Καθώς ξημερώνει η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, τα Θεοφάνεια, μετά από 48 ώρες ανταλλαγής ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: Η κυβέρνηση δεν θα στείλει τα ΜΑΤ στις εκκλησίες. Η Ιεραρχία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες που έχει πρώτα απ’ όλα απέναντι στους πιστούς και να τους προστατεύσει. Ήδη τα παραδείγματα από συγχρωτισμό θα έπρεπε να λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού δύο μητροπολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Σε αυτές τις τρεις φράσεις συμπυκνώνεται το κεντρικό κυβερνητικό σκεπτικό γύρω από τον σημερινό εορτασμό. Όπως υπενθυμίζουν, η κυβέρνηση αποφάσισε και έθεσε σε εφαρμογή από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα την αναστολή των λειτουργιών που αποφασίστηκαν πριν τις γιορτές, προκειμένου να βελτιωθεί στο μέγιστο δυνατό η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και να ανοίξουν τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η λειτουργία των εκκλησιών την ημέρα των Θεοφανείων χωρίς συγκέντρωση πιστών.

Μετά την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη, στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση αυτή. Η μικρής διάρκειας συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μαξίμου αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος έχει στηρίξει σημαντικά την προσπάθεια περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. Τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει -όπως έκανε μέχρι σήμερα- να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Το αποτέλεσμα της συνομιλίας αυτής, αλλά και των συζητήσεων που έγιναν στο παρασκήνιο μέσω των διαύλων επικοινωνίας που διατηρούν πάντοτε ανοιχτούς το Μαξίμου και η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έστειλε χθες το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών. Ο Αγιασμός θα τελεστεί εντός των ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Ο ίδιος δε ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε επίσης να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε παραθαλάσσιο χώρο.