Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, η διευθύντρια του αναισθησιολογικού του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με την κυρία Ρωμανά, η οποία είναι υπεύθυνη των εμβολιασμών στον «Ευαγγελισμό», κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών δεν υπάρχει κανένας πόνος, είναι πιο ανώδυνο και από το εμβόλιο της γρίπης, καθώς το υγρό που περιέχει η σύριγγα είναι πιο αραιό. Την επόμενη μέρα μπορεί να παρουσιαστεί κνίδωση ή ερύθημα.

Για τον εμβολιασμό των πολιτικών αρχηγών, είπε πως η μόνη τους ανησυχία ήταν η αλλεργική αντίδραση, η οποία εν τέλει δεν εμφανίστηκε σε κανέναν.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευής μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση, λέγοντας πως παρουσιάζεται σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, αργή αλλά σταθερή.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι ακόμα αρκετά υψηλός, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα υγείας παραμένει κορεσμένο.

«Υπάρχει ο κίνδυνος για μια έξαρση των κρουσμάτων λόγω των γιορτών, αλλά χρειάζονται 10-15 μέρες για να επιβεβαιωθεί», σχολίασε και πρόσθεσε πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Για την άρση των μέτρων είπε πως θα εξεταστεί αν και κατά πόσο θα γίνει άρση των μέτρων και σε τι βαθμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η άρση αυτή θα γίνει σταδιακά.

Ο κ. Θωμαΐδης μίλησε για τα λύματα, υποστηρίζοντας πως αναφορικά με το ιικό φορτίο παρατηρείται μια μικρή μείωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο χρειάζεται το πέρας δύο τουλάχιστον εβδομάδων, για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτό που έχει θορυβήσει τον κ. Θωμαΐδη, είναι η συνεχής αύξηση της χρήσης κοκαΐνης από το Σεπτέμβριο και μετά και η αύξηση συγκεκριμένων αγχολυτικών.

Για το εμβόλιο, η κυρία Ρωμανά τόνισε πως «η αισιοδοξία αντικατέστησε την αγωνία και η ελπίδα το φόβο. Το εμβόλιο ήταν το καλύτερο δώρο για το 2021», ενώ ο κ. Παρασκευής υποστήριξε πως μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, η πανδημία θα παραμείνει μαζί μας, αλλά δε θα μας προκαλεί τα προβλήματα που μας προκαλεί τώρα.