθεώρηση επί τα χείρω των αρχικών εκτιμήσεων για τη διαθεσιμότητα κάποιων βασικών αγροτικών προϊόντων. «Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του 2020, το μομέντουμ για τα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα ενισχύεται λόγω της μειωμένης προσφοράς και της μεγαλύτερης του αναμενομένου ζήτησης […], καθώς επίσης και της υποτίμησης του δολαρίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας και προσθέτουν: «Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν έδιναν την εικόνα ότι η συνολική παγκόσμια προσφορά (αρχικά αποθέματα συν παραγωγή), σε ό,τι αφορά τη σόγια και τα τρία δημητριακά (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι), που αθροιστικά καλύπτουν τα 2/3 των θερμιδικών αναγκών παγκοσμίως, θα ήταν υψηλότερη κατά 3% σε σχέση με το 2019-2020». Στην πορεία, ωστόσο, τα δεδομένα άρχισαν, σύμφωνα με την αγροτική εφημερίδα “Υπαιθρος”, να αναθεωρούνται προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η τελευταία εκτίμηση (Νοέμβριος 2020) να μιλάει για αύξηση μόλις 1,4% σε σχέση με πέρυσι, μικρότερη μάλιστα του 2,2%, που είναι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.