Ασθενείς νοσηλευόντουσαν ταυτόχρονα σε οικοτροφεία και ξενώνες, κάνοντας χρήση υπηρεσιών υγείας και σε περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας! Χρήση που χρεώνει το κράτος μηνιαίως με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η διπλή αυτή οικονομική παροχή είναι ιδιαίτερα επικερδής για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας!

Τα παραπάνω αποκάλυψε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή φέρνοντας στην επιφάνεια το όργιο σπατάλης σε δομές που προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πρόκειται για μονάδες ο οποίες χρηματοδοτούνται, κυρίως, από πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, καθώς και από πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Οι μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης  και το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μέχρι και σήμερα, η χρηματοδότηση  των μονάδων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γίνεται σύμφωνα με το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας ψυχικής υγείας. Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν, δήλωσε η κ. Μακρή, «κρίνεται αναγκαίο και δίνεται η εντολή διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων, στο σύνολο των στοιχείων που δηλώνονται στο Υπουργείο Υγείας, από την έναρξη της εφαρμογή του ισχύοντος μοντέλου κοστολόγησης μέχρι και σήμερα».

  Κατόπιν εντολής της υφυπουργού και προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα των επιχορηγήσεων που καταβάλει το Υπουργείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που του υποβάλλονται, διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στα δηλωθέντα στοιχεία των Φορέων, ως προς τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των ωφελουμένων.

Το υπουργείο Υγείας, συνεργάστηκε με προβλεπόμενους από τις διατάξεις φορείς, όπως η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και προχώρησε σε διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για τους παραπάνω 38 Φορείς. Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων, δεν ταυτοποιήθηκαν ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%.

Από τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου, στο σύνολο των εξήντα πέντε (65) Φορέων Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων σε τριάντα οκτώ (38) Φορείς, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%. Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:

•Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.

•Ποσοστό 43% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.

•Ποσοστό 38,8% αφορά Αριθμούς Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης ωφελούμενων, οι οποίοι διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ) στεγαστικού τύπου (Οικοτροφεία, Ξενώνες) κατάλληλα στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα, λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας του ίδιου Φορέα ή διαφορετικών Φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στις ΜΨΑ στεγαστικού τύπου.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των τριάντα οκτώ (38) Φορέων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 3%, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.

Απαντώντας στα όσα αναφέρονται σε έγγραφο της συντονιστικής επιτροπής του  Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία «Αργώ», επισημαίνει ότι «πράγματι, τα Κέντρα Ημέρας μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε ψυχικά πάσχοντες,  που διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες. Πότε όμως και σε ποια περίπτωση; Στην περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη, δηλαδή είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους , είτε να ζήσουν αυτόνομα. Γι΄ αυτό και τα Κέντρα Ημέρας θεωρούνται παγκοσμίως ενδιάμεσες δομές.

 Στην Ελλάδα παρατηρείται, στην διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, ότι ένα ποσοστό 38,8% ( τόσο υψηλό, που εάν ανταποκρινόταν σε επιστημονικές διαπιστώσεις, θα έπρεπε να καμαρώνουμε παγκοσμίως), νοσηλεύεται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας. Πόσο επικερδές για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας! Πόσο επωφελής για αυτούς τους ίδιους (και όχι για τους ασθενείς) η διπλή αυτή οικονομική παροχή!».