Κατεπείγοντα όσο και πολύ αυστηρά νέα μέτρα έχουν ήδη λάβει όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. για τις αεροπορικές πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εύλογη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στους ειδικούς επιστήμονες και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη η νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού 2, η οποία έχει διαπιστωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα τονίζει στα «Π» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, «το φαινόμενο της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού παρακολουθείται ως προς τη μεταδοτικότητα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η μετάλλαξη αφορά την επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη βαρύτητα στην κλινική εικόνα της νόσου».

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του SARSCoV-2, Ηλίας Μόσιαλος, εμφανίζεται επιφυλακτικός στα «Π».

«Eχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού; Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού», αναφέρει και εξηγεί: «Δεν σημαίνει, δηλαδή, πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικόςή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν. Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές, αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού».

Τα ποσοστα

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», Ιωάννης Κιουμής, επισημαίνει στα «Π» πως «αυτή η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, αφού πρόκειται για στέλεχος το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλότερη μεταδοτικότητα, αυτή η μετάλλαξη θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη». «Hδη ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκε εργαστηριακώς και στην Ιταλία.
Aρα, ήδη δεν πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Βέβαια, όσο αυτή η μετάλλαξη δεν προκαλεί βαρύτερη νόσηση και δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τότε είναι ένα κακό νέο, αλλά όχι το χειρότερο. Oσον αφορά εμάς, πρέπει να ξέρετε ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα του SARS-CοV-2 αυξάνει ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού ο οποίος πρέπει να εμβολιαστεί για να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης. Εάν μέχρι τώρα μιλούσαμε για ένα ποσοστό της τάξης του 60%, τώρα ίσως χρειαστεί να πάμε στο 70%-80%. Εάν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας πάνε καλά, από την άποψη των αριθμητικών δεδομένων, τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε κάτι. Εάν δεν πάνε καλά, όμως, και έχουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, τότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον SARS-CοV-2», καταλήγει.

«Καλα κανουν»

«Η πιθανότητα αυτή η νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού να είναι κάτι το σημαντικό είναι πολύ μικρή, κατά τη γνώμη μου», εξηγεί στα «Π» ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος συμπληρώνει τα εξής: «Δεν θα έλεγα ότι είναι υπερβολική η αντίδραση των Βρετανών. Καλά κάνουν και το κοιτάνε το θέμα αυτό, καθώς υπάρχει μια αναφορά η οποία “δείχνει”, περιλαμβάνει κάποιες ενδείξεις για αυξημένη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού. Πάντως, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε και να διακρίνουμε την αυξημένη μεταδοτικότητα εξαιτίας της βιολογικής συμπεριφοράς του ιού από τις επιδημιολογικές παραμέτρους. Δηλαδή, η αυξημένη μεταδοτικότητα ενδέχεται να οφείλεται στην αυξημένη επίσης κινητικότητα του πληθυσμού στον οποίο έχει επιβεβαιωθεί αυτή η νέα μετάλλαξη», καταλήγει.

Τέλος, κατηγορηματική ως προς τα περιθώρια παρέμβασης στο τρέχον χρονικό διάστημα είναι η παθολόγος Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Αθήνας και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Προχωράμε κανονικά με τους εμβολιασμούς στη χώρα μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τα συμπεράσματα και τα στοιχεία από τις έρευνες οι οποίες διενεργούνται αυτήν τη στιγμή πάνω στην ίδια τη νέα μετάλλαξη του SARS-CοV-2», τονίζει στα «Π» και συνεχίζει: «Ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο ούτε οφείλουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει στη χώρα μας, θα έλεγα και σε όλη την Ευρώπη, είναι να προχωρήσουν με επιτυχία και βάσει των σχεδιασμών οι εμβολιασμοί του πληθυσμού κατά του νέου κορονοϊού»

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά