Αυστηρό lockdown ζητούν οι επιστήμονες καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται προ των πυλών.

Μπορεί οι λοιμωξιολόγοι να εισηγήθηκαν το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, δύσκολα όμως θα κάνουν το ίδιο για το λιανεμπόριο, δεδομένης της έξαρσης των κρουσμάτων που σημειώνεται.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που θα συνεδριάσει το μεσημέρι με τους συναρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, φρόντισε ήδη από χθες να δείξει στους εκπροσώπους του υπ. Ανάπτυξης πως δυσκολεύεται να συναινέσει σε μία τέτοια προοπτική. Μάλιστα, οι αποφάσεις για την παράταση του lockdown αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 18:00.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε «μάρτυρες» εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κοροναϊού πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο, κατά τον Φεβρουάριο.

Μέσα Ιανουαρίου οι αποφάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

Στα μέσα του μήνα, 15 - 20 Ιανουαρίου θα μπορούμε να δούμε τα δεδομένα θα αποφασίσουμε και για τις υπόλοιπες βαθμίδες του σχολείου, τόνισε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου είναι μέσα στα σενάρια» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι για όσους δεν ανήκουν στη λίστα των σοβαρών νοσημάτων πρέπει να πάνε στο σχολείο, στη δουλειά τους, πάντοτε με την τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Για τα όσα έγιναν στα Θεοφάνεια, σχολίασε ότι είναι «πολύ λυπηρό που η εκκλησία έχει προτάξει το τελετουργικό, κι όχι την υγεία των ανθρώπων, δεν είναι σωστό, και ενδέχεται να το πληρώσουμε. Εικόνες που δείχνετε ευνοούν την υπερμετάδοση, όχι τη μετάδοση».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνέπειες των εορταστικών ημερών και πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο» διευκρίνισε.

«Ενδέχεται να ληφθούν κάποια στιγμή και πρόσθετα μέτρα, ενδεχομένως λόγω Φώτων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

«Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μέτρων και λειτουργίας μπορεί να σκεφθεί κάποιος διάφορους συνδυασμούς… Επί παραδείγματι στην Ισπανία τα καταστήματα της εστίασης λειτουργούν μέχρι τις 6 το απόγευμα επιτρέποντας μια μικρή λειτουργία. Άλλα ωράρια για καταστήματα Α είδους και άλλα για καταστήματα Β είδους. Το μεγάλο εμβόλιο είναι το εμβόλιο» εξήγησε ο καθηγητής.

«Είμαι μάλλον αντίθετος με τη στάση ‘όσο πιο πολλά μέτρα τόσο πιο καλά’ ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα μέτρα, και τα δύο έχουν αρνητικές συνέπειες. Βήμα – βήμα άνοιγμα για να ξέρουμε την ακριβή επίπτωση του κάθε βήματος χωρίς να είναι καθολικό» ξεκαθάρισε ο επιδημιολόγος.

Τέλος πρόσθεσε, πως η παράταση ενός αυστηρού lockdown κανονικά είναι ένα μέτρο που δεν πρέπει να κρατάει πολύ.

Απόκριες δεν θα κάνουμε – Ποιο μήνα θα μειωθούν τα μέτρα

Σίγουρη ότι δεν θα γιορτάσουμε τις Απόκριες εμφανίστηκε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τη δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.

«Απόκριες δε θα κάνουμε, αλλά μάσκες θα φοράμε. Θα είναι σαν να κάνουμε απόκριες. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες πόσο θα κρατηθούν τα μέτρα. Είναι δύσκολες μέρες, το ξέρουμε όλοι. Καρναβάλι δε θα γίνει, είναι δυνατόν με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας να γίνονται καρναβάλια; Χτες ήταν λίγα τα κρούσματα, αλλά ήταν πολύ λίγα και τα τεστ. Πάντα τις αργίες δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ» είπε.

Για το άνοιγμα των σχολείων και το γενικότερο άνοιγμα της κοινωνίας η κ. Παγώνη είπε ότι «θα πάμε βήμα-βήμα», καθώς σήμερα θα κάνει ανακοινώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, μετά και τα Δημοτικά που ανοίγουν τη Δευτέρα, και μετά από μια βδομάδα θα αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι και θα αποφασίσουν. Ιανουάριος - Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες. Να δούμε και τα αποτελέσματα των ρεβεγιόν στις 10-11 του Γενάρη και θα πάμε βήμα - βήμα. Αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων μεγάλη τα νοσοκομεία δε θα τα βγάλουν πέρα. Στόχος είναι να γίνουν τα εμβόλια όπως γίνονται, να γίνονται πολλά τεστ, και αφού φτάσουμε τέλος Ιουνίου στο 60-65% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, θα μπορούμε να μειώσουμε τα μέτρα. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα μαγαζιά, έχουμε μπει σε κατάθλιψη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Θα γίνουν πιο χαλαρά τα πράγματα, λίγη υπομονή» ανέφερε.

Σχολιάζοντας όσους επέλεξαν να ταξιδέψουν τις ημέρες των γιορτών στο Ντουμπάι, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων, η κ. Παγώνη δήλωσε εξοργισμένη.

«Είμαι εξοργισμένη με αυτά που είδαμε αυτές τις ημέρες. Κάποιοι έμεναν σπίτι και κάποιοι πήγαιναν διακοπές. Πιστεύετε ότι αυτό τον καιρό θα βρούμε αίσθημα δικαιοσύνης; Ο ένας φεύγει πάει στο Ντουμπάι, ο άλλος στην παραλία, και κάποιοι μένουν σπίτι τους» είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή βρίσκεται σε δίλλημα όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς

Για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Έχει ληφθεί μία απόφαση, να ελπίσουμε να είναι όλα ομαλά, γιατί έχουμε δύσκολο δρόμο», αρκέστηκε να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής για άνοιγμα των νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων και στις «κόκκινες περιοχές».

Ο ίδιος, όπως είπε, ανήκε στη μειοψηφία που τάχθηκε κατά του ανοίγματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών. αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη, χαρακτηρίζοντας «φυσιολογικό» το να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Ερωτηθείς για την κατεύθυνση των εισηγήσεων της Επιτροπής για το άνοιγμα της αγοράς, που θα δοθούν σήμερα, αρκέστηκε να εκφράσει την επιφυλακτικότητά του, λέγοντας ότι η Επιτροπή είναι μπροστά σε ένα δίλημμα.

«Από τη μία ένας πατέρας που θέλει να πάει στη δουλειά του, για να μπορέσει να φέρει φαγητό στο παιδί του, από την άλλη το παιδί του που του λέει ότι θέλει να δει τη δασκάλα και τους φίλους του. Ο καθένας από τους αυτούς, όμως, κινδυνεύει να μπει στην Εντατική. Ποιος σώζουμε;», είπε στον ΑΝΤ1.

Τέλος συμφώνησε με την απόφαση του Δήμου Σητείας να μην ανοίξει τα σχολεία, η οποία ανετράπη.

Ξεκινά τη Δευτέρα ο εμβολιασμός για 100.000 πολιτες άνω των 85

Τα άτομα που είναι πάνω από 85 ετών θα μπορούν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου να εμβολιάζονται, όπως ανακοίνωσε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Όσοι για κάποιον λόγο είτε έχουν αλλάξει διεύθυνση είτε δεν μπορούν την ώρα του ραντεβού, πάνε στο φαρμακείο, στο ΚΕΠ ή στην άυλη και αλλάζουν την ώρα ή το Εμβολιαστικό Κέντρο» είπε.

Οι άνω των 85 ετών, που είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό. δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα λάβουν σχετικό SMS και μόνο αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους θα αλλάξουν το ραντεβού τους. Διαφορετικά, θα εμφανιστούν στην ώρα και το σημείο που θα τους υποδειχθεί μέσω του μηνύματος.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζεται σε περίπου 100.000 και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Όταν ανακοινωθεί η έναρξη του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο και η αποστολή των SMS 13034.

O κ. Γεωργαντάς είπε ότι είναι σε λειτουργία και πλατφόρμα για τεστ κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς. «Σε περίπου ένα 24ωρο κλείνεται το ραντεβού» ανέφερε.