«Τα σχολεία γνωρίζουμε ότι ειδικά των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου έχουν πολύ μικρό κίνδυνο σε ότι αφορά τον κίνδυνο των μεταδόσεων παρόλα αυτά ο λόγος που είχαν κλείσει ήταν για να μειωθεί η κινητικότητα στην κοινότητα».

Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

«Αυτό λοιπόν θα επανεξεταστεί κατά πόσο είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία λαμβάνοντας υπόψη ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση λίγες μέρες πριν», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την εικόνα της πορεία της πανδημίας, ο κ. Παρακευής σημείωσε: «Η εικόνα είναι πραγματικά αισιόδοξη σε σχέση με αυτό που συνέβαινε ένα μήνα πριν. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, αργά αλλά σταθερά επίσης έχουμε και μια μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων και έχουμε και τα ευχάριστα νέα σε ότι αφορά την αδειοδότηση του εμβολίου και την άφιξη των πρώτων δόσεων στη χώρα μας».

«Παρόλα αυτά να τονίσουμε ότι επειδή το φορτίο παραμένει υψηλό και η περίοδος είναι αυξημένου κινδύνου να υπενθυμίσουμε ότι είναι αναγκαίο να τηρήσουμε τα μέτρα έτσι όπως όλοι γνωρίζουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν τους ανησυχεί το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής απάντησε: «Ναι μας ανησυχεί αυτό ενδεχόμενο γιατί λόγω της εορταστικής περιόδου όλοι θέλουμε να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο και δεδομένου του ότι βρισκόμαστε σε χειμερινή περίοδο και συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Είδαμε τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα δεν ήταν η κατεξοχήν περίοδος των εορτών αλλά λόγω του συγχρωτισμού, λόγω του ανοίγματος της αγοράς είχαμε μεγάλη έξαρση σε παραπάνω από μια χώρες».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει παράταση του lockdown, ανέφερε: «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί τουλάχιστον στην επιτροπή μας γιατί θα πρέπει να έχουμε μπροστά μας τα στοιχεία κάθε φορά. Οι 15 μέρες φαίνονται ως μακρά περίοδο, δηλαδή θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν έτσι ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε με ένα πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

ΔΗΜ: Για την παράταση του lockdown πότε χρονικά αναμένουμε να έχετε την εισήγησή σας και στη συνέχεια τις αποφάσεις

«Ενδεχομένως μια εβδομάδα πριν να γίνει η συζήτηση για να αποφασίσουμε», εκτίμησε ο κ. Παρασκευής.

Ερωτηθείς αν θα γίνει σταδιακή άρση σε περιοχές που δεν έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, απάντησε: «Ενώ αυτό ακούγεται πολύ λογικό παρόλα αυτά υπάρχει δυσκολία ότι αυτό θα επιβαρύνει ή θα αυξήσει τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών νομών. Παρόλα αυτά όλα αυτά τα σενάρια θα τεθούν υπό σκέψη και υπό συζήτηση για το πιο σενάριο τελικά θα είναι αυτό που θα επικρατήσει πάντα με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας». 

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα αφήσουμε πίσω τον εφιάλτη του κοροναϊού, ανέφερε: «Αυτό θα επιτευχθεί αφού καταφέρουμε να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, τότε δεν θα κινδυνεύουμε με εξάρσεις, με εκτεταμένη διασπορά αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί μέσα το καλοκαίρι δεδομένου ότι θα έχουμε επαρκή αριθμό δόσεων και θα πραγματοποιηθεί έτσι όπως έχει σχεδιαστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είναι θέμα χρόνου, έχουμε μπροστά μας τη γραμμή του τερματισμού σε αυτό τον εφιάλτη που μας ταλαιπωρεί. Κάπου κοντά στο καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά θα είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο έτσι ώστε να μην μας απειλεί με εξάρσεις αυτός ο ιός».

Αναφορικά με την ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο, επισήμανε: «Εκτιμάται ότι η ανοσία θα διαρκεί για ένα έτος , αυτές είναι οι αρχικές εκτιμήσεις βέβαια πρόκειται για έναν καινούριο εμβόλιο , για έναν καινούργιο ιό αυτό θα φανεί πως θα εξελιχθεί στην πράξη αλλά οι εκτιμήσεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση».