Προφανώς, είχατε σχεδιάσει διαφορετικά τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Τι να περιμένουμε με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες;

Οταν αναλάβαμε αυτήν τη συναρπαστική πρόκληση, πριν από δεκαπέντε μήνες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα προέκυπτε μια τέτοια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Η πανδημία εισέβαλε βίαια στη ζωή μας, μας επηρέασε όλους και, όπως ήταν φυσικό, άλλαξε τον τρόπο της δουλειάς μας. Επηρέασε και τον προγραμματισμό μας, ειδικά για το πρώτο μέρος της χρονιάς, όταν είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ξεπεραστεί η πανδημία. Οπως οφείλαμε, ετοιμάσαμε εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα. Ισως κάποιες δράσεις να μεταφερθούν χρονικά, ίσως κάποιες να γίνουν με διαφορετικό τρόπο. Ολα, όμως, δείχνουν, ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που θα υπερβούμε αυτή τη δοκιμασία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τιμήσουμε αυτήν τη μοναδική συμβολική επέτειο με τον τρόπο που της αξίζει.

Κατά πόσο καθορίζει το μήνυμα της επετείου η περιπέτεια την οποία βιώνει η χώρα και ολόκληρος ο πλανήτης;

Προφανώς, όσα συμβαίνουν επηρεάζουν και δίνουν καινούργιο νόημα στην επέτειο. Αυτό, άλλωστε, κάνει αυτήν την προσπάθεια τόσο ενδιαφέρουσα. Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, θέλουμε η επέτειος να αποτελέσει μια πηγή έμπνευσης για όλους. Να μας θυμίσει ότι, σε αυτά τα 200 χρόνια, ζήσαμε και άλλες δυσκολίες, αλλά καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Να μας δώσει δύναμη για να υπερβούμε και αυτή τη δοκιμασία. Θέλουμε η επέτειος να γίνει η αφορμή για το άλμα προς το μέλλον. Να οραματιστούμε ένα νέο ξεκίνημα, μετά την πανδημία. Να μας δώσει μια νέα ώθηση για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το ταξίδι μας στην Ιστορία.

Η ανταπόκριση της κοινωνίας ποια είναι όλο αυτό το διάστημα;

Από την πρώτη στιγμή που πιάσαμε δουλειά, αποφασίσαμε ότι θα ακολουθήσουμε τον δύσκολο δρόμο: να κάνουμε την επέτειο υπόθεση όλων των Ελλήνων. Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με όλους τους δήμους και τις περιφέρειες, με συλλόγους, ιδρύματα, φορείς, επιμελητήρια και ενεργούς πολίτες σε όλη τη χώρα. Τους καλέσαμε να υποβάλουν τις προτάσεις τους, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα της επετείου. Επισκεφτήκαμε 35 περιοχές της Ελλάδας, από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, συναντήσαμε μοναδικούς ανθρώπους και συζητήσαμε μαζί τους την ανάγκη να γίνουν δράσεις που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.

Θέλουμε η επέτειος να γίνει η αφορμή για το άλμα προς το μέλλον. Να οραματιστούμε ένα νέο ξεκίνημα
Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Λάβαμε συνολικά 1.827 προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες δεν προέρχονται μόνο από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ανταποκρίνονται στην επιδίωξή μας ο παλμός της επετείου να χτυπήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όπου υπάρχουν Ελληνες. Πετύχαμε να έχουμε 386 προτάσεις από δήμους και περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και 319 προτάσεις από άλλες 46 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Ολες αυτές οι προτάσεις απλώνονται σε όλη τη διάρκεια του 2021, όχι μόνο σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιπλέον, μια σειρά από συνεργασίες που ανακοινώσαμε προσφάτως, όπως για παράδειγμα με την Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ανταπόκρισης της κοινωνίας στο εγχείρημα.


Αναφέρεστε συχνά στην επέτειο ως «παράθυρο στο μέλλον». Μπορείτε να μας πείτε ορισμένα παραδείγματα τέτοιων επετειακών δράσεων;

g-a
Η πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση μπορούν να γίνουν ένας «δείκτης του μέλλοντος», για να χρησιμοποιήσω μια εύστοχη φράση που είπε ο πρωθυπουργός. Να συμβάλουν στην ανάδειξη ενός οράματος για την Ελλάδα και στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής πορείας για τα επόμενα χρόνια. Το 2021 θα τιμήσουμε, βεβαίως, τους αγωνιστές της Επανάστασης και τη διαδρομή μας αυτά τα 200 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, των δράσεων θέλουμε να έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, να κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να ανοίξουν προοπτικές, να χαράξουν νέους δρόμους.

Για τα 200 χρόνια, η Hγουμενίτσα, για παράδειγμα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ψηφιακό ξεναγό, ο οποίος, μέσα από τη χρήση κινητού , θα καθοδηγεί τον επισκέπτη σε συγκεκριμένες ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές. Η Τρίπολη θέλει να φτιάξει, στη Νεστάνη, ένα πάρκο αναρρίχτηλεφώνουησης, που θα προσελκύσει αναρριχητές από όλον τον κόσμο, αναπτύσσοντας μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Στην Αρεόπολη, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης θέλει να δημιουργήσει ένα διαδραστικό μουσείο, που θα αναδεικνύει τη μανιάτικη ιστορία, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Αυτές και πολλές άλλες αναπτυξιακές προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποβάλλονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και έτσι θα γίνουν πραγματικότητα, με αφορμή την επέτειο.

Θα μας δώσετε μια είδηση για το τι μπορούμε να περιμένουμε από επετειακές εκδηλώσεις;

Στόχος μας είναι η επέτειος να μείνει στη μνήμη μας ως μια χρονιά μοναδική. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με όσα ανέφερα, η Επιτροπή θα αναλάβει να πραγματοποιήσει, επιπλέον, τέσσερις εμβληματικές δράσεις. Με τις «Γιορτές των Πόλεων», στις 20 και στις 21 Ιουνίου, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί, ταυτόχρονα, και στις 51 πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας. Με τη δράση «Βαδίζοντας στα Χνάρια του 1821», θα δοθεί η ευκαιρία σε νέες και νέους από όλη την Ελλάδα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ακολουθώντας διαδρομές της Επανάστασης που συνθέτουν τη διεθνή της διάσταση. Οι δύο άλλες κεντρικές δράσεις της Επιτροπής θα αφορούν στο μέλλον. Θα προσφέρουν στις επόμενες γενιές έναν οδηγό για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει κάθε τομέας αλλά και η χώρα στο μέλλον και θα βάλουν την Ελλάδα δυναμικά στον χάρτη της καινοτομίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα.


Με τις «Γιορτές των Πόλεων», στις 20 και στις 21 Ιουνίου, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί, ταυτόχρονα, και στις 51 πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας
Η συνεργασία σας με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων;

Η συνεργασία μας τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση είναι άριστη. Ενημερώνουμε τακτικά τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής για την πορεία του έργου μας και βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους. Συναντήσαμε, επίσης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το εγχείρημα. Ομως, η συνεργασία μας δεν σταματά εδώ. Υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις για εκδηλώσεις που κατατέθηκαν από τα κόμματα. Εχουν να κάνουν με τη διοργάνωση συνεδρίων ή ημερίδων για σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας και θα μας βοηθήσουν να ξανασκεφτούμε τόσο τις καλές όσο και τις κακές μας στιγμές. Το πολιτικό σύστημα έχει αγκαλιάσει την όλη προσπάθεια και αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση και σιγουριά ότι το 2021 θα είναι, πράγματι, μία χρονιά-ορόσημο.

Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης των δράσεών σας;

Εχουμε πει πολλές φορές ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση και αυτό ήταν μια βασική επιλογή μας από την αρχή. Mετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, που ταλαιπώρησε τους Ελληνες, θα ήταν αδιανόητο να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Η λειτουργία και οι δράσεις μας καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Εκτός από την κλασική μορφή χορηγίας, δημιουργήσαμε, επίσης, μια νέα κατηγορία, που έχει μεγάλη σημασία για εμάς: τις χορηγίες δράσης. Ετσι, μια εταιρεία ή ένας ιδιώτης μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας κάποια πρόταση που έχει εγκρίνει η Επιτροπή, ανάλογα με το τι τον συγκινεί, τι τον εκφράζει ή σε ποιο μέρος της χώρας γίνεται. Θέλω, επίσης, να αναφερθώ στο Νομισματικό μας Πρόγραμμα: μια μοναδική συλλογή 14 νομισμάτων συλλεκτικής αξίας με απεικονίσεις που μας ταξιδεύουν στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ενα τέτοιο ενθύμιο των 200 χρόνων δεν αφορά μόνο τους συλλέκτες, καθώς, μέσα από την απόκτησή του, συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση δράσεων της επετείου.

Εγιναν επαφές με την τουρκική κυβέρνηση για εμπλοκή της σε κάποια από τις εκδηλώσεις πριν από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας;

Η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων; Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, τέτοιου είδους επαφές έχουν ένα συγκεκριμένο διπλωματικό πρωτόκολλο. Γίνονται μόνο επισήμως, μέσω των κυβερνήσεων. Συνεπώς, δεν έχει γίνει καμία τέτοια επαφή ή πρόσκληση, δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει, κανένα τέτοιο ζήτημα. Η ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η δύσκολη φάση στην οποία βρίσκονται σήμερα ασφαλώς και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν, ως αντικείμενα συζήτησης, σε ένα ιστορικό συνέδριο ή σε μια επιστημονική ημερίδα με αφορμή την επέτειο. Σας υπενθυμίζω ότι ένας από τους θεματικούς άξονες γύρω από τους οποίους ξεδιπλώνεται το έργο της Επιτροπής αφορά την πορεία του ελληνικού κράτους σε αυτά τα 200 χρόνια.

Αν σας ζητούσαμε να προχωρήσετε σε μια σύγκριση των καθηκόντων σας το 2004 και των σημερινών, ποια είναι εκείνα τα κοινά στοιχεία στα οποία θα μπορούσατε να σταθείτε;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης Ελλάδας. Πετύχαμε επειδή εργαστήκαμε μεθοδικά, με επαγγελματισμό, ομαδικά, αλλά και με πολύ πάθος. Ο λόγος που θυμόμαστε με τόσο μεγάλη συγκίνηση το 2004 είναι γιατί η επιτυχία ήταν μια συλλογική υπόθεση. Γιατί, χωρίς την κινητοποίηση και τη συμβολή του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά είναι αναγκαία για την επιτυχία και της σημερινής υπόθεσης. Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι τα δύο εγχειρήματα είναι διαφορετικά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν δύσκολοι, επειδή είχαν συγκεκριμένες απαιτήσεις τεχνικής φύσεως. Η υπόθεση της επετείου είναι πιο πολύπλοκη, καθώς αφορά την ίδια την ταυτότητά μας και την κοινή μας διαδρομή. Είμαι βέβαιη, όμως, ότι όπως τα καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και τώρα.

Η επικεφαλής του «2021» έχει τον χρόνο και την πολυτέλεια να κάνει σχέδια, έστω και γι’ αυτά τα πρωτόγνωρα Χριστούγεννα ως σύζυγος, μητέρα και πλέον γιαγιά;

Η αλήθεια είναι πώς όλοι όσοι εργαζόμαστε στην Επιτροπή έχουμε δοθεί ψυχή τε και σώματι σε αυτήν την υπόθεση. Θα δουλεύουμε όλοι μας και τις ημέρες των γιορτών, καθώς, μάλιστα, είμαστε λίγο πριν από την έναρξη της επετειακής χρονιάς. Βέβαια, θα προσπαθήσω να περάσω κάποιον χρόνο με την οικογένεια και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, τηρώντας φυσικά όλα όσα προβλέπονται, λόγω της συγκυρίας που βιώνουμε. Εύχομαι η αρχή της επετειακής χρονιάς να σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της περιπέτειας που ζούμε. Και να είναι μια χρονιά αναγέννησης και αυτοπεποίθησης για τη χώρα μας, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες